Food

8 fabels over afvallen die je niet meer moet geloven

Ben jij op één januari enthousiast van start gegaan met je goede voornemens? Grote kans dat er op jouw lijst, plus op de lijst van elke Nederlander, afvallen staat. Er is anno 2017 (time flies!) veel online te vinden over gezond eten. Volgens de één mag je alleen nog maar soja drinken, volgens de ander is dit dikke onzin. Maar klopt dit ook? De volgende adviezen zijn in ieder geval pure onzin.

1. Soja veroorzaakt borstkanker
Sommige mensen claimen dat het eten van producten waarin soja verwerkt zit zoals tofu en tempeh kankerverwekkend zijn. Daarnaast zou het zorgen dat je hormonen uit balans raken. Het klopt dat bepaalde vormen van borstkanker te maken hebben met de oestrogeenspiegel, maar soja is hier niet de oorzaak van. Je kan dus gewoon weer soja eten zonder je zorgen te maken. 😉

2. Eet weinig koolhydraten en veel vet voor een workout
Atleten worden vaak aangeraden veel vet te eten en koolhydraten links te laten liggen voor een belangrijke wedstrijd. Dit zou zorgen voor betere prestaties. Voor ons ‘normale’ mensen die zich één keer per maand in de sportschool bevinden (alleen als er écht niets meer op Netflix staat), werkt het eten van weinig koolhydraten niet. Koolhydraten geven juist energie die je nodig hebt om te kunnen sporten. Weinig koolhydraten werken misschien voor top atleten, maar het is niet iets wat je als uitgangspunt moet nemen. Wil je minder koolhydraten eten, maar toch blijven trainen? Vraag dan hulp bij je trainer, sportschool of voedingsdeskundige.

3. Voedingssupplementen werken niet
Het is lastig om elke dag de juiste vitaminen en mineralen binnen te krijgen enkel uit voeding. Natuurlijk is het beste wanneer dit wél lukt, maar soms heb je geen tijd of zijn we in need voor wat extra weerstand. Supplementen zijn daarom een goede bijdrage waar voeding tekort schiet. 

4. Start de dag met volkoren 
Volkoren producten worden vaak gezien als ‘gezondere’ producten, denk aan volkorenpasta of volkorenbrood. Toch is de dag beginnen met een volkoren boterham niet zo gezond als je zou denken… Je krijg er een vol gevoel voor, maar volkoren granen geven een piek in je suikerlevel. Dit zorgt ervoor dat je na een tijdje alweer trek krijgt. Beter is het om daarom de dag te beginnen met eiwitten zoals eieren, op deze manier heb je minder trek tot aan de lunch.

5. Honger voorkomen? Eet de hele dag kleine maaltijden
Van vroeger zijn we gewend aan drie maaltijden per dag. Maar gedurende de jaren zijn we steeds meer tussendoor gaan snacken. Ook hebben we het idee dat we de hele dag vol moeten zitten. Een beetje honger lijden is helemaal niet slecht voor je, van even niks eten ga je echt niet dood. 😉 Wil je toch snacken? Kies dan voor groentes. Het is niet compleet fout om telkens kleine maaltijden te eten, kies wat bij jou en je schema past.

6. Je valt af wanneer je meer calorieën verbrandt dan dat je binnen krijgt
Dit klinkt heel logisch, maar toch klopt het niet altijd in de praktijk. Wanneer je namelijk niet alleen op je voeding let, maar ook aan het sporten bent kan het best zijn dat je juist aankomt! Je spieren groeien ook. Daarnaast is het aantal calorieën die je op de verpakking leest niet gelijk aan de calorieën die in je lichaam komen. De één verbrandt namelijk sneller dan de ander. Let daarom niet alleen op het getal dat de weegschaal aangeeft, maar kijk ook eens in de spiegel. Vind je het lastig om resultaten te zien? Maak dan foto’s.

7. Ga naar buiten voor vitamine D
Natuurlijk is zonlicht het beste voor je dagelijkse dosis vitamine D, maar veel zonlicht is slecht voor je en kan huidkanker veroorzaken. Gebruik daarom altijd zonnebrand of een dagcrème met SPF. Zo ben je altijd beschermd tegen de zon.

8. Weeg jezelf niet, maar kijk naar je kleding
Het is echt niet nodig om elke dag op de weegschaal te staan. En zoals we hierboven al schreven: de weegschaal heeft niet altijd gelijk. Wanneer je enkel naar je kleding kijkt merk je niet snel verschil. Je kunt eenvoudig een paar kilo aankomen voordat je het in je kledingmaat merkt. Probeer daarom elke week, of twee keer in de week een weeg moment in te plannen.

Lees ook:

Bron, bron

Beeld: iStock

Must reads 👀