Lifestyle

9 tips om examenstress te verminderen

Gespannen zijn voor een examen is gezond, het hoort er gewoon bij. Spanning helpt je aandachtig te zijn en te presteren. Toch kan te veel spanning omslaan in stress en dat moet je zoveel mogelijk zien te voorkomen. Haal adem en blijf rustig, maar hoe doe je dat? Deze 9 tips helpen jou bij het verminderen van je examenstress.

♥ Zorg dat je uitgerust bent
Er is niks beter dan een goede nachtrust. De hele nacht doorleren heeft meestal geen zin. Het is veel effectiever om uitgerust te zijn. Zo heb je meer energie en kun je alles beter in je opnemen of je focussen op het examen.

Naast de hele nacht doorblokken is het ook niet effectief om te leren vlak voor je gaat slapen. Hierdoor ben je nog veel te druk in je hoofd en ben je te veel bezig met de leerstof. Wanneer je een goede nachtrust wilt hebben moet je hoofd leeg zijn, anders gaan je gedachten continu naar het examen en houdt dit je wakker.

♥ Denk positief
Schud alle negatieve gedachtes van je af en ruil ze in voor positieve gedachten. Had je het examen van gisteren toch iets beter moeten leren? Het tentamen van morgen gaat je vast beter af.

♥ Maak een planning
Maak een goede planning, want zo houd je goed overzicht. Je hebt duidelijk welke vakken je nog moet leren en hoeveel tijd je hiermee bezig bent. Door een goede planning creëer je rust in je hoofd en kunnen dingen je niet ontgaan.

♥ Praat over je spanning
Vlieg je snel in de stress? Praat hierover met je ouders, vriendinnen of klasgenoten. Je klasgenoten zitten immers in hetzelfde schuitje als jij. Misschien kunnen zij je een goed advies geven over hoe je stress van je afschudt. Daarnaast kun je beter praten over je stress, zo kun je het van je afzetten en dit geeft je meer rust. Door het voor jezelf te houden bouwt de spanning alleen maar op.

examenstress voorkomen
♥ Ontspanning
Naast je volledig te storten op het leren is het ook belangrijk om te ontspannen. Non-stop leren werkt niet. Het is erg belangrijk om tussendoor dingen te doen die je helpen te ontspannen. De activiteiten hoeven geen halve dag in te nemen, want daar heb je waarschijnlijk geen tijd voor. Neem een warme douche tussendoor of drink even gezellig een kop thee met je moeder. Zorg in ieder geval voor een aantal momenten per dag dat je niet bezig bent met studeren.

♥ Sporten
Sporten is natuurlijk een vorm van ontspanning. Het helpt je om alle gedachten los te laten. Je focust je op het sporten en wat je aan het doen bent. Op deze manier kun jij je gedachten even loslaten en kun je na het sporten weer fris en met een leeg hoofd verder leren. Daarnaast maak je door te sporten endorfine aan en dit geeft een gelukkig gevoel.

♥ Raak niet in paniek
Heb jij snel last van een black-out? Dat je naar je examenblad kijkt, maar niet meer weet hoe of wat? Blijf rustig. Neem een korte pauze en focus je op prettige gedachten. Maak je hoofd leeg door bijvoorbeeld een simpele ademhalingsoefening. Neem een slok water en ga verder met je examen. Op deze manier krijg je weer rust in je hoofd en kun je weer verder gaan waar je gebleven was.

♥ Gebruik een talisman
Heb jij een gelukstruitje, armband, pen of misschien wel jeans? Trek het aan, doe het om of neem het mee. Misschien helpt het uiteindelijk niet, maar het kan zeker geen kwaad. Veel mensen doen dit. Het geeft ze mentale kracht en dit kan je goed gebruiken bij het leren of het maken van je examen.  

♥ Beloon jezelf
Na een hele dag leren mag jij jezelf zeker belonen voor het harde werken. Neem bijvoorbeeld een groot stuk chocola of kijk een serie. Beloon jezelf en vergeet vooral niet te genieten.

Lees ook:


Beeld: iStock | Bron: Dokterdokter

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved