Lifestyle

Dit is mijn droombaan: Stewardess

Heb jij ook een baan waar je al je hele leven van droomt? Manager van een eigen bedrijf, dolfijnentrainer, kinderverpleegkundige: er zijn heel veel verschillende droombanen en dit is voor iedereen persoonlijk. In deze rubriek vertellen Girlscene-lezeressen over hun droombaan. Je leest alle ins & outs en ziet de leukste foto’s. Vandaag lees je alles over de droombaan van een lezeres die werkt als stewardess!

Stewardessen, je wordt meteen enthousiast als je ze ziet lopen op Schiphol. Waarom? Het gaat meestal gepaard met het gevoel van vakantie. Ook ik had dit als klein meisje. Al heel vroeg riep ik tegen mijn moeder: ”Mama dat wil ik ook!” Als klein meisje is het natuurlijk heel mooi om te zien: de pakjes, de hakjes en de bijpassende lippenstift. Het zijn een soort prinsesjes in de lucht. 

Op de middelbare school waren de meeste scholieren nog aan het wikken en wegen wat ze wilden gaan doen, maar voor mij was het duidelijk: bij de eerste school waar ik ben gaan kijken wist ik eigenlijk al dat ik die studie wilde volgen. Het was de studie SRH: Stewardess Hostess Receptioniste. 

Ik was op mijn 18de klaar en solliciteerde bij verschillende maatschappijen. Ik werd verschillende keren afgewezen en heb tot mijn 21ste ervaring opgedaan in het buitenland als reisleider. Tot ik een advertentie zag van Emirates! Emirates is een vliegmaatschappij uit het Midden-Oosten. Ik werd aangenomen en inmiddels ben ik alweer dik een jaar aan het vliegen. 

Het beroep stewardess en de taken die hierbij horen zijn welbekend. We staan bekend om het serveren van eten en iedereen kent het veiligheidsinstructie “dansje”. Vroeger werd dit gedaan vlak voor het opstijgen, maar wat veel mensen niet weten is dat er weken training aan vooraf gaat en dat deze training ook jaarlijks herhaald wordt met bijbehorende toetsen. Elke stewardess wordt gedrillt op het gebied van veiligheid. Het gaat hierbij om het openen van de deuren in geval van nood, blussen van verschillende soorten brandjes en wat je moet doen als de luchtdruk wegvalt.

Wij zijn degenen die in het geval van een medisch incident te hulp schieten en dan niet alleen bij wondjes en blaren. Maar ook bij een hartaanval, bevallingen en zelfs sterfte aan boord. 

Zeker na de verschillende aanslagen, zoals op 9/11, is security ook een heel groot ding. Wij maken het vliegtuig klaar voor take off door een grondige security search voor aanvang van de passagiers. Wij leren martial arts in het geval je iemand moet bedwingen en ook leren we wat te doen als iemand het vliegtuig probeert te overmeesteren. Uiteraard is dit niet een dagelijkse werkdag, maar in een cabine met 300 tot soms wel meer dan 500 passagiers moet je tegen alles opgewassen zijn.

Wat mijn job zo leuk maakt? Elke dag werk ik met nieuwe collega’s van over de hele wereld. We zijn allen woonachtig in het warme Dubai en wonen gezamenlijk in verschillende appartementencomplexen verspreid over de stad. We vliegen over de hele wereld waar wij 24 uur of soms langer blijven. Ik kom op plekken waar ik eerder nooit van gehoord had en zie dingen die ik dacht alleen maar op tv te zullen zien. En dan krijg ik ook nog eens betaald terwijl ik het doe. Is dit dan echt het sprookje met het vliegende prinsesje dat ik me had voorgesteld? Niet altijd. Je werkt in een drukcabine met minimale zuurstof, droge lucht en weinig ruimte. Dit is als passagier al erg vermoeiend, maar heen en weer rennend door de cabine terwijl je bagage optilt, zware trolleys met eten en drinken achter je aansleept, maakt dit niet veel beter voor je lichaam. Zeker niet als je je bedenkt dat wij soms vluchten van wel 16 uur doen en wij ons al 3 uur van tevoren op het vliegveld moeten melden.

Daarbij verblijven we vaak in verschillende tijdzones en hebben we last van jetlags. Dus een sprookje? Nee, het blijft fysiek een zware baan en na een vlucht is het niet altijd makkelijk om er nog steeds als een prinsesje uit te zien. Maar voor mij is het op dit moment een droombaan. Ik ben nog jong, reis de hele wereld over, slaap in mooie hotels en krijg er voor betaald! Ik werk met mensen die allemaal een verhaal met zich meenemen, want niet alleen vakantiegangers reizen met het vliegtuig: denk ook aan geweigerde vluchtelingen, mensen die een dierbare zijn verloren en zakenmannen met belangrijke meetings. Ik probeer er altijd voor te zorgen dat mensen vliegen zien als een ervaring en niet alleen een manier om van A naar B te komen!

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje o.v.v. “Dit is mijn droombaan” naar danique@girlscene.nl en wie weet staat jouw droombaan binnenkort wel op Girlscene!