Beauty

Schadelijke ingrediënten die ook in jouw beautyproducten zitten

Je hoort de laatste tijd zoveel heftige verhalen over ingrediënten in beautyproducten, ze zouden slecht zijn en zelf ziektes veroorzaken! Als je op het etiket kijkt zie je enorm veel onbekende termen. Maar, wat is nu de waarheid? Moeten we bang zijn of is dit het zoveelste spookverhaal? Wij zochten het uit.

Je gebruikt verschillende beautyproducten, maar laten we kijken naar de meest gebruikte producten: shampoo, make-upremover, deodorant en mascara. Op de verpakking van deze producten vind je best wat ingrediënten die je waarschijnlijk niet kent. Onbekende ingrediënten hoeven niet per se slecht te zijn, maar er zijn wat ingrediënten die je liever wilt vermijden!

Shampoo
Een vaak gespot ingrediënt in shampoo is Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Dit is een goedkoop middeltje dat ervoor zorgt dat je haar schoon wordt. Het doet zijn werk misschien een beetje té goed, want het zou je je haar uitdrogen. Ook zie je vaak Parabens voorbij komen op de lijst achterop je shampoo. Parabenen zijn conserveringsmiddelen, ze zorgen ervoor dat jij een tijdje met je shampoo kan doen. Toch is het handiger om deze conserveringsmiddelen te vermijden, ze schijnen slecht te zijn voor je gezondheid.

Make-upremover
Make-up remover gebruik je natuurlijk om je mascara weg te halen, niet om geïrriteerde ogen te krijgen. Heb je wel eens gemerkt dat je ogen gaan tranen en rood worden? Dan zal dan waarschijnlijk komen door het middel Diazolidinyl Urea. Ook is Benzalkonium Chloride een veelvoorkomend ingrediënt, maar het heftige is, dit is verboden in Canada en Japan! Denk dus even twee keer na als je iets koopt met dit ingrediënt.

Deodorant
Over deodorant is al heel vaak geschreven dat het slecht is voor het milieu. Het  product zou de ozonlaag aantasten, net zoals haarlak. Maar het is niet alleen slecht voor het milieu, het ook nog eens vrij slecht voor je huid. Naast de nare parabenen zit er ook vaak talc in je deodorant. Deze talc heeft soms zelfs asbest in zich! Probeer dit dus te vermijden als je deodorant koopt. Propyleenglycol is een ander veelgebruikt ingrediënt met gevaren voor je gezondheid. Het kan leiden tot allergische reacties en wordt beschouwd als een neurotoxine, die nier- en leverschade kan veroorzaken.

Mascara
Wat moeten we toch zonder mascara? Dit is waarschijnlijk het favoriete beautyproduct van een hele hoop meiden. Maar ook mascara zit soms vol met slechte stoffen. Wat denk je bijvoorbeeld van de kleurstof in de mascara? Je doet het op je wimpers, maar het kan toch je gezondheid aantasten. De schadelijke stoffen kunnen je ogen irriteren, maar kunnen ook door je lichaam worden opgenomen.  BHA en BHT zijn conserveringsmiddelen die vaak worden toegevoegd. Deze zijn afgeleid van aardolie. Zowel BHA als BHT kan een negatieve invloed hebben op je hormonen.

Hoeveel schade dit soort ingrediënten aanrichten weet niemand precies. Als jij blij bent met de producten die je nu gebruikt, moet je dat vooral blijven gebruiken. Maar mocht je klachten hebben die je zelf niet kunt verklaren, dan zou je je beauty-routine eens flink onder de loep kunnen nemen. Wie weet reageert jouw lichaam sterk op een van de ingrediënten en heb je veel baat bij een natuurlijke variant. Biologische winkels en merken verkopen vaak producten waar dit soort ingrediënten niet in zitten. Check het etiket om zeker te weten dat je goed zit.

Schrik jij van deze informatie?

Must reads 👀