Weet je nog niet op wie je gaat stemmen? Deze online tests helpen je!

Lifestyle door Renee

15 maart. Staat genoteerd in je agenda toch? Dan heb je namelijk een date met de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Tenminste, als je 18 jaar of ouder bent. Maar de kans is natuurlijk aanwezig dat je niet eens weet op wie je moet stemmen en dat je daardoor zelfs denkt om helemaal niet te stemmen. Tijd om daar verandering in te brengen! Girlscene zet in dit artikel online tests op een rij die je helpen om morgen de juiste keuze te maken in het stemhokje.

Stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen is natuurlijk erg belangrijk. Je bepaalt met je stem niet alleen mede welke 150 Nederlanders in de Tweede Kamer komen, maar je stemt daarmee ook voor de toekomst van jezelf en de rest van Nederland. Een belangrijke beslissing dus! Dat je stem invloed heeft op de keuzes die zij na de verkiezingen gaan maken zorgt ervoor dat je goed moet nadenken op wie je wil stemmen. Maar met zoveel partijen en standpunten is het nogal lastig om het jezelf makkelijk te maken. Of niet?

Eerlijk is eerlijk: alle partijen hebben zoveel informatie op hun website staan dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is onze eerste tip om een online test te doen. Ga er niet meteen blind vanuit dat dit de partij is waar je op moet stemmen, maar dan weet je wel welke partijen het beste bij jouw standpunten passen. Maar welke tests kun je invullen?


1. Jongerenkieswijzer
Via de Jongerenkieswijzer vind je jouw politieke match. En wel zo handig: deze test is dus - zoals de naam doet vermoeden - speciaal voor jongeren. Heb jij een mening over de basisbeurs en collegegeld, bijvoorbeeld? Dan moet je deze test zeker even invullen.

2. Stemwijzer
De populairste test is de Stemwijzer. Grote kans dat je ouders deze test hebben ingevuld om erachter te komen welke partij bij hen aansluit. Als je al klaar bent met studeren is dit misschien wel een betere stemwijzer voor jou.

3. KiesKompas
Via KiesKompas geef je jouw mening over 30 stellingen. Het lijkt op de Stemwijzer, maar in plaats daarvan krijg je niet een partij als uitkomst, maar het 'verkiezingslandschap'. Dan zie je waar je staat tussen de partijen en aan de hand daarvan kun je zien welke partij bij jou in de buurt staat. 

Na het invullen van online tests weet je dus ongeveer welke partijen het beste aansluiten bij jou. Praat er vervolgens over met vriendinnen, collega's, je ouders en leeftijdsgenoten. Twijfel je nog op wie je gaat stemmen? Ga dan naar de websites van de partijen waar jij tussen twijfelt en bekijk uitgebreid hun verkiezingsprogramma. Dan voel je ongetwijfeld bij welke partij jij het beste gevoel krijgt. Bovendien kun je daar meteen zien op wie je kunt stemmen, zodat je zeker weet welk vakje jij morgen aankruist.

Lees ook:

Beeld: iStock