Health

15 tips om sporten vol te houden

Je hebt je ingeschreven bij de sportschool, een fashionable sportoutfit aangeschaft en een sportschema meegekregen. Niks houdt jou meer tegen om eens flink te zweten in de sportschool. Als jij zo doorgaat heb jij komende zomer een killerbody! De eerste weken verlopen soepel, je gaat vol enthousiasme naar de sportschool, totdat de motivatie verdwijnt... Maar gelukkig is dit je redding, want met deze tips blijf je gemotiveerd.

1. Stel doelen
Stel een doel voor jezelf. Wees niet gelijk té ambitieus, want dit demotiveert alleen maar. Denk aan: 'De komende twee maanden moet ik elke week twee keer sporten'. Heb je je doel behaald? Stel dan gelijk een nieuw doel!

2. Beloon jezelf
Is die vijf kilo eraf? Beloon jezelf! En nee, niet met een taart of pannenkoeken als ontbijt. Maar koop gewoon eindelijk die mooie tas voor jezelf of neem een heerlijke massage.

3. Begin klein
Is een marathon lopen jouw doel? Begin dan klein. Eerst een half uurtje en breid je rondje steeds iets verder uit. Je merkt dat je conditie steeds beter wordt.


4. Zoek een buddy
Heb je geen zin om naar de sportschool te gaan vanavond? Niemand die jou erop aankijkt als je een avondje skipt. Wél als je een sportbuddy hebt. Ga samen sporten met een vriendin of huisgenootje, wedden dat jullie elkaar van de bank af weten te slepen?

5. Muziek
Moet je toch alleen sporten? Dan zijn je telefoon, oortjes en Spotify de uitkomst. Zoek een lekkere workout playlist uit en knallen maar!

6. Werk naar iets groots toe
Is je streefgewicht 65 kilo? Wil je een (halve) marathon lopen? Of ga je voor een echte sixpack? Stel een doel op langere termijn en werk hier naartoe. Hoe trots ben je op jezelf als je dit hebt gehaald? You can do it!

7. Laat het een gewoonte worden
Laat sporten onderdeel worden van je dagelijkse of wekelijkse routine. Net als boodschappen doen wordt sporten een gewoonte en op deze manier is het veel makkelijker vol te houden.


8. Eet gezond
Bij sporten hoort ook een gezonde levensstijl, anders train je praktisch gezien eigenlijk voor niks. Dus geef je lichaam ook de voeding die het nodig heeft voor het beste resultaat.

9. Wees niet té streng voor jezelf
Streng zijn is goed, maar té streng kan een demotiverende invloed hebben. Heb je een keer echt geen zin om te trainen of ben je niet lekker? Dan mag je best een keer skippen, want het sporten moet je niet tegenstaan. Maarrrr, maak hier geen gewoonte van.

10. Meet vooruitgang
Maak een foto aan het begin van je sportcarrière en plan een volgende foto drie maanden later. Moet je eens kijken naar die vooruitgang! Hier doe je het allemaal voor, natuurlijk.

11. Wees voorbereid
Leid je een hectisch leven met veel onverwachte situaties? Dan mag dit geen reden zijn om je workout over te slaan. Wees dus altijd voorbereid met een setje sportkleding en schoenen in je tas, zodat je niet langs huis hoeft te gaan om je spullen op te halen.


12. Plan je sportlessen in
Volg je groepslessen in de sportschool? Schrijf je aan het begin van de week al in voor alle lessen die je van plan bent te volgen. Zet ze vervolgens ook in je agenda zodat je er rekening mee houdt. Op deze manier kom je er minder makkelijk onderuit en voelt het ook meer als een verplichting.

13. Zorg voor afwisseling
Raak je snel uitgekeken op iets of ben je snel verveeld? Kies verschillende lessen in de sportschool. Doe je altijd Pilates en yoga? Ga dan nu eens voor kickboksen of gooi al je energie eruit op de loopband!

14. Blijf jezelf uitdagen
Volg je groepslessen waarbij je gewichten gebruikt? Pak dan eens een kilootje zwaarder. Ben jij een fanatieke squatter? Ook dit is zwaarder met gewichten. Je workout wordt hierdoor een stuk pittiger en is ook nog eens beter voor het eindresultaat.

15. Stop met vergelijken
Niet te vergeten: vergelijk jezelf vooral niet met anderen. Iedereen is uniek en heeft dus een ander lichaam. Focus vooral op jezelf en jouw vooruitgang, want dit is tenslotte het belangrijkst.

Lees ook:

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved