Food

Feiten & fabels die jij wil weten over een opgeblazen gevoel

Nee, je bent niet zwanger en ook niet aangekomen. Heb jij ook weleens last van een opgeblazen gevoel? Wat zorgt nou eigenlijk voor dit irritante gevoel en hoe komen wij hier zo snel mogelijk van af? Vandaag onthullen wij alle feiten en fabels over een opgeblazen gevoel.

Gezond eten voorkomt geen opgeblazen gevoel
Je zou toch denken dat je eerder een opgeblazen gevoel krijgt na een bezoek aan de snackbar dan van je gezonde maaltje met een overdosis aan veggies. Jep, je raadt het al. Vitaminebommetjes kunnen ons júist een opgeblazen geven. De grootste boosdoeners zijn spruitjes, broccoli en bloemkool. Ons lichaam heeft namelijk niet alle enzymen om bepaalde koolhydraten in deze groentjes af te breken en dat leidt tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Maar hé, groente is natuurlijk wel super gezond en erg belangrijk in ons gevarieerde voedingspatroon. Het is dus niet iets wat we meteen van het menu moeten skippen, integendeel zelfs. In plaats daarvan kan je beter iets langzamer en beter kauwen op deze groente, dit helpt bij de spijsvertering en verkleint de hoeveelheid lucht die jij binnenkrijgt.

Bubbels door een rietje
We weten allemaal dat koolzuurhoudende dranken zorgen voor lucht in onze buik, maar wist je dat door het drinken uit een rietje ook meer gassen worden geproduceerd die zorgen voor jouw opgeblazen gevoel? Dit ontstaat doordat er meer zuurstof in je darmen blijft hangen en dat zorgt dan weer voor meer gasvorming. Volgende keer geen bubbels door een rietje, dus!

Van diëten krijg je een opgeblazen gevoel
Je bent overgestapt op vet- en suikervrij eten om de vakantiekilootjes kwijt te raken, maar in plaats van dat je buikje verdwijnt wordt hij boller dan ooit. Het is natuurlijk heel goed dat je let op je vet- en suikerinname, maar let wel goed op de ingrediëntenlijst. Veel suikervrije producten bevatten suikervervangers die erg moeilijk te verteren zijn. Hierdoor krijg je een opgeblazen buik. Als het op suiker aankomt, kan je beter gewoon kiezen voor suiker in zijn natuurlijkste vorm: fruit!

Stil zitten
Wanneer je actief bezig bent werkt het maag-darmkanaal prima, maar wanneer jij de hele dag op je kont zit kan dit zorgen voor een vertraagde spijsvertering. En eh, dat willen we natuurlijk niet. Heb jij een kantoorbaan waarbij je van negen tot vijf achter je bureau zit? Probeer zovaak mogelijk eventjes op te staan en te lopen. Haal bijvoorbeeld wat vaker koffie voor je collega's, maak je er ook nog andere mensen blij mee ;-).

Zuivel zorgt niet alleen bij een lactose-intollerantie voor een opgeblazen gevoel
Elk voedingsproduct heeft een andere invloed op iemand. Er zijn wel producten waarvan veel mensen een opgeblazen gevoel krijgen, één daarvan is zuivel. Je hoeft niet meteen een lactose-intollerantie te hebben, minderen kan natuurlijk geen kwaad. Maar hé, we snappen ook wel dat jij niet opeens de kaas links laat liggen. Begin met kleine aanpassingen, je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om melk te skippen en in plaats daarvan amandelmelk te gebruiken.

What to do bij een opgeblazen gevoel?
We hebben nu uitgebreid besproken hoe je dat opgeblazen gevoel kan voorkomen, maar ieder lichaam is natuurlijk anders. Heb jij toch een opgeblazen gevoel en kom je er niet van af? Lees dan dit artikel.

Lees ook:

Dit moet je weten over lactose-intolerantie
Zo kom je erachter of je voedselintolerantie hebt
Is zetmeel voor jou een boosdoener?

Bron

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved