Food

Dit verklaart waarom je niet kunt stoppen met het eten van brood en pasta

Geniet je intens van vers brood? Wil jij wakker gemaakt worden voor een bord intens lekkere pasta? En schep je daarna het liefst nog een keer op? Sterker nog, durf je te stellen dat je moeite hebt om te stoppen met het eten van producten als pasta en brood? Dan hebben we daar vanaf nu een onofficiële verklaring voor. Lees verder.

No shame in our game, we worden nu eenmaal heel blij van vers brood tijdens de lunch en een groot bord pasta als avondeten. Maar er is één ding: hoe kan het toch dat je voor je gevoel eindeloos van deze dingen kunt blijven eten? Daar is nu onderzoek naar gedaan en het zou alles te maken hebben met een zesde basissmaak.

Zoals je misschien geleerd hebt op school zijn er verschillende basissmaken. Zogenoemde smaken zijn namelijk zoet, zuur, zout en bitter. Met de komst van umami (hartig) kwam er een nieuwe smaak om de hoek kijken, maar daar blijft het niet bij. Er schijnt namelijk *mogelijk* een zesde smaak te bestaan en het is niet zomaar een smaak... Nope, dit zou een smaak zijn die zeer verslavend is. Hoe zit de vork in de steel? De Oregon State University komt met een nieuw onderzoek op de proppen waarin naar voren komt dat 'starch' (zetmeel) onofficieel de zesde basissmaak is. 

In het onderzoek staat dat complexe koolhydraten, zoals zetmeel, een belangrijke bron van energie is. Wetenschappers negeren het idee dat we het ook daadwerkelijk proeven op de tong. Enzymen in ons speeksel breken zetmeel af tot eenvoudige suikers. Wetenschappers denken dat we zetmeel proeven door de zoete moleculen. De persoon achter het nieuwe onderzoek beweert dat dit de reden is waarom mensen van complexe koolhydraten (volkoren pasta en brood) houden. Suiker zelf proeft even goed, terwijl je de complexe koolhydraten in grotere mate kunt eten. Voorbeeld: van chocolade eet je een paar blokjes, of een hele reep als je enorme cravings hebt, terwijl je van brood zo een paar boterhammen eet en het dagelijks eet. Brood voelt normaal om te eten, terwijl je je waarschijnlijk schuldig voelt als je iedere keer chocolade uit de kast pakt. En als deze smaak zo verslavend is als ze beweren klopt het dus dat we geen genoeg krijgen van brood en pasta's.

Het duurt overigens nog wel even voordat zetmeel tot de primaire smaken behoort, omdat er nog geen specifieke zetmeel receptoren op de tong zijn geïdentificeerd.

Lees ook:

Bron en bron

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved