Kort verhaal: De échte waarheid op social media

Lifestyle door Redactie

Ben jij een geboren schrijfster en kan je niet wachten om jouw talent aan de wereld te laten zien? Gebruik Girlscene als jouw podium en laat zien wat je kan! In deze nieuwe rubriek lees je spannende, romantische, verdrietige of grappige korte verhalen van je mede-lezeressen. Vandaag lees je het verhaal van Britt over foto's van meiden op social media.

Toen ik laatst door mijn instagram timeline scrolde zag ik een foto van twee meisjes van een jaar of zestien in bikini. Een leuke zomerse foto met een vriendin dacht ik, helaas dacht niet iedereen hier zo over. Toen ik de reacties begon te lezen zag ik dat het merendeel van de reacties bestond uit de woorden; 'slet', 'uitslover' en 'tieten!' gevolgd door vele ongepaste smileys. Een paar uur later was de foto verwijderd...

Steeds vaker als ik over straat loopt valt het me op dat veel meisjes worden na geroepen als slet of hoer. Of als je een foto online zet met iets meer inkijk of een iets te kort rokje dat gelijk de hele wereld ervan uit gaat dat je met iedereen het bed induikt. Je bent een slet, hoer, makkelijk of een uitslover. Maar zodra je op een feestje komt in een trui of altijd met lange mouwen en een hoge halslijn rondloopt ben je te preuts. Het is al jaren een gespreksonderwerp: meisjes die dag in dag uit slet of hoer worden genoemd en dat dit beeld bij jongens helemaal omgekeerd is. Zodra een jongen een foto zonder shirt plaatst is hij een week lang gespreksonderwerp. Maar hoe kan het dat er veel over gepraat wordt maar het in al die jaren niet veranderd is? Woorden als hoer en slet worden in deze tijd zo makkelijk gebruikt dat je het gevoel hebt dat niemand er meer bij stil staat. Er wordt  vaak vergeten dat je iemand echt goed pijn kan doen met woorden als slet of hoer.

Nu door sociale media is het nog makkelijker om zomaar zonder na te denken te zeggen wat je van iemand vindt. Wat mij opvalt is dat er ook vrouwen reageren met opmerkingen als; 'Trek een normaal shirt aan ' of 'Probeer je je soms uit te sloven?!' Vrouwen die een andere vrouw neerhalen omdat zij een foto online zet in bijvoorbeeld haar bikini. Vrouwen die goed weten hoe het voelt als je een slet genoemd wordt en zelf ook gewoon een foto online willen zetten zonder het risico te nemen om gelijk een sticker op geplakt te krijgen. Hetzelfde geld voor meiden met een grote cupmaat of iets meer bil. Als zij naar buiten gaan in de zomer met een hemdje aan of een korter rokje worden al snel de woorden hoer of slet naar hun toegeschreeuwd en zie je andere meiden met afschuw kijken. Is dit nou echt hoe vrouwen met elkaar omgaan? We moeten elkaar juist helpen en het opnemen voor de rest. Waarom als vrouwen elkaar neerhalen en het daarmee het voor mannen ook veel makkelijker maken om woorden als hoer en slet te gebruiken? Wij kunnen het mannen natuurlijk niet kwalijk nemen die ons hoer noemen op het moment dat vrouwen het ook bij elkaar doen. Ik vraag me dan ook af: Wat vinden jullie hiervan?

Geschreven door: Britt

Krijg jij nu ook de schrijfkriebels en wil je graag je debuut maken op Girlscene? Stuur jouw korte verhaal van maximaal 1000 woorden dan naar danique@girlscene.nl en wie weet zie jij jouw meesterwerk straks wel terug op Girlscene.nl!

Lees ook: