News

Als je jouw spiraaltje na deze datum hebt gekocht, kan hij verkeerd geplaatst zijn

Wat voor anticonceptie je gebruikt, is jouw eigen keuze. Ze hebben allemaal voor- en nadelen, dus kies je er een die het beste bij jou past. Heb jij gekozen voor een Mirena-spiraaltje? Lees dit artikel dan even, want er zijn tienduizenden spiraaltjes teruggeroepen. Als je jouw spiraaltje na déze datum hebt gekocht, kan hij namelijk verkeerd geplaatst zijn...

Farmaceut Bayer roept tienduizenden Mirena-spiraaltjes terug. De spiraaltjes bieden mogelijk te weinig bescherming tegen zwangerschap. Bij de productie is een fout gemaakt met de inbrenghuls, waardoor het spiraaltje te hoog of te laag kan worden geplaatst. Hierdoor is het spiraaltje minder betrouwbaar. Ook kan de verkeerde plaatsing in zeldzame gevallen leiden tot beschadiging van de baarmoeder.

Als je jouw spiraaltje hebt gekocht op 27 oktober of later, is het mogelijk dat jouw spiraaltje verkeerd is geplaatst. De farmaceut raadt je in dat geval dringend aan om een echo te laten maken om te controleren of hij goed zit. Mocht het spiraaltje nog niet ingebracht zijn, dan dien je hem terug te brengen naar de apotheek. 

Raak niet meteen in paniek! Volgens de inspectie is de kans bijzonder klein dat het spiraaltje verkeerd is geplaatst. Er zijn nog geen gevallen in Nederland bekend bij wie de spiraal verkeerd is geplaatst. 

Lees ook: 

Beeld: iStock | Bron: NOS

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved