Lifestyle

'Eén van mijn vriendinnen stinkt en is helemaal niet hygiënisch'

2

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij proberen je te helpen. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Wij helpen! Vandaag een meisje dat een heel leuke vriendinnengroep heeft, maar één van haar vriendinnen heeft altijd een nare geur om haar heen hangen. 

Lieve Girlscene,

Er is iets waar ik al een langere tijd mee zit en ik hoop echt dat jullie me hiermee kunnen helpen. Ik heb een vriendinnengroep van zes meiden. We worden steeds hechter en durven elkaar steeds meer te vertellen over 'diepe' en persoonlijke dingen. Toch heb ik niet het gevoel dat alles eruit is.. Eén van mijn vriendinnen is helemaal niet hygiënisch. Er hangt altijd een nare geur om haar heen, er zit altijd viezigheid onder haar nagels, ze poetst haar tanden niet altijd, ze wast haar handen niet na een wc-bezoek...

Wij (mijn andere vriendinnen en ik) hebben daar allemaal eigenlijk wel last van, maar niemand durft het tegen haar te zeggen. Ze is een hartstikke leuke meid en ontzettend lief. Maar hiermee lokt ze mensen wel weg. Wij weten dat andere mensen er ook weleens opmerkingen over hebben gemaakt achter haar rug om en dit vinden wij echt zielig.

Toch zou ik niet kunnen bedenken hoe we dit tegen haar kunnen zeggen zonder dat ze echt beledigd is. Het is niet 'Hé, misschien moet je even kauwgum nemen...', want daarmee zal het niet opgelost zijn. Het gaat om de totale hygiëne. Eigenlijk hebben we er al zo'n vijf jaar last van, maar nu zijn we echt tot het punt gekomen dat er iets moet veranderen. In de zomer gaan we namelijk samen op vakantie. Niemand vindt het prettig om de hele vakantie in een kamer te slapen waar een vieze lucht hangt en het telkens een rotzooi is. Ook vinden we het niet helemaal eerlijk dat we dit niet tegen haar zeggen terwijl andere mensen er ook opmerkingen over maken..Het is toch een vriendin en eigenlijk willen we alleen maar helpen.

Veel liefs,
Anoniem

stinken vriendin

Lieve Anoniem,

Wow, wat een ontzettend nare situatie. Het is altijd lastig om je vriendinnen 'kritiek' te geven, maar als het om persoonlijke hygiëne gaat is het helemaal een lastige kwestie. Je wil je vriendin natuurlijk niet kwetsen. Het laatste wat je wilt is je vriendin verdrietig maken.

Oplossen!
Maar zoals je zelf al zegt, jij en jouw vriendinnen zijn niet de enige die zich aan haar slonzigheid storen. Heeft ze zelf wel door dat andere mensen nare opmerkingen over haar persoonlijke hygiëne maken? Goed, dit probleem moet worden opgelost, hoe lastig het ook is. Nu is het niet de bedoeling dat jullie met vijf meiden tegen haar gaan vertellen dat ze stinkt. Hierdoor zal zich erg aangevallen voelen, vijf tegen één kan erg overweldigend zijn. Neem haar het liefst apart en vertel het haar niet op school, maar als jullie samen ergens zijn. Bijvoorbeeld bij jou of bij haar thuis.

Ik ben je vriendin en ik heb het beste met je voor...
Begin je verhaal in ieder geval met 'Ik ben je vriendin, ik heb het beste met je voor en ik wil absoluut niet dat je je rot gaat voelen, maar...'. Vertel haar vervolgens dat je gemerkt hebt dat er vaak een nare geur om haar heen hangt. Vertel haar niet direct dat anderen dat ook hebben geroken, hierdoor schaamt ze zich nog meer. Vraag haar welke deodorant ze gebruikt en geef haar tips voor een deo die bijvoorbeeld voor jou goed werkt. Blijf ondertussen herhalen dat je het heel vervelend vindt dat je dit moet zeggen en dat je het het liefst niet had gezegd, maar dat jij als vriendin het als jouw taak beschouwy. 

Is ze verdrietig? Beledigd? Geef haar één of twee dagen later een fijn verwenpakket waar jullie allemaal iets in hebben gestopt (niet zeggen dat het van jullie allemaal komt, dan voelt het voor haar misschien als nog als een soort van complot tegen haar). Geef haar een fijne deo, douchegel, handzeep, proefmonsters van lekkere geurtjes... Zij blij, jullie blij!

Baby steps
Begin niet gelijk over haar nagels en al haar andere persoonlijke hygiëne-probleempjes. Dat ga je op een ander moment doen. Organiseer een beautyavondje met je vriendinnen. Geef elkaar een pedi- en een manicure. Maak elkaars nagels mooi schoon, geef elkaar scrubbeurten en lak elkaars nagels mooi. Vertel haar hoe mooi haar handen er op deze manier uitzien en dat ze vaker haar nagels zo goed zou moeten verzorgen. Misschien begrijpt ze de hint?

Werkt het niet?
Heb jij haar meerdere keren voorzichtig geprobeerd te vertellen dat ze beter voor zichzelf moet verzorgen en zie (en ruik) je na een paar weken nog geen verschil? Dan moet je met grover geschut komen. Misschien is het dan toch verstandig om het haar met meerdere vriendinnen tegelijk proberen duidelijk te maken.

Maar we denken eerlijk gezegd niet dat het zover zal komen. Zou jij niet onwijs schrikken als je hoorde dat je niet zo fris ruikt? Dan zou je toch het liefst direct onder de douche willen springen? Heel veel succes en alvast veel plezier op vakantie!

Liefs,
Girlscene

Heb jij ook een prangende vraag voor de redactie van Girlscene? Stuur een mail naar info@girlscene.nl o.v.v. 'Girls issues' en laat jouw vraag binnenkort behandelen.

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved