Lifestyle

Wat moet je doen bij huiselijk geweld?

Het is een onderwerp waar je misschien maar moeilijk over kunt praten, maar het is wel belangrijk dat het gebeurt! Wanneer er bij jou thuis huiselijk geweld voorkomt, of wanneer dit bij jou in de omgeving gebeurt, is het van belang dat hier iets tegen gedaan wordt. Weet je niet wat je moet doen? Lees dan de volgende tips om huiselijk geweld tegen te gaan.

Geweld is iets wat je eigenlijk nooit mee wil maken. Lichamelijk geweld, huiselijk geweld: er zijn veel verschillende vormen van geweld. Er zijn in Nederland ruim één miljoen mensen die te maken krijgen met huiselijk geweld. Een miljoen! Dat is echt bizar. Elke vorm van geweld is fout.

Ten eerste is het erg belangrijk dat je altijd hulp zoekt. Je durft misschien niet meteen naar een hulporganisatie te stappen, maar vertel het in ieder geval aan iemand die je vertrouwt. Er zijn veel hulporganisaties die jou kunnen helpen in deze situatie. Gaat de situatie echt veel te ver en dreigt het uit de hand te lopen? Bel dan de politie. Op de website van Slachtofferwijzer vind je verschillende soorten hulp die je in kunt schakelen. Wij delen een paar mogelijkheden.

Praktische hulp
Ben jij jonger dan 18 jaar en ken je De Kindertelefoon? Je kunt met De Kindertelefoon chatten, maar ook bellen. De mensen die je hier dan spreekt zijn opgeleid voor problemen zoals geweld. Zij kunnen jou dus ongetwijfeld verder helpen met het probleem. Je kunt ook naar de huisarts gaan. Ben je bang dat de huisarts het doorvertelt aan je familie of wie dan ook? No worries, de huisarts heeft een zwijgplicht en mag dus niks doorvertellen. De huisarts kan ook eventuele verwondingen vaststellen en behandelen. Mocht je ooit aangifte willen doen, dan is het verstandig als je bewijs hebt.

Emotionele hulp
Huiselijk geweld kan je verdrietig en bang maken en daarom heb je in sommige gevallen behoefte aan emotionele hulp. Ook voor emotionele hulp kun je bij De Kindertelefoon terecht. Dit is wel alleen voor jongens en meiden die jonger zijn dan 18 jaar. Verder kun je terecht bij een vertrouwenspersoon (op school). Dit kan iemand zijn die je kent, een familielid bijvoorbeeld, maar er zijn ook mensen die dit als werk doen. Je kunt er ook voor kiezen om contact op te nemen met Veilig Thuis. Zij luisteren, maar geven ook advies als je daar behoefte aan hebt. Veilig Thuis heeft een gratis telefoonnummer die 24 uur per dag bereikbaar is.

Een veilige plek
Loopt de situatie uit de hand en wil je graag naar een veilige plek toe? Dat kan, want er zijn diverse mogelijkheden. Ten eerste moet je proberen om de situatie te voorkomen. Als je de mogelijkheid hebt kun je proberen het op te lossen. Als je in direct gevaar bent is het belangrijk om meteen de politie waarschuwen. Zij kunnen je vaak direct opvangen. Ook zijn er diverse opvangcentra waar je naartoe kunt gaan. Op deze website vind je aantal plekken.

Vermoeden
Ben jij niet zelf degene die mishandeld wordt, maar vermoed je dit bij iemand anders? Er zijn tal van redenen te bedenken om niet in te grijpen, maar weet wel dat mishandelde kinderen het zwijgen van omstanders als het meest pijnlijk ervaren. Het geeft hen het gevoel dat ze er niet toe doen, dat ze waardeloos zijn, dat niemand om ze geeft. Mishandelde kinderen die zelf niet kunnen of durven te praten, hebben mensen nodig die hun signalen opmerken en in actie komen. De persoon die wél melding maakt verandert het leven van een mishandeld kind voorgoed. Houd Girlscene’s Instagram goed in de gaten, want dan verschijnt er een filmpje van de campagne #ikkijknietweg. Geloof ons, deze video opent je ogen!

Twijfel nooit om contact op te nemen met iemand als je te maken hebt met huiselijk geweld. Jouw veiligheid gaat boven alles en je hoeft je nooit te schamen om contact op te nemen met een hulporganisatie.

Lees ook:

Beeld: iStock

Must reads 👀