Travel

7 dingen die je moet weten als je op wereldreis wilt

Een wereldreis maken is supercool. Maar waar moet je beginnen? Je moet zo veel regelen als je weg wil. En dan hebben we het niet eens over het geld dat je eerst nog moet verdienen. En waar wil je eigenlijk naartoe? Alles is leuk, eigenlijk wil je overal wel heen! Wij hebben een paar tips voor je om je te helpen je wereldreis te plannen.​

Maak een keuze

Bedenk eerst een paar continenten en landen waar je per se heen wilt. Probeer dit concreet te maken door te kiezen uit een paar landen. Kom je er niet uit? Getal onder de tien of ezeltje prik met een wereldkaart kan ook helpen. Maak een duidelijke route voor jezelf. Je kan nooit alles zien, maar als je per se in elk continent wil zijn geweest dat is het slim om realistisch te kijken naar de tijd die je hebt en de landen die je in elk continent wil zien.

Info scoren

Praat met zoveel mogelijk mensen die al op wereldreis zijn geweest. Zij kunnen je tips geven van waar je het best wel en niet heen kan gaan. Ook hoor je de ervaring in details en kan je je daardoor zelf beter voorbereiden op je eigen journey.

Zorg voor een goede uitrusting

Wat neem je mee op wereldreis? Als je plant om een half jaar of langer weg te gaan is het slim om genoeg kleding mee te nemen. Maar wat? Zorg sowieso voor een goed stel koffers en/of backpack(s). Investeer hier ook echt in, want je moet die elke keer meenemen naar het volgende bestemmingspunt.

Sparen

Maak een geldplanning. Reken uit hoeveel je ongeveer nodig gaat hebben voor de hele reis. Wil je daar gaan werken? Heel leuk, maar je hebt sowieso een potje nodig voor onverwachte kosten of hindernissen. Reken uit hoeveel je elke week kan werken en hoeveel je dan verdient. Reken vervolgens uit hoelang je moet werken voordat je op wereldreis kan. Ook moet je uitrekenen hoeveel je aan vaste lasten in Nederland maandelijks uitgeeft. Zo kan je bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen dat je elke maand 100 of 200 euro op je spaarrekening zet.

Extra tip: Zoek op hoe je het beste kan sparen en bezuinigen. Koop bijvoorbeeld niet meer elke dag je koffie en je broodje op het station. In plaats daarvan kan je het ook thuis zelf maken. Alleen hiermee bespaar je al heel veel geld.

Werken

Vind een baan die je echt heel leuk vindt en waar je lange dagen kan maken. Zo verdien je op korte termijn snel. Bij een supermarkt of een salesbedrijf kan snel veel geld binnenslepen. En bij de supermarkt verdien je op zondag en feestdagen ook nog eens meer. Zijn deze baantjes nou niks voor jou? Zoek dan iets wat je echt leuk vindt, hierdoor is het ook minder erg om fulltime aan de slag te gaan, want je hebt plezier in je werk. Als je fulltime werkt, en je wil een halfjaar reizen en daar ook werken voor kost en inwoning, is 2 tot 3 maanden werken voldoende. Maar het ligt er natuurlijk ook aan naar welke landen je toe wil gaan.

journey wereldreis

Goedkope tickets

Let goed op wanneer de vliegtickets het goedkoopst zijn. Houd bij voorkeur elke dag de websites met vliegtickets in de gaten (en verwijder dan de zoekopdracht in je geschiedenis om te voorkomen dat de ticket automatisch duurder worden), en als je een serieuze datum hebt wanneer je wil gaan, koop dat je ticket op het moment dat hij het goedkoopst is.

Kennis

Als je dan eenmaal je geldplanning hebt gemaakt en hebt bepaald waar je allemaal naartoe wil gaan, zorg dan dat je over alle landen goed geïnformeerd bent. Dan weet je beter wat je in dat land wil doen en sta je daar straks niet met lege handen. 

Lees ook: 

Beeld: Pixabay  | Bron: Lonelyplanet.com, nomadicmatt.com, wanderlustandlipstick.com

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved