Dit is de reden waarom sommige scheten stinken en anderen niet

Lifestyle door roos

Je zit middenin een wiskundeles en opeens gebeurt het. Oeps! Je liet per ongeluk een scheetje... Je kijkt haastig om je heen, maar gelukkig heeft niemand het gehoord. Nu maar hopen dat niemand het ruikt, want je hoofd is inmiddels zo rood aangelopen dat jij je hier niet langer onderuit kan praten. Vandaag zoekt Girlscene uit wat jij altijd al hebt willen weten: waarom stinken sommige windjes wel en anderen niet?!

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: iedereen laat scheten. Ja, ook jij, geef maar toe :-). Onderzoekers van de universiteit van Ohio zijn erachter gekomen dat we gemiddeld wel 10 tot 20 scheten per dag laten. Wow, dat had je niet gedacht he? Maar niet alle scheten zijn hetzelfde. Misschien was het je al wel opgevallen dat de ene scheet véél erger stinkt (awkward!) dan de andere. Niet-stinkende scheten laat je namelijk 'gewoon' omdat je teveel lucht in je darmen hebt. Bijvoorbeeld omdat je lucht ‘hapt’ tijdens het praten, of omdat je net een drankje met koolzuur hebt gedronken. 

Maar er zijn natuurlijk ook windjes die een wat minder prettige geur met zich meebrengen... Tja, nu maar hopen dat niemand het ruikt. Wat wij nog niet wisten is dat deze windjes niet alleen ontstaan als je de dag ervoor eieren of ui hebt gegeten, maar het ook kan duiden op gezondheidsproblemen. Met deze stank vertelt je lichaam namelijk dat er een grote hoeveelheid waterstofsulfide in je lichaam aanwezig is wat aangeeft dat je darmwand beschadigd of ontstoken is. Er kan zelfs sprake zijn van darmkanker, schrijven onderzoekers van de Monash universiteit in het Australische Victoria. 


Nou hoef jij je na één stinkend scheetje natuurlijk geen zorgen te maken, want vaak heeft negen van de tien keer gewoon te maken met wat je die avond ervoor hebt gegeten. At jij gisteren veel zwavelhoudende producten? Grote kans dat wanneer je lichaam deze stoffen afbreekt jouw scheetjes niet naar roosjes ruiken. Dus heb jij morgen een date of belangrijk sollicitatiegesprek? Skip dan even broccoli, ui en ei en andere producten met veel zwavel. Je weet nu in ieder geval alvast wat je te wachten staat ;-).

Lees ook:

Beeld: iStock

Bron, bron