Food

7 originele stamppot recepten die je snel op tafel zet

Het is weer winter, dus de perfecte tijd voor een stamppot. Boerenkool, wortel en andijvie zijn natuurlijk de echte klassiekers, die elk jaar weer op tafel getoverd worden door moeders. Komt die boerenkool je af en toe de neus uit en wil jij wel eens iets nieuws proberen? Schuif dan dit artikel eens subtiel richting je moeder of maak het lekker zelf!

Rucola stamppot

Dit heb je nodig voor twee personen:
♥ 1 zak rucola
♥ 300 gram aardappel
♥ pot zongedroogde tomaatjes
♥ pijnboompitjes
♥ cherrytomaatjes
♥ spekjes

Dit moet je doen:
1. Kook de aardappelen in ongeveer twinting minuten gaar.
2. Laat de aardappelen afkoelen en bak vervolgens de spekjes en  de pijnboompitjes apart van elkaar.
Tip: Bak eerste de pijnboompitjes (zonder boter) en vervolgens de spekjes. Dat is toch weer een pan minder afwas!
3. Stamp de aardappelen fijn en meng de rucola met de spekjes erdoorheen. 
3. Voeg als laatst de tomaten en pijnboompitjes toe en je rucola en klaar is je rucolastamppotje!

Zoete aardappel stamppot

Dit heb je nodig voor twee personen:
♥ 300 gram (zoete) aardappel
♥ 300 gram veldsla
♥ 150 gram zalm
♥ 1 blikje mais
♥ 20 gram roomboter
♥ peper en zout

Dit moet je doen:
1. Schil en snijd de aardappelen in stukkjes. Kook ze vervolgens ongeveer vijftien minuutjes.
3. Gril ondertussen de zalm in een aparte pan.
4. Giet de aardappelen af maar houd een kopje apart. Breng de aardappelen op smaak met peper en zout, voeg een klontje boter toe en stamp alles door elkaar.
5. Roer veldsla en mais erdoor heen en leg je stukje gegrilde zalm er bovenop. Yummie!

Spinazie stamppot

Dit heb je nodig voor twee personen:
♥ 300 gram spinazie
♥ 200 gram aardappelen of zoete aardappelen
♥ 150 gram garnalen
♥ peper en zout

Dit moet je doen:
1. Kook de aardappelen in twintig minuutjes gaar.
2. Bak ondertussen vast de garnalen en spinazie, dit kan gewoon bij elkaar als je weinig pannen hebt ;-).
3. Meng vervolgens alles door elkaar en breng het op smaak met peper en zout.
Tip: Houd je van pittig? Voeg dan wat chilivlokken toe.

Pompoenstamppot

Dit heb je nodig voor twee personen:
♥ 1 flespompoen (Ben je een luie koker? Lang leve voorgesneden stukjes)
♥ 1 zak veldsla
♥ 1 eetlepel mosterd
♥ handvol gepelde pistache noten
♥ olijfolie, peper en zout
amandelschaafsel

Dit moet je doen:
1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
2. Snijd de pompoen doormidden en leg de stukken op een bakplaat.
3. Verdeel wat olijfolie over de pompoen met wat peper en zout.
4. Leg ze met de schil naar boven op een met bakpapier beklede ovenplaat, zet ze in de oven en bak het 35 minuten.
5. Haal de helften dan uit de oven, schep met een lepel de pompoen uit de schil en prak met een vork of stamper fijn.
6. Voeg de veldsla, pistachenootjes en mosterd toe naar smaak.
7. Garneer als laatst met wat amandelschaafel.

Prei-broccoli stamppot

Dit heb je nodig voor twee personen:
♥ 200 gram aardappelen
♥ 250 gram broccoli
♥ 150 gram prei
♥ 100 gram gerookte kipreepjes
♥ 2 eetlepel pesto
♥ peper en zout
♥ 1 el pijnboompitten

Dit moet je doen:
1. Kook de aardappelen tien minuten en voeg vervolgens de broccoli en prei toe en kook nog vijf minuten door.
2. Stamp de aardappelen en broccoli door elkaar.
3. Bak ondertussen de pijnboompitjes.
3. Roer de pesto er doorheen en voeg de rest van de ingrediënten toe aan het stamppotje.

Bietenstamppot

Dit heb je nodig voor twee personen:
♥ 250 gram aardappelen
♥ 250 gram gekookte bieten
♥ 1 appel
♥ nootmuskaat
♥ kruidnagelpoeder
♥ peper en zout
♥ boter
♥ melk
(vegetarische) spekjes

Dit moet je doen:
1. Kook de aardappelen in ongeveer twintig minuutjes gaar.
2. Verwarm ondertussen in een pannetje melk met de boter, zwarte peper, nootmuskaat en kruidnagelpoeder.
3. Doe de rode bieten in een schaal en verwarm ze in de magnetron tot ze heet zijn.
4. Doe de melk met de gesmolten boter bij de aardappelen en stamp er een puree van. Dit mag wat aan de grove kant blijven eventueel.
5. Roer de bietjes en gesnipperde appel door de aardappelpuree en het is ready to eat!

Of je oude vertrouwde boerenkool in een nieuw jasje...

Boerenkooltaart

Dit heb je nodig:
♥ 250 gram boerenkool
♥ 7 plakjes hartige taartdeeg
♥ 2 rode paprika’s
♥ 1 grote ui
♥ 5 eieren
♥ 200 ml kookroom
♥ 75 gr geitenkaas
♥ Peper en zout
cakevorm

Dit moet je doen:
1. Laat het hartige taartdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Snijd de paprika en ui en bak dit vervolgens in een pan.
3. Voeg tenslotte de boerenkool toe en bak dit net zolang totdat het slinkt.
4. Vet een springvorm in en bedek de bodem met bakpapier.
5. Bekleed vervolgens  de springvorm met het hartige taartdeeg. 
6. Verdeel de groentes over de bodem.
7. Klop ondertussen de eieren luchtig met de room en breng dit op smaak met peper en zout.
8. Giet het mengsel op de boerenkool en verkruimel tenslotte de geitenkaas over de boerenkool.
9. Bak de boerenkooltaart in ongeveer ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven. Wij willen dit héél graag proberen!

Lees ook:

Bron, bron, bron

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved