News

Nogmaals bewezen: het oudste kind is het slimst

1

Ben jij de oudste, middelste of jongste thuis? Er wordt veel onderzoek gedaan naar het effect dat jouw geboortevolgorde op jou heeft. De oudste zijn heeft genoeg nadelen (strengere regels, meer verantwoordelijkheid), maar in dit geval heb je juist geluk! Uit een nieuw onderzoek blijkt wéér dat de oudste het slimst is. Laat dit artikel maar aan je broertjes en/of zusjes lezen... het valt niet te ontkennen ;-). 

Het is al vaker bewezen, en nu heeft nóg een onderzoek hetzelfde uitgewezen. Het oudste kind heeft een hoger IQ dan zijn broertjes of zusjes. Dit verschil is al merkbaar vanaf 1-jarige leeftijd. Dat hebben onderzoekers van de University of Edinburgh ontdekt. Er zijn 5000 kinderen geobserveerd vanaf voor de geboorte tot 14-jarige leeftijd. Hun familiegeschiedenis en financiële omstandigheden zijn ook meegenomen in het onderzoek. De kinderen werden door de jaren heen getest op verschillende skills zoals lezen en memory. 

De onderzoekers denken dat oudste kinderen slimmer zijn doordat ze meer stimulatie in hun ontwikkeling hebben gekregen van hun ouders. Ook nemen moeders de richtlijnen wat betreft alcohol en roken minder nauw vanaf de tweede zwangerschap. Deze bevindingen, die gepubliceerd zijn in The Journal of Human Resources, verklaren ook waarom oudste kinderen later vaker een betere studie doen en een hoger salaris krijgen dan hun broertjes of zusjes.

Lees ook:

Beeld: iStock | Bron

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

1 reactie

  • 2 jaar geleden ikbenik

    nou bij klopt dit niet hoor(ik ben de oudste thuis)

  1. 1