13 dingen die je moet weten om een succesvolle blog te starten

Lifestyle door roos

De gedachte spookt al een tijdje in je hoofd om een eigen blog te starten, maar je weet eigenlijk niet zo goed hoe... Heb je al een naam? Mooi! Dan kan je vandaag nog beginnen met bloggen. Na het lezen van deze tips ben jij klaargestoomd voor het maken van je eigen blog én met succes!

1. Kies een (domein)naam
Misschien heb je al een naam in gedachten of heb je nog geen flauw idee. Je kan kiezen voor gewoon je naam en achternaam of je kiest voor een naam die met het thema van je blog te maken heeft. Denk er wel aan dat veel domeinnamen al bezet zijn, wees creatief!

2. Claim je domeinnaam
Wil je het gelijk goed aanpakken? Maak dan gelijk je eigen domein aan. Google op 'domein registreren' en je ziet dat er een enorm aanbod is waar je je eigen domein kan kopen. Wil je liever niet gelijk geld uitgeven aan je blog? Kies dan bijvoorbeeld voor een websites waar je gratis een blog kan beginnen, zoals Blogger. Een eigen self-hosted blog laat wel zien dat je er serieus mee bezig bent, net als de 'professionele' bloggers, en biedt meer opties en mogelijkheden.

3. Kies een doelgroep
Bepaal voor welke doelgroep je wilt gaan schrijven. Denk goed na over voor wie je gaat schrijven en natuurlijk waarover. Maak bijvoorbeeld een ijkpersoon als hulpmiddel en vraag je af bij de onderwerpkeuze van je artikel of de ijkpersoon dit gaat lezen, weet je gelijk of je goed zit!

4. Koop blog essentials
Wat heb je nodig als je start met bloggen? Een echte must is natuurlijk wel een computer of een laptop. Als je nog de keuze hebt kies dan voor een laptop, deze kan je overal mee naartoe nemen. Wat eigenlijk ook onmisbaar is in bloggerswereld is een camera. Je kan natuurlijk beginnen met het maken van foto's met de camera van je telefoon, maar wil je het iets professioneler aanpakken investeer dan in een goede (spiegelreflex) camera. Een derde essential, eentje die je vast al hebt, is een smartphone. Hiermee kan je je blog altijd in de gaten houden en je blog promoten via social media.

5. Onderscheid jezelf
Dit is erg belangrijk. Waarom moet iemand jouw blog bezoeken? Zorg dat je niet alleen maar publiceert wat jíj leuk vindt, maar probeer een soort 'rode draad' te creëren die jouw blog typerend maakt. Je hebt hierdoor meer kans om op te vallen tussen alle blogs.

6. Investeer in je blog
Wees niet bang om in je blog te investeren. Elke hobby kost geld en dit is toch je hobby? Investeer in je domein, een goede lay-out of bijvoorbeeld een cursus fotografie.

7. Netwerken, netwerken en netwerken
Bouw een netwerk op. Vertel aan mensen dat je een blog bent gestart en deel het eens op je Facebook tijdlijn, je krijgt vast positieve reacties! Niets is leuker dan het aantal bezoekers te zien groeien als beginnende blogger.

8. Maak gebruik van social media
Maak goed gebruik van social media om je blog te promoten! Denk aan een Facebookpagina waar lezers zien dat jij een nieuwe update hebt geplaatst of krijg meer volgers door een Instagram-account aan te maken. Doe dit niet met je persoonlijke pagina, maar maak speciaal een pagina aan voor je blog. Hoe leuk je blog ook is, niet al je vrienden hoeven elke update op hun tijdlijn te zien.

9. Houd rekening met concurrentie
Elke dag komen er zo'n duizend nieuwe blogs bij. Bij andere bloggers denk jij misschien aan concurrentie, maar het is veel beter om juist vriendschappen te sluiten. Zo kan je tips met elkaar delen, samen naar evenementen gaan en van elkaars netwerk gebruik maken.

10. Houd het simpel
Door het simpel te houden, richt je de aandacht op dat waar het om draait: jouw content.

11. Blog frequent
Blog je naast je werk of studie? Er wordt niet gelijk verwacht dat je elke dag drie posts plaatst, maar frequent bloggen is erg belangrijk! Zorg er dus voor dat er met enige regelmaat een nieuw artikel online komt of kies vaste dagen waarop jij een artikel plaatst. Jouw bezoekers weten dan precies wanneer er een nieuw artikel online staat en het is voor jou gelijk een stok achter de deur om het bloggen vol te houden!

12. Leer omgaan met kritiek
Je gaat merken wanneer het aantal bezoekers groeit, je ook meer reacties kan verwachten op de artikelen. Je krijgt vast veel positieve en leuke reacties, maar houd wel in je achterhoofd dat er ook negatieve reacties tussen zitten. Hebben bezoekers kritiek of tips? Doe er iets mee! Zorg voor interactie met je doelgroep en laat zien dat je naar hen luistert.

13. Heb geduld
Je kan niet verwachten dat na je eerste artikel de bezoekers meteen binnenstromen. Bloggen en bekendheid kosten nou eenmaal tijd. Je moet dan ook niet verwachten dat je gelijk geld verdient met je blog. Je merkt snel genoeg welke onderwerpen meer bezoekers trekken, speel hier goed op in.

Niet te vergeten: geloof in jezelf en je blog! Als jij er plezier in hebt, merken anderen dat ook!

Lees ook: