Lifestyle

7 dingen die je wil weten als je een bedrijf gaat starten

1

Een tijdje geleden vroegen wij Girlscene lezeressen om je vragen over ondernemen in te sturen. De meiden van My Interior Musthaves hebben jullie vragen beantwoord en daar zijn heel goede tips uitgekomen. Denk je er aan om je eigen bedrijf te starten? Lees dan vooral deze tips even door, want dit wil je écht weten!

Q: Waar moet je allemaal aan denken bij het starten van je bedrijf?
A: Bij het opstarten van een bedrijf komt een heleboel kijken. Eerst meld je jouw bedrijf aan bij de Kamer van Koophandel, zodat je geregistreerd staat. Vervolgens open je een zakelijke rekening en dan kun je aan de slag! Onze beste tip in deze fase is: begin gewoon. Gaandeweg zul je vanzelf ontdekken wat allemaal nodig is bij het runnen en opzetten van je bedrijf. Je kunt eindeloos bedrijfsplannen schrijven, maar aldoende leer je het meest. Vraag ook niet naar te veel mening voordat je gaat beginnen. Natuurlijk is het belangrijk om met mensen te sparren, maar dat jij gelooft in jouw bedrijf is het allerbelangrijkste.

Q: Hoe weet je hoeveel geld je ergens voor kunt vragen?
A: Bij MIM doen we dit, gek genoeg, vaak op gevoel. Natuurlijk houden we ook rekening met de inkoopprijs, concurrentie en de minimale marges, maar verder kijken we vooral naar de prijs/kwaliteit verhouding. Voor MIM werkt deze methode erg goed, maar dat hoeft niet bij ieder bedrijf zo te zijn. Je moet vooral goed nadenken over hoe je jouw bedrijf in de markt wil zetten: juist als luxe en high end of ga je voor betaalbaar?

Q: Hoe kom je aan klanten als beginnend bedrijf?
A: Dit is een goede vraag! Vooral bij een webshop is dit heel belangrijk: er zijn immers geen mensen die langs je fysieke winkel lopen. Iemand zei ooit eens tegen ons: 'je kunt een webshop vergelijken met een mooi ingerichte winkel, alleen zitten de ramen en de etalage dichtgetimmerd'. Het bereiken van bezoekers is daarom echt een vak apart. Je moet je doelgroep heel goed kennen zodat je de juiste marketingkanalen gebruikt. Wij hebben ons altijd 100% gefocused op sociale media als marketingkanaal omdat onze doelgroep hier heel actief aanwezig is. Onze tip: als je een online bedrijf leidt, focus je dan ook op online promotie. De switch van offline naar online is anders te groot voor de consument.

Q: In wat voor locatie kun je het beste een bedrijf starten?
A: De locatie is afhankelijk van wat voor soort bedrijf je wil starten. Wij zijn vanuit huis begonnen met wat laptops, maar na twee maanden waren we zo hard gegroeid dat we op zoek gingen naar ons eerste kantoor. We vonden het heerlijk en waren super trots, ook al was het geen bijzonder grachtenpand. We wilden de kosten zo laag mogelijk houden want iedere euro kun je maar één keer uitgeven! Je startkapitaal in een duur kantoorpand investeren is zo zonde. Inmiddels zijn wij weer zo gegroeid dat we nu een groter en mooier kantoor hebben, maar dat hoeft echt niet vanaf dag één.

Q: Omdat ik ook grotere spullen wil verkopen, weet ik niet zo goed hoe ik dit moet doen met verzenden en verzendkosten. Of zal ik alleen een afhaalpunt creëren?
A: Omdat wij geen afwijkende maten verkopen kunnen we je hier niet zo goed over adviseren. We denken wel dat je met alleen een afhaalpunt je jezelf en je klanten beperkt. Een klant uit Groningen reist niet zomaar even naar Den Bosch voor een pakketje. Je kunt eens contact opnemen met de zakelijke afdeling van PostNL of met Cheapcargo.nl.

Q: Ik heb eigenlijk maar een heel klein startkapitaal, hoe kan ik hier het beste mee omgaan?
A: Een klein startkapitaal hoeft helemaal geen probleem te zijn. Het belangrijkste is positieve energie en de drive om keihard te werken. Wij zijn MIM ook begonnen met alleen wat spaargeld. Maak voor jezelf een kostenplaatje zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het meeste geld gaat vaak naar de inkoop en de marketingkanalen. Wij hebben alles via sociale media gedaan en hebben veel samengewerkt met influencers en bloggers. Als je laat zien dat je bereid bent om hard te werken voor je doel, zijn mensen vaak bereid om jou te helpen. Geef hun in ruil weer iets anders, een product om te reviewen, een naamsvermelding of wat dan ook. Voor wat betreft voorraadbeheer raden wij je aan om in het begin niet te veel voorraad te houden. Blijven zitten met voorraad is namelijk duur! Maar vergeet ook niet: je moet een dubbeltje uitgeven om een kwartje te kunnen verdienen. Investeren zul je altijd wel moeten doen.

Q: Via welk programma werkt jullie site?
A: Wij werken met SeoShop, een super bedrijf. Het concept is simpel: een basis pakket waarbij je super veel kunt customizen. Je kiest een soort website en vervolgens kun je hem helemaal naar je eigen hand maken. Aanrader!

Ga jij een eigen bedrijf starten?

LOVE dit artikel
4 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

1 reactie

  • 3 jaar geleden LovaticForever15

    Echt een super leuk artikel!! Het lijkt mij ookwel leuk om een eigen bedrijf te beginnen, alleen ik zou niet weten wat ik zou kunnen verkopen

  1. 1