5 dingen die je moet weten voordat je thuis je haren verft

Beauty door Melisa

Het is tijd voor een nieuwe look en je besluit om je haren te verven. Omdat dit erg duur is bij een kapsalon, is het zeker geen gek idee om dit zelf thuis te doen. Hierbij moet je wel rekening houden met een aantal dingen, omdat het al snel mis kan gaan. Je wilt natuurlijk niet met een mislukt kapsel rondlopen. Om jou hierbij te helpen, hebben we een aantal tips voor je als je thuis je haar wil verven.

Research
Nadat je hebt besloten om je haren te verven, is de volgende stap de kleur uitkiezen. Denk goed na over welke kleuren verf het beste uitpakken op jouw haar. Tip: meiden met donkere haren die naar een lichte kleur willen gaan adviseren we om wél langs de kapper te gaan. Het is een te grote risico om dit thuis te doen, omdat het vaak fout gaat.


Nadat je weet in welke kleur je je haren wilt verven, is het tijd om bij de drogisterij een pakje verf te halen. Heb je lange haren? Koop dan altijd twee pakken verf. Zo voorkom je dat je misschien eindigt met te weinig verf. Dit wil je natuurlijk niet hebben.

Voorbereiding
Ze zeggen dat voorbereiding het halve werk is en laat dit inderdaad kloppen. Als je eenmaal alles goed hebt voorbereid, is het heel makkelijk om je haren in één keer te verven. Leg voordat je aan het verven begint een handdoek, plastic bakje voor de verf, verfkwast, plastic handschoenen en Vaseline klaar. Dit heb je allemaal nodig voordat je begint met verven. Daarbij is het verstandig om een oude T-shirt aan te trekken dat vies mag worden, aangezien de kans groot is dat je gaat knoeien. Natuurlijk mag de haarverf niet ontbreken. Dit haal je bij een drogisterij, waarbij je de optie hebt om uit allerlei verschillende kleuren te kiezen. Tip: lees voordat je daadwerkelijk begint met verven eerst de gebruiksaanwijzing goed door.

Tips tegen een groene gloed
Dit is een veel voorkomende fout bij meiden die zelf hun haren verven: je krijgt een groene gloed. Dit gebeurt vaak als je van lichte haren naar een donkere kelur gaat. Maar hoe voorkom je dit? Dit is heel makkelijk te voorkomen door je haren eerst te 'pigmententeren' met rode mousse. Je hebt ook de mogelijkheid om voor een bruine tint mousse te kiezen waar rood pigment in zit. Waarom de rode pigmentatie belangrijk is hierbij, is omdat het de groene tint compenseert. Is het toch voorgekomen dat je achteraf een groene gloed hebt? Was dan je haren met ketchup! Ja, dit blijkt echt te helpen.

Voorzichtig aanbrengen en neem dunne plukken 
Als eenmaal alles klaar staat is het tijd om te beginnen! Heb je de verf voorbereid aan de hand van de gebruiksaanwijzing? Dan is het tijd om de plastic handschoenen aan te trekken en de verf te verdelen over je haren. Bij lange haren is het verstandig om te beginnen bij de puntjes. Wacht hierna ongeveer tien minuten en begin dan bij de aanzet van je haren. Het is erg belangrijk dat je dunne plukken pakt bij het verven. Als je namelijk te grote plukken in één keer verft dan is de kans groot dat je niet helemaal goed bij bepaalde plekken komt. Daardoor kan het zijn dat je plekken creëert die lichter zijn dan andere plekken. Erg zonde! 


Bij donkere verf is het belangrijk dat je bij je haarlijn niet te veel uitschiet. Gebruik hiervoor Vaseline. Dit zorgt er namelijk voor dat de verf niet in je huid trekt. Smeer het langs je haargrens en ga hierna pas aan de slag met de verf. 

Houd de tijd in de gaten 
Nadat je je haren helemaal hebt voorzien van verf is het tijd om dit te laten intrekken. Het is heel belangrijk dat je de tijd hiervoor goed in de gaten houdt, anders heb je de kans dat de kleur verkeerd uitpakt! Op de verpakking staat meestal aangegeven hoelang je de verf moet laten intrekken. Zet voor de zekerheid een wekkertje, zodat je het niet vergeet uit te wassen! 

Lees ook:

Beeld: iStock