Food

5 heerlijke najaarsrecepten met pompoen

De herfst is het seizoen van de pompoen. In Amerika wordt deze groente volop gegeten in het najaar, vooral met Thanksgiving, maar in Nederland moet de pompoen nog wat bekendheid winnen. Dat is jammer, want je kan ze in heel veel gerechten gebruiken en er zijn tientallen verschillende soorten beschikbaar: flespompoen, spaghettipompoen, halloweenpompoen... Wij zetten de lekkerste pompoen recepten voor je op een rij. 

Pompoensoep
Ingrediënten voor 4 personen:

1,2 kg pompoen (eventueel kabocha)
2 uien
2 tenen knoflook
250 g winterpeen
3 el olijfolie
2 laurierblaadjes
1 tl komijn (djinten)
1 liter kraanwater
1 groentebouillontablet
2 druppels tabasco
125 g crème fraîche (bekertje)

Zo maak je het gerecht:
Snijd de pompoen in grove stukken, maar verwijder eerst de zaden en de draderige binnenkant. Met een scherp mes snijd je ook de schil eraf. Daarna mogen de ui en knoflook fijn gesneden worden. Schil de winterpeen en snijd deze ook in plakken.

Verhit olie in een grote pan en bak de pompoen, winterpeen en ui voor 5 minuten. Voeg  vervolgens de knoflook, laurierblaadjes en komijn toe. Schenk het water erbij en voeg het bouillontabletje toe. Breng dit alles aan de kook en laat in 30 minuten gaar worden.

Verwijder de daarna laurierblaadjes. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met de tabasco, peper en zout. Roer de crème fraîche los met een lepeltje, zodat deze lekker smeuïg wordt. Schep de soep in diepe borden of kommen en schep er crème fraîche op. Klaar!


Pompoentaart
Ingrediënten:

Voor de deegbodem:
250 g bloem, plus wat extra om te bestuiven
50 g poedersuiker
125 g ongezouten, koude boter in kleine blokjes
1 groot ei (geklutst)
een scheutje melk
olijfolie, om de springvorm mee in te vetten

Voor de vulling:
1 pompoen van 500 g, geschild, zonder zaadjes en in blokjes van 2 cm
500 ml volle melk
200 g lichtbruine, fijne tafelsuiker
1 vanillestokje, in de lengte gesplitst, de zaadjes eruit geschraapt
2 grote eieren

Zo maak je het gerecht:
Het deeg kun je met de hand of in een keukenmachine maken. Zeef de bloem en poedersuiker in een grote mengkom. Kneed de boter met je handen door het droge mengsel tot het de consistentie van grof broodkruim heeft. Doe het ei en de melk erbij en kneed het deeg tot een gladde bal. Doe dit niet te lang, anders wordt de bodem taai in plaats van kruimelig en krokant.

Stuif wat bloem op de bal deeg en op een schoon aanrecht, en druk de bal uit tot een dikke, platte schijf. Stuif er nog wat bloem op, wikkel het deeg in een stuk keukenfolie en leg het 30 minuten in de koelkast. Vet een springvorm met antiaanbaklaag van ongeveer 25 centimeter in met olie. Bestuif een schoon werkvlak en je deegroller met bloem, en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Nu mag het deeg in de springvorm. Druk het ook goed in de rand. Snijd de overhangende randjes eraf en gebruik de stukjes om eventuele gaatjes te vullen. Prik met een vork gaatjes in het deeg, leg er een stuk keukenfolie op en zet de bodem 30 minuten in de vriezer. Verhit de oven tot 180 °C (gasovenstand 4).

Doe intussen de pompoen, de melk, de suiker en de vanille (stokje en zaadjes) in een kleine diepe pan en zet die op matig vuur. Blijf voortdurend roeren zodat de boel niet aanbrandt en draai het vuur laag zodra het mengsel kookt. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Leg vervolgens de deksel scheef op de pan en laat nog 15 minuten zachtjes koken tot de stukjes pompoen zacht en gaar zijn. Haal de pan van het vuur, vis het vanillestokje eruit en pureer het met een staafmixer heel voorzichtig tot een glad mengsel. Laat de vulling afkoelen en leg de deksel op de pan om te voorkomen dat er een vel op komt.

Leg terwijl het pompoenmengsel staat af te koelen een stuk bakpapier in de deegbodem en druk het goed in de rand. Vul de bodem met ongekookte bonen (of rijst) en bak hem 10 minuten blind in de hete oven. Blind bakken betekent simpelweg dat je de bodem bakt zonder de vulling. Dit doen we omdat de bodem langer in de over moet staan dan de vulling en de ongekookte bonen zorgen ervoor dat de bodem niet rijst. Haal de bonen en het stuk bakpapier eruit (bewaar voor een volgende keer) en zet de vorm nog 10 minuten terug in de oven tot het deeg stevig en bijna koekachtig is. Laat de bodem volledig afkoelen en verlaag de temperatuur van de oven tot 160 °C (gasovenstand 3).

Kluts de 2 eieren, doe ze bij het pompoenmengsel en roer alles nogmaals goed door elkaar. Schenk het mengsel in de deegbodem en zet de taart ongeveer 30 minuten in de oven, of tot het oppervlak gestold is maar de vulling vanbinnen nog wel een beetje lobbig. Laat de taart afkoelen en serveer er een scheutje room of een lepel crème fraîche bij. Eet smakelijk!


Pompoen koekjes
Ingrediënten voor 8 (grote) cookies:

375 gram pompoen, in stukken (hoeft niet geschild)
6 eetlepels suiker
1/2 theelepel kaneel
3/4 theelepel bakpoeder
3/4 cup / 70 gram gemalen havervlokken of havermout
1/2 cup / 50 gram meel 
2 flinke handen stukjes dadel of rozijnen

Zo maak je het gerecht:
Verwarm de oven eerst voor op 190 graden. Leg een vel bakpapier op een ovenrek. Kook vervolgens de pompoen tot de schil zacht is. Doe de pompoen nu in de blender of keukenmachine tot je een pompoenpuree hebt. Schenk de pompoenpuree in een kom en meng de (kokos)suiker en kaneel door de puree heen. 

Meng in een andere kom de 2 meelsoorten met het bakpoeder. Doe de helft van het meel bij de pompoen en meng dit door. Als het nog te nat is voeg je steeds wat toe tot je een beslag hebt. (Dit ligt een beetje aan hoe vochtig je pompoen nog was etc.) Meng daarna de dadels/rozijnen door het beslag. Maak 8 cookies op je ovenrek. Ik gebruikte hier gewoon een eetlepel voor. Bak de cookies voor ongeveer 15 minuten in de oven maar pas op dat ze niet te droog worden! Houd het dus in de gaten.


Stoofschotel met pompoen
Ingrediënten voor 4 personen:

1 pompoen (schoongeboend)
575 g kipdrumsticks
2 rode uien
3 tenen knoflook 
4 el olijfolie
110 g ongezouten walnoten 
250 ml kippenbouillon

Zo maak je het gerecht:
Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd de pompoen in kwarten en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Snijd de kwarten in parten van 1 cm en halveer deze.

Bestrooi de kip met peper en eventueel zout. Snijd de ui in parten en halveer de knoflook. Verhit de olie in de braadpan en bak de kip op hoog vuur in 4 min. rondom goudbruin. Voeg de ui toe en bak 1 minuut mee.

Doe de pompoen, knoflook, walnoten en bouillon erbij en schep om. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Zet de pan in het midden van de oven voor een gelijkmatige verhitting. Laat ongeveer 40 minuten stoven.


Pompoenhummus
Ingrediënten:

200 gram geweekte/gekookte kikkererwten
150 gram gare pompoenblokjes (gekookt, of nog lekkerder even geroosterd in de oven)
1 eetlepel water
2 eetlepels olijfolie
1 teen knoflook
1 eetlepel honing
halve theelepel gedroogde rozemarijn
1/4 theelepel gedroogde chillipeper
zout
peper

Zo maak je het gerecht:
Rooster de knoflook even door het in een laagje olijfolie ongeveer 10 minuutjes aan te bakken. Hierdoor neemt de heftigheid van de knoflook af en krijgt het een zacht, romige, knoflook smaak. Pureer in een met een staafmixer alle ingrediënten (ook de geroosterde knoflook).

Proef en bepaal of je de structuur van de pompoenhummus romig genoeg vind. Voeg eventueel extra olijfolie of water toe.Serveer de pompoenhummus met crackers, groenten of smeer het op een boterham, cracker, pitabroodje of toastje.


Benieuwd naar andere najaarsgerechten? Kijk dan even hier.

Heb jij weleens een pompoengerecht gemaakt?

Bron, bron, bron, bron, bron

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved