Lifestyle

5 tips om op een een compliment te accepteren

1

Niets wat je zo in een extreem ongemakkelijke situatie kan brengen als iemand die je een compliment geeft. Bizar, right? Iemand hoeft maar te zeggen dat je er leuk uitziet of dat je haar mooi zit of je gooit er alweer een rare opmerking uit. Oeps. Gelukkig zijn er vijf tips waardoor je op een nette en gracieuze manier een compliment kunt aannemen. Girlscene deelt het met je!

'Leuk jurkje!'
'Ah joh, dat is gewoon van Primark'

... Herkenbaar? Iemand geeft je een oprecht compliment en je maakt er meteen een lelijke situatie van door jezelf naar beneden te halen door te zeggen dat het 'gewoon van Primark' is. So what! Grote kans dat je zo'n opmerking eruit floept omdat je niet zo goed weet hoe je op een compliment moet reageren. Na het lezen van dit artikel weet je dat wél.

1. Houd het simpel: zeg dankje
Als iemand een compliment geeft wil je iets terugzeggen, maar doordat je het compliment misschien niet verwachtte sta je even met je mond vol tanden. Het perfecte moment om iets stoms te zeggen. Maar waarom zou het moeilijk moeten zijn? Je kunt ook gewoon 'dankje' zeggen als iemand wat liefs zegt over je. Bedank degene en je bent good to go. 'Dankje, wat lief dat je dat zegt' brengt je al heel ver.

2. Je hoeft geen compliment terug te geven
Anderen voelen dat ze na het ontvangen van een compliment een compliment terug moeten geven, maar doe dat niet. Tenzij je het écht meent. Als iemand je complimenteert omdat je zo lief bent voor je beste vriendin is het een beetje gek om te zeggen: 'Ja, jij bent ook zo lief!'. Houd het daarom oprecht en als je echt niet weet wat je moet zeggen kun je het wederom houden bij een simpel bedankje.


3. Haal jezelf niet naar beneden

Bij het ontvangen van een compliment zijn er grofweg twee manieren waarop mensen zichzelf naar beneden halen. Zonde! De eerste manier waarop mensen zichzelf naar beneden halen is zoals blijkt uit het voorbeeld waarmee het artikel begint. Door te zeggen dat je veel te leuke jurkje gewoon van Primark komt geef je het signaal af dat het dus een goedkoop jurkje is, maar waarom zou dat niet leuk kunnen zijn? Een beetje gek antwoord om te geven dus. Aan de andere kant kun je jezelf naar beneden halen als iemand je bijvoorbeeld complimenteert over je inzet tijdens je studie. Als je "Maar dankzij jouw inzet hebben we nog veel meer bereikt" terugzegt, betekent het dat je dus vindt dat degene die de compliment geeft het beter heeft gedaan dan jij. Don't, iemand geeft je een compliment met de juiste intentie - accepteer 'm dan ook.

4. Gebruik de juiste lichaamstaal
Wanneer je nerveus bent of je niet op je gemak voelt laat je dat zien door lichaamstaal. Probeer daarom niet ongemakkelijk aan je haar te plukken of je armen en benen te kruisen als iemand je complimenteert. Leer te genieten van het moment door dichter naar iemand toe te stappen en oogcontact te maken.

5. Own it
Misschien heb je wel heel hard gewerkt aan het groepsproject waardoor jullie nu een heel goed cijfer hebben gehaald. Of misschien heb je wel drie keer naar een tutorial gekeken om vervolgens een uur aan je haar te spenderen waardoor het er nu mooi uitziet. Wat de reden voor een compliment ook is: own it! De meeste mensen geven van nature niet zomaar een compliment, dus het feit dat iemand zijn of haar best doet om er een opmerking over te maken is dus iets waar je trots op mag zijn.

Lees ook:

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

1 reactie

  • 2 jaar geleden LoveStory

    Dit is echt iets wat sommige mensen nodig hebben. Goed artikel Girlscene!

  1. 1