Lifestyle

7 dingen waar je aan moet denken bij het kiezen van een studie

Studeren is leuk en spannend. Je gaat naar een nieuwe school met nieuwe mensen in een nieuwe omgeving. Weet jij al wat je gaat studeren of heb je nog geen idee? En wat als je hebt gekozen, wat is dan de volgende stap? Lees de volgende tips over hoe jij je het beste kunt voorbereiden voor als je gaat studeren!

Open dagen bezoeken

Het is belangrijk om eerst veel opendagen te bezoeken voor je precies weet welke studie het best bij je past en op welke school. Studie kiezen is belangrijk, maar als je nog jong bent is de school waarop je de studie volgt bijna even belangrijk. Je gaat er als het goed is wel vier jaar van je leven rondhuppelen. Dus je oriënteren is een must. Kan je niet goed kiezen tussen een paar studies? Schrijf je dan in bij meerdere opleidingen, of vraag je mentor om advies.

Vraag vrienden en je ouders om advies

Je directe omgeving weet vaak wel wat jij leuk vindt en waar jouw kwaliteiten liggen. Dus wees niet koppig en vraag gewoon een keer waar en wat zij jou zien studeren. Luister er met een open mind naar, misschien komen zij met nieuwe ideeën waar je zelf niet aan zou denken in het begin.

Met studenten praten

Ken jij mensen uit je directe omgeving die al studeren? Spreek een keer met ze af en bereid je voor op het gesprek door vragen op te schrijven, en luister naar de verhalen die ze te vertellen hebben. Heb je niemand in je omgeving die (al) studeert? Op de open dagen zijn vaak ook veel studenten waar je een praatje mee kan maken om meer te weten te komen. Bereid ook dan wat vragen voor, zodat je niet achteraf spijt hebt dat je sommige dingen niet hebt gevraagd.

Bedenk wat jij een leuke studie vindt

Kies vooral geen studie omdat je ‘niet weet wat je wilt met je leven’, ‘omdat je vrienden deze studie kiezen’ of ‘omdat je er veel geld mee kan verdienen’. Geen enkele studie geeft je honderd procent zekerheid op een goede baan later. Doe je vwo? Kijk dan ook eens naar hbo-opleidingen, misschien zit er wel iets bij wat je helemaal te gek vindt en kijk je er niet naar omdat het ‘makkelijk’ voor je zou zijn. Maar als je het echt leuk vindt, maakt het natuurlijk niet uit welk niveau de opleiding is.​

Schrijf je op tijd in!

Wees sowieso op tijd met je te oriënteren en je inschrijven. Het zou zonde zijn als je niet zou worden aangenomen omdat je te laat was en dan een tussenjaar moet nemen terwijl je het liefst meteen met de studie naar keuze zou willen beginnen.

Zorg voor zekerheid

Heeft je studie naar keuze toelatingstesten en hoor je pas heel laat of je wordt toegelaten? Zorg dan dat je je ook inschrijft voor een andere, soortgelijke opleiding, als je niet wordt toegelaten op je favoriet kan je sowieso komend jaar beginnen met studeren. Wil je na een jaar toch weer switchen, dan heb je in ieder geval al een jaar ervaring opgedaan.

Opnieuw inschrijven

Word je niet toegelaten bij je studie? Schrijf je dan zo snel mogelijk in voor een andere studie op dezelfde school waar geen of weinig toelatingseisen zijn. Als je eenmaal op de school zit kan je alvast proeven van het studentenleven, en de kans dat je mag switchen van opleiding binnen dezelfde school is groter.

Lees ook: 

Beeld: Pixabay | Bron: uaf.nl, hva.nl, studietips.leidenuniv.nl