Lifestyle

4 manieren om binnen no time je zomervakantie bij elkaar te sparen

Nu al sparen voor de zomervakantie? Maar dat is nog zo ver weg! Toch kan het geen kwaad om nu alvast te bedenken hoe en hoeveel je wil gaan sparen. En een aantal goede tips om makkelijk geld te sparen zijn natuurlijk altijd handig. Want het is sneller zomervakantie dan je denkt. Je wilt dan natuurlijk wel iets leuks kunnen doen na zo'n lang schooljaar!  

Sparen voor de zomervakantie? Allereerst is het belangrijk om te bedenken hoeveel je ongeveer wil sparen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met wat je gaat doen. 

♥ Vakantie research
Wil je op vakantie met vrienden? Binnen Nederland of juist naar het buitenland? Voor hoeveel dagen? Als je al deze vragen al kan beantwoorden dan is het handig om op onderzoek uit te gaan. Zeker zover van tevoren vind je vaak goedkope mogelijkheden die je anders nooit was tegengekomen. Daarbij is het heel belangrijk om duidelijke afspraken te maken over hoe jullie de financiën gaan verdelen wanneer je met een grote groep op vakantie gaat. 

♥ Een plan maken
Heb je je vakantie al helemaal uitgestippeld? Weet je precies hoeveel er gespaard moet worden? Dan is het handig om een aparte rekening te openen. Dit is dan een spaarekening voor alleen de zomervakantie, niks anders. Ga je met meerdere mensen tegelijk sparen voor de zomervakantie? Bij de meeste banken open je heel makkelijk een gezamenlijke rekening. 

Maar sparen kan ook op andere manieren...


Spaarpotjes met een reden
Heb je weleens gehoord van een swear jar? Deze morele manier van sparen wordt veel in de VS gebruikt. Het principe is simpel: elke keer als je een scheldwoord zegt moet je een bepaald (klein) bedrag in de pot doen. Deze straf hoort ervoor te zorgen dat je netjes wordt in je taalgebruik en minder gaat schelden. Maar deze methode is natuurlijk ook inzetbaar voor andere dingen. Dat je bijvoorbeeld geld in een pot doet elke keer dat je: te laat bent, je huiswerk niet doet, ongezond eet, et cetera. Zo spaar je voor een heerlijke vakantie en leer je er ook nog wat van.

Spaarpotjes met een klok
De populairste manier van sparen is en blijft natuurlijk elke maand een vast deel van je inkomsten apart houden. Het is dan ook de meest effectieve manier. Maar dit hoeft niet persé op een bankrekening. Je kunt ook elke week of iedere maand een bepaald bedrag pinnen en in een spaarpot doen voor de zomervakantie. Zo zie je ook duidelijk hoe je steeds dichterbij je spaardoel komt. 

Nog een aantal bespaartips:

  • Kamer grondig opruimen en alles verkopen dat je niet meer wil of nodig hebt
  • Geen eten en drinken onderweg kopen (is meestal ook gezonder)
  • Meer spullen lenen en ruilen met vrienden (boeken en films bijvoorbeeld)
  • Vaker tweedehands spullen kopen
  • Fietsen in plaats van met het openbaar vervoer reizen
  • Thuis sporten in plaats van naar de sportschool
  • Eet vaker kliekjes als lunch
  • Knip je haar zelf

Lees ook:

Bron
Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved