Food

7 kleine tips tegen grote eetbuien

De nachten worden steeds langer en de dagen steeds kouder. Voor de meeste mensen betekent dit dat ze ook meer gaan eten. Maar wat als je last hebt van eetbuien waarbij je niet kan stoppen met eten? Je begint met één koekje en blijft doorgaan totdat de hele pot leeg is. Girlscene zet 7 tips op een rij waarmee je grote eetbuien tegengaat. 

Ben jij tijdens de winter soms niet te stoppen wanneer je begint met eten? Dan zijn deze handige tips iets voor jou!

Ontbijt, lunch en avondeten
Het is misschien cliché, maar het helpt echt. Als je de grote maaltijden van dag op vaste tijden eet krijg je minder snel de neiging om veel te gaan snacken. Natuurlijk heb je meer nodig dan deze drie maaltijden, maar wanneer je goed eet bij het ontbijt, lunch en avondeten heb je met af en toe een klein tussendoortje al genoeg. 

Veel water drinken
Water is niet alleen heel gezond, het is ook één van de beste remedies tegen honger. Wist je dat we vaak een hongerig gevoel met dorst verwarren? Veel mensen drinken consequent te weinig en eten te veel. Dus waarom niet wat meer balans daarin brengen en een extra liter water per dag drinken?!

Deze dingen niet eten wanneer je honger hebt
Of het nou gezond is of niet, bij sommige voedingsmiddelen krijg je nou eenmaal sneller honger dan anderen. Dus wil je tussendoor iets eten, omdat je de volgende maaltijd anders niet haalt? Ga dan niet voor de volgende dingen: fruitsappen en smoothies uit de supermarkt, wit brood, snoepjes, chocoladerepen, pasta (die niet van volkoren of spelt is gemaakt), pizza en alles waar kunstmatige zoetstoffen in zitten. 

Cheatdagen werken juist averechts
Eet jij heel gezond doordeweeks en laat je jezelf helemaal gaan in het weekend? Dan heb je vast zelf al gemerkt dat dit op de lange termijn niet werkt. Niet alleen is dit een hele negatieve mindset waarbij je vooral focust op wat niet mag (zie het volgende punt). Ook maak je je lichaam er niet zo blij mee. Het verschilt per persoon hoe de maag precies reageert, maar dat hij zich snel aanpast is geen twijfel over. Wanneer je dus in het weekend heel veel eet, verwacht je maag dit doordeweeks ook en krijg je alleen maar een groter hongergevoel. Wat de kans op eetbuien alleen maar groter maakt. 


Focus op wat je wel mag
Zijn er bepaalde soorten producten die je heel lekker vindt maar probeert te vermijden? Dan is positiviteit versus negativiteit alles. Slechte eetpatronen draaien vooral om een bepaalde mindset. Als je deze weet te doorbreken wordt beter eten ook gelijk een stuk makkelijker. Richt je op al het lekkere eten dat je wel mag. En het belangrijkste van alles: wees trots op elke stap die je maakt naar een beter eetpatroon. Straf jezelf vooral niet af wanneer je een keer hebt 'gezondigd'. Die negativiteit heeft niemand wat aan.

Eten niet als beloning gebruiken
In onze cultuur hebben we heel erg de neiging om onszelf en anderen te belonen met eten. Dit krijgen we namelijk van kleins af aan al mee (denk maar aan Sinterklaas liedjes waarbij je ''wie zoet is krijgt lekkers'' zingt). Maar als je trots of blij bent met iets dat je gedaan hebt zijn er natuurlijk ook veel andere mogelijkheden om jezelf te belonen. Zo haal je de focus weg van eten en eet je ook minder ongezonde dingen (zoals koekjes en snoepjes). 

Vraag steun aan anderen
Zeker in de winter kampen veel mensen met dit probleem. Je bent in ieder geval zeker niet de enige! Vertel het vrienden en familie waarvan je weet dat ze echt wat voor je kunnen betekenen. Mensen die je positieve steun brengen zijn het allerbelangrijkst. 

Dankjewel voor je tip Sabha K.! Heb jij ook een gouden tip voor Girlscene? Mail hem dan naar tip@girlscene.nl en maak kans op een Gouden Tip pakketje.

Lees ook:

Bron, bron, bron, bron

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved