Food

Verschil tussen de houdbaarheidsdatums: kun je dit nog opeten of niet?

Je trekt de koelkast open en tot je grote schrik zie je dat de datum op verpakking al is geweest. Weggooien of tóch nog opeten? In de prullenbak gooien is zonde, maar om nu met een voedselvergiftiging rond te lopen… Je bent niet de enige met deze struggle, veel mensen weten niet wanneer ze iets moeten weggooien of dat ze het nog kunnen opeten. Wist je dat er een verschil is tussen houdbaarheidsdatums? We leggen het je haarfijn uit.

Er wordt jaarlijks veel voedsel verspild. Heel zonde, en vaak ook onnodig. Als de datum op de verpakking al verstreken is, wil niet altijd zeggen dat het product niet meer te eten of drinken is. Sterker nog, vaak kun je het nog prima eten of drinken! De eerste stap is om te kijken wat er vóór de datum staat: T.H.T. of T.G.T. Er zit namelijk een groot verschil tussen de twee! Wat de afkortingen precies betekenen, leggen we hieronder uit. 

Tenminste houdbaar tot (T.H.T.)

T.H.T. staat op de meeste producten. Het zijn producten die niet snel bederven. Veel mensen kijken alleen naar de datum en gooien het in de prullenbak als de datum is overschreden, maar dat is bij T.H.T.-producten vaak niet nodig! Na deze datum kan de kwaliteit van het eten achteruit gaan, maar het is ook veilig om het product na de datum nog te eten.

Te gebruiken tot (T.G.T.)

Dit staat op producten die snel bederven. Denk aan vlees, vis, groenten en verse sappen. De datum die op de verpakking staat is de laatste dag waarop het product veilig te gebruiken is. De dagen hierna kunnen er ziekteverwekkers ontstaan. Deze kun je niet altijd zien of ruiken. Als de T.G.T.-datum is verstreken, moet je het product dus in de prullenbak gooien. Doe je dit niet, dan loop je het risico om er ziek van te worden. 

houdbaarheidsdatum verschil

Lees ook: 

Beeld: pixabay | Bron: ad.nl, voedingscentrum.nl