Fashion

Met deze 12 tips maak jij van die puinhoop een opgeruimde kledingkast

Je kast puilt uit en het lijkt wel alsof er een bom is ontploft. Dagelijks hetzelfde dilemma. 'Help, wat moet ik aan? Ik heb echt níks om aan te trekken'. Nu de winter weer voor de deur staat is dit het perfecte moment om je kledingkast eens goed uit te mesten (zodat je nieuwe kleding kunt shoppen!). Met deze tips krijg je weer orde in je kledingkast.

♥ Uitstelgedrag
Dit herkennen we allemaal wel, vooral als het om klusjes gaat die we niet zo leuk vinden om te doen. Eén daarvan is opruimen. Dit is een klusje waar je soms gewooon aan moet beginnen en als je eenmaal klaar bent geeft dit toch wel een lekker gevoel. 

♥ Las een opruimdag in
Tref goede voorbereidingen. Vuilniszakken? Check! Snacks? Check! Muziek waar je lekker op kunt meezingen? Check! Dit maakt jouw opruimsessie al een stuk leuker.

♥ Ga geordend te werk
Koop vier dozen (of zakken). Eén voor de spullen die je wil houden, eentje voor spullen die je wegooit, een twijfeldoos en een doos met spullen waar je andere mensen nog blij mee kunt maken. Dit vooromt dat je straks het overzicht kwijt bent en je lievelingsshirtje per ongeluk naar Afrika wordt gestuurd...

 Haal alles uit je kast
Maar dan ook echt alles! Letterlijk en figuurlijk. Zorg dat je kast helemaal leeg is en sorteer het per kledingstuk. Broeken bij broeken en jurkjes bij jurkjes, zodat je straks per categorie te werk kunt gaan. Maak je kast ook meteen even schoen als 'ie leeg is.

♥ Het echte werk kan nu beginnen
Bekijk per kledingstuk of je het wil houden. Stel jezelf de vraag: 'vind ik dit nog leuk?' Nee? Weg ermee! Als je nog twijfelt, leg het in de twijfeldoos en bekijk deze items later nog een keer.

♥ Wees kritisch
Wanneer heb je dit kledingstuk voor de laatste keer gedragen? Zitten de prijskaartjes er nog aan? Dan is daar vast een reden voor. Zijn deze schoenen eigenlijk net een maatje te klein? Wacht je nog steeds op het moment totdat die broek je eindelijk wel past? Gooi het weg! Niemand wordt hier gelukkig van en het neemt alleen maar ruimte in beslag. Vind je het lastig om dingen weg te gooien? Lees dan dit boek van opruimgoeroe Marie Kondo.


Woehoe! De grootste klus zit erop, wij zijn trots op je! Dan volgt nu stap twee, het praktisch herinrichten van je kledingkast.

♥ Structuur in je kledingkast
Je hebt als het goed is nu een stuk minder kledingstukken die je een plekje moet geven in je kledingkast, dus dit wordt een eitje! Hang kleding dat snel kreukt op een hanger en vouw de rest netjes op. Tip: Rol je kleding op. Dit zorgt voor meer ruimte en overzicht.

♥ De twijfelitems
Goed, dan is daar dus nog die doos met kledingstukken waar je over twijfelt en eigenlijk niet weet wat je ermee moet... Kijk er nog eens kritisch naar en bedenk waarom je het niet draagt. Is het bijvoorbeeld stuk? Laat het maken of gooi het weg. Is het eigenlijk versleten maar kon je er nog geen afstand van nemen? Dat is dit het moment om afscheid te nemen.

♥ Deadlines
Vind je het moeilijk om afstand te doen van je kleding en wil je achteraf geen spijt krijgen? Hang de items waar je over twijfelt met de hanger andersom aan je kledingrek (dus achterstevoren). Stel vervolgens een deadline, bijvoorbeeld over drie of zes maanden. Kijk na de door jouw gestelde deadline welke kledingstukken nog steeds andersom hangen en dan moet je er toch echt aan geloven... Hup, die vuilniszak in. Kijk misschien of je er iemand anders blij mee maakt. 

♥ Maak andere mensen blij
Er zijn altijd kledingstukken die je weggooit omdat ze niet meer passen of omdat jij ze zelf niet meer leuk vindt, maar grote kans dat je er iemand anders hartstikke blij mee maakt! Denk bijvoorbeeld aan je jongere nichtje of je buurmeisje, die vinden het vaak hartstikke cool om jouw kleding te dragen. 

♥ Verkoop je kleding
Heel leuk om andere mensen blij te zien met jouw kleding, maar jij hebt voor alles natuurlijk hard gewerkt. Probeer je kleding eens te verkopen! Je kunt ervoor kiezen om op een markt te gaan staan of om een kraampje te huren bij een vlooienmarkt zoals de IJ-hallen. Wil je er liever niet een hele dag aan kwijt zijn? Lang leve internet. Er zijn tegenwoordig talloze websites waarop jij je items veilig kunt verkopen. Probeer Marktplaats of United Wardrobe. Heb je echte designerkleding? Neem dan eens een kijkje op Designer Vintage, zo bereik je gelijk de juiste doelgroep en niet de mensen die een duur item voor €5 willen overnemen.

♥ Doneer aan een goed doel
Doneer jij liever aan een goed doel? Hiermee maak jij mensen super blij! Breng het naar het Leger des Heils, zij zetten zich op dit moment in voor vluchtelingen. Bij veel supermarkten staan ook containers, waarbij de inhoud naar een goed doel wordt gebracht. 

Lees ook:

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved