Food

Gezonde alternatieven voor je favoriete ongezonde ontbijtjes

Al dat speciale gezonde eten is heel lekker, maar het is ook veel werk om te maken en  duur. Daarbij heeft iedereen weleens nostalgie momenten naar het oude bekende. Lekkere zoete pannenkoekjes in het weekend bijvoorbeeld. Of een gekookt eitje op wit brood met veel mayonaise. Alles dat eigenlijk helemaal niet zo goed voor je is... Daarom heeft Girlscene een aantal gezonde alternatieven opgezocht.

Gezonde pannenkoeken, muffins en brood: wij hebben recepten voor ze allemaal!


Pannenkoeken
Laten we gelijk maar bij het allerzoetste beginnen. Pannenkoeken worden vooral in Amerika veel als ontbijt gegeten. Daar kunnen de pannenkoekjes nooit te dik en de stapels niet hoog genoeg zijn. Erg jamme dat dit heerlijke ontbijt niet heel gezond is. Gelukkig hebben we een alternatief recept gevonden voor vegetarische, graanvrije en glutenvrije pannenkoeken!

Ingrediënten: 
- 2 eieren 
- 1/3 kopje appelmoes
- 1/4 kopje amandelmeel
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel vanille extract
- 1/2 eetlepel honing

Recept:
Breek de eieren in een kom en klop ze los. Voeg vervolgens de appelmoes, de honing en het vanille extract toe en roer nog eventjes door. Als laatste mogen de amandelmeel en het bakpoeder erbij. Mix het allemaal goed door elkaar en je beslag is klaar! Je kan nu je pannenkoeken gaan bakken. 

Brood
Ook brood is niet altijd even gezond. Zeker als je gevoelige darmen hebt is wit brood bijvoorbeeld niet heel fijn voor je lichaam. Daarom hebben wij een alternatief recept voor je om zelf brood te maken. Grootste voordeel: de voorbereiding duurt maar 5 minuten. 

Ingrediënten: 
- 1 courgette
- 4 eieren
- 12 pitloze dadels
- 1/4 kopje kokosolie 
- 1 theelepel vanille extract
- 1/2 kopje kokosmeel
- 1 eetlepel kaneel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel appelciderazijn
- Een snufje zout
- Eventueel: je kan er zelf ook nog walnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten en andere soorten noten/pitten toevoegen.

Recept:
Verwarm je oven voor op 175 graden. Snijd de courgette in stukjes en doe ze in de blender met de dadels, eieren, kokosolie en het vanille extract. Mix het beslag tot het helemaal egaal is. Voeg dan meel, bakpoeder, kaneel, appelciderazijn en zout toe aan het beslag in de blender. Mix nog even goed door en het beslag is klaar. Als je nog pitten en noten er in wil hebben kan je die er nu doorheen roeren. Doe het beslag in een ingevette cakevorm. Bak 60 minuten in de voorverwarmde oven en klaar is je brood! Je kan hier meerdere ochtenden van eten en zelfs een beetje variëren door iedere keer ander beleg te kiezen.

Hartige muffins
Zoete muffins zijn natuurlijk super lekker in de ochtend bij de koffie, maar niet bepaald gezond als je ze elke dag gaat eten. Daarom hebben we een gezond alternatief voor je: hartige muffins met ei en spinazie.

Ingrediënten:
- 1/2 witte ui in stukjes
- 3/4 kopje rode paprika stukjes
- 1 1/2 kopje spinazie
- Beetje oregano
- 9 eieren
- Beetje peper
- Snufje zout
- 1/4 kopje kokosmelk of amandelmelk

Recept:
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een muffinvorm in. Doe de paprika en ui in een pan op middelhoog vuur en bak een paar minuten. Voeg vervolgens de spinazie en oregano toe. Dek de pan af met een deksel en laat het zo een halve minuut doorkoken. Mix ondertussen eieren, peper, zout en melk goed door elkaar in een kom. Haal de pan met de groentenmix van het vuur en voeg ze toe aan het eimengsel. Roer het beslag nog één keer door zodat het goed gemengd is. Verdeel het vervolgens over de vakjes van de muffinvorm. Doe de vorm in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 18 tot 20 minuten. Klaar! Ook met dit heerlijke gezonde ontbijtje kan je een paar dagen doen. 

Lees ook:

Bron, bron, bron, bron 

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved