Lifestyle

Het beste advies om met jaloezie om te gaan

Je wilt het eigenlijk niet toegeven, maar stiekem weet je het wel van jezelf: jij bent razend jaloers. Op je vriendinnen, op de meiden met wie je vriend praat, op je nichtjes en zelfs op je broertje. Of je hebt juist te maken met een jaloerse vriendin of vriend die jou geen stap laten zetten zonder er iets van te zeggen. Lees hier hoe jij het beste met jaloezie om kunt gaan.

Je bent zelf erg jaloers
Oef, lastig. Maar stap één is het toegeven aan jezelf dat je jaloers bent en dat heb je nu gedaan. Goed bezig! Dan is het nu belangrijk dat je vaststelt op wie je precies jaloers bent. Is het één persoon, of ben je jaloers op alles en iedereen? En in welke mate? Het is normaal dat je je weleens 'naar' voelt als je ziet hoe goed iemand anders het doet. Als je vriendin een dikke 8 heeft voor een proefwerk waar jij een 4 voor hebt gehaald. Of als je vriend voor de vierde keer dat jaar op vakantie gaat met zijn ouders. Deze gevoelens hebben we allemaal wel eens. Maar vind je je vriendin een stuk minder leuk omdat ze betere cijfers haalt? Word je boos op je vriend als hij weer op vakantie gaat en ben je constant bezig met hem te controleren via sociale media? Dan is het tijd iets aan je jaloezie te doen.

Probeer eens uit te zoeken waar je jaloezie vandaan komt. Dat is best wel confronterend, maar wel goed voor je. Waarom ben je bang dat je vriend op vakantie een ander meisje tegenkomt? Je kunt dan gelijk een verdeling maken: ben je jaloers op iets waar je zelf verandering in kan brengen of niet? Als je bijvoorbeeld jaloers bent op het eigen bedrijf van je vriendin kun je hier iets aan doen. Je moet er hard aan werken, maar het kan wel. Maar wanneer je jaloers bent op de mooie ogen van je buurmeisje... Tsja, hier kun je niks mee. Je kunt jezelf dan wel wijsmaken dat jouw ogen een stuk minder mooi zijn, maar wat schiet je hiermee op? Niks!

Wat doe je er nou aan? Probeer je te bedenken dat niemand (echt, niemand) perfect is en een perfect leven heeft. Dat is stap 1. Vervolgens moet je streng zijn voor jezelf en je vriend of vriendinnen hun ding laten doen. Gaat je vriend een paar dagen weg? Spreek met jezelf af dat je hem één keer per dag mag bellen. Heeft je vriendin een prachtige tas cadeau gekregen? Dwing jezelf haar te feliciteren en stop het nare gevoel weg. Wees blij voor haar en denk aan alle toffe spullen die jij hebt.

Je vriend of vriendin is jaloers op jou
Je hebt een superleuke verjaardagscadeau gehad, maar je vriendin feliciteert je er niet mee. Of je bent een avondje uit en je hebt 20 berichtjes en twee gemiste oproepen van je vriendje. Lastig, want wat moet je hiermee?! Het beste is om open kaart te spelen. Spreek je vriendin aan op haar gedrag en vraag waarom ze niet blij voor jou is. Misschien heeft ze een goede reden, misschien is ze echt jaloers. Dit betekent niet gelijk dat ze jou niks gunt, maar het is wel lastig. Je kunt er best een beetje rekening mee houden maar je moet wél blij kunnen zijn om de leuke dingen in je leven. Als je vriendin niet blij kan zijn dat jij een nieuwe vriend hebt, omdat ze zelf zo graag verkering wil, mag je haar er best op aanspreken.

Als je vriend erg jaloers is, is dit helemaal vervelend. Je hebt het gevoel dat hij je niet vertrouwt, terwijl jij niks hebt gedaan! Probeer hem dit nogmaals uit te leggen, in een rustig gesprek. Hij moet leren dat je best wel met een andere jongen mag praten zonder daar bedoelingen bij te hebben. Je hoeft je echt niet overal voor te verantwoorden. Als het niet beter wordt kun je hem dwingen wat afstand te nemen. Vertel hem dat je dit zo niet trekt, want het is ook jouw leven. Het belangrijkste wapen in deze 'strijd' is praten. Vraag waarom je vriend zo jaloers is en vertel hem waarom jij dit als verkeerd ervaart. Hoe jullie relatie in elkaar zit, dat weten jullie zelf het beste. Maar wij hebben wel één advies: als je het gevoel hebt dat je vriend je verstikt met zijn jaloezie, dan moet je gelijk actie ondernemen. Ga je vooral niet anders gedragen voor hem, want daar ben je veel te leuk voor.

Lees ook:

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved