Beauty

Last van acne? Volg dan deze stappen voor, tijdens en na je ongesteldheid

Heb jij vaak last van puistjes op één bepaalde plek, bijvoorbeeld je kin of voorhoofd? En komt dit elke maand weer terug? Grote kans dat dit hormonaal is. Wil jij voorkomen dat je volgende maand hier wéér last van hebt? Luister dan naar je eigen lichaam en begrijp je cyclus.

Slik jij de pil? Dan weet je precies wanneer je weer ongesteld moet worden. Ook kun je hem doorslikken zodat je niet ongesteld wordt. Super handig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Naast dat de pil helpt om niet zwanger te worden kan het ook helpen tegen acne.

Toch verdwijnt je acne niet direct door het slikken van de pil. Om hormonale acne te verminderen is het belangrijk dat je weet hoe jouw cyclus in elkaar zit en welke producten je huid verslechteren, of beter maken. Het is daarom belangrijk dat je weet wanneer je ongesteld wordt zodat je jouw skincare routine hier op kan aanpassen.

Een week voor je menstruatie
Een week voordat je ongesteld moet worden is je huid op zijn ergst. Je oestrogeenlevel is enorm aan het schommelen en daarnaast produceert je huid extra veel olie door het hormoon progesteron. Doordat er extra veel talg wordt geproduceerd raakt je huid verstopt en ontstaan er puistjes.

What to do: Deze week is het belangrijk dat je je huid goed reinigt. Gebruik producten met tea tree of salicylzuur. Eén van de eigenschappen van tea tree is dat het bacteriedodend werkt. Je kan kiezen voor producten waarin tea tree verwerkt zit, maar je kan ook pure olie gebruiken. Salicylzuur werkt in op de hoornlaag, het bovenste laagje van de huid. Het salicylzuur weekt dit laagje los en zorgt voor de groei van nieuwe huidcellen. Het wordt vaak gebruikt bij huidaandoeningen en werkt ook perfect voor acne.

Ook is het niet verkeerd om deze week een masker aan te brengen. Kies voor een masker dat olie en talg verminderen. Tip: Maak je eigen masker met behulp van een aspirine. Plet een aspirine en meng met wat water. Breng het mengsel aan op je puistjes en laat het goed intrekken.

Tijdens je menstruatie
Het verschilt per persoon, maar vaak krijg je tijdens je menstruatie veel last van puistjes op je kin en kaak. Dit komt door het hormoon progesteron. Het hormoon wordt na de eisprong aangemaakt en produceert talg. Doordat er meer talg wordt geproduceerd dan dat er naar het huidoppervlak kan worden afgevoerd, raken de poriën verstopt en ontstaan er mee-eters en puistjes.

What tot do: Tijdens deze week is het belangrijk om je huid goed schoon te maken, zowel ’s ochtend als ’s avonds. Ook als je geen make-up draagt is het belangrijk om je huid goed schoon te houden en dat je overig talg en bacteriën verwijdert. Besteed dus tijdens je menstruatie wat extra aandacht aan je huid. Let op dat je producten gebruikt waarin geen olie zit.

Na je menstruatie
Je hormonen worden langzaam weer wat rustiger en ook je huid wordt rustiger. Het is onzin dat je huid verslechtert door alle chocolade die je afgelopen week hebt gegeten, maar goed eten en drinken kan zeker helpen bij het verminderen van puistjes. Vooral producten met melk en suiker eet je beter niet in deze periode. Deze voeden namelijk de bacterie.

What to do: Houd je huid goed schoon en besteed extra aandacht aan puistjes onder de huid die niet lijken te verdwijnen. Kies voor producten met salicylzuur en benzoylperoxide om je gezicht te reinigen. Benzoylperoxide kan zorgen voor roodheid en een droge huid, gebruik daarom niet al te veel. Kies voor een goede reiniging of masker met houtskool om verstopte poriën tegen te gaan.

Zorg dat je niet te veel producten gebruikt die olie verminderen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je huid juist extra talg gaat produceren en dan is alles voor niets geweest.

Het is belangrijk om een vaste routine te vinden die voor jou werkt en voorkomt dat je last hebt van puistjes. Dit kan even duren, maar je ziet snel genoeg welke producten jouw huid verbeteren en welke niet.

Lees ook:

Beeld: Pixbay | Bron: Cosmopolitan.com, Goop.com