Food

Zo weet je wanneer jouw eten écht bedorven is

Niks is meer zonde dan eten weggooien dat nog goed is. Toch doen we dit veel in Nederland. Meestal is dit weggegooide eten gewoon een restje dat niet bewaard kan worden. Maar vaak wordt eten ook weggegooid omdat het bedorven is. Of, we dénken in ieder geval dat het bedorven is. Maar is dat wel altijd zo? Is al het eten dat we weggooien wel echt niet meer eetbaar?

Elk etenswaar in de supermarkt zou eigenlijk twee verschillende soorten data op de achterkant moeten hebben: Tenminste Houdbaar Tot en Te Gebruiken Tot. Maar meestal is dat niet het geval en staat alleen de eerst genoemde datum op de verpakking. Winkels houden dit namelijk aan als uiterste verkoopdatum. Maar ondertussen is het product vaak gewoon nog prima eetbaar! En dat is nou precies waar veel mensen de fout mee ingaan. 

Girlscene heeft een aantal tips voor je op een rij gezet over het bewaren van eten en informatie over wanneer het weg te gooien. Zo leer je geld te besparen door meer uit je boodschappen te halen en ben je ook gelijk milieuvriendelijker bezig! 

Brood
Er zijn heel veel verschillende soorten brood in de wereld en het varieert per soort hoelang het houdbaar en te gebruiken is. Ook maakt het bij brood een groot verschil hoe je het bewaart. Brood moet je altijd op een droge, koele en afgesloten plek bewaren. Maar er zijn ook andere manieren om brood langer te kunnen gebruiken. De meest bekende is het invriezen van boterhammen om ze later los op te warmen in de magnetron voor gebruik. 
Wanneer is brood niet goed meer? Brood wordt droog en taai voordat het gaat schimmelen. Het is vaak dan al niet lekker meer om vers te eten, maar wanneer je het opwarmt nog wel. Je kan oud brood goed gebruiken voor tosti’s, eigengemaakte croutons en toast. 

Eieren
Eieren zijn meestal rond de twee à drie weken te bewaren. Als je ze gelijk na aankoop in de koelkast doet zijn ze vaak langer goed dan de datum die op de verpakking staat. Of een ei bedorven is of niet kan je ruiken. Als een ei te oud is om te eten komt dat namelijk doordat er teveel lucht bij is gekomen en krijgt het een zwavelachtige geur. 
Extra tip: Twijfel je nog steeds of het ei wel goed is of niet? Doe dan de verse eieren test! Pak een doorzichtig glas en vul het met water. Leg vervolgens voorzichtig het ei in het water. Wanneer het ei gelijk naar de bodem zinkt en plat op zijn zij blijft liggen is het nog helemaal vers en goed om te eten. Wanneer het ei blijft drijven is het bedorven. 

Zuivel
Producten zoals yoghurt en melk gaan klonteren als ze bedorven zijn. Dus als je zuivel hebt dat over de datum is en je twijfelt, dan kan je altijd checken of het nog goed is door wat in de gootsteen te schenken. Je ziet gelijk of het nog zo vloeibaar is als het hoort te zijn. Ook krijgen zuivelproducten een zure geur als ze niet meer eetbaar zijn. Zuivel kan je altijd het beste in de koelkast en goed afgesloten bewaren.

Vlees
Met vlees moet je het meeste uitkijken en is je aan de datum op de verpakking houden vaak belangrijker. Producten zoals melk en brood kunnen namelijk niet zoveel ergers doen dan vies smaken, maar van vlees kan je echt ziek worden. Let dus altijd goed op. Vlees gaat raar ruiken en wordt vaak een beetje slijmerig wanneer het niet meer te gebruiken is. Ook kan je aan de kleur meestal makkelijk zelf beoordelen of het nog te gebruiken is. Al verschilt dat wel per vleessoort. 

Lees ook:

Bron, bron

Beeld: iStock

Must reads 👀