Food

Deze producten zijn toch niet zo vega(n) als je denkt

16

Vegan eten kan best lastig zijn. Tegenwoordig zijn er steeds meer veganisten en zijn er ook steeds meer producten voor vegetariërs en veganisten. Helaas zitten er in veel van deze 'veganistische' producten toch dierlijke ingrediënten verstopt. Dit zit vooral in producten waar je het absoluut niet van verwacht. Over welke producten dit gaat, lees je in dit artikel.

We hebben veel tips gekregen voor een artikel over verstopt vlees. Met verstopt vlees worden dus dierlijke producten bedoeld die in bepaalde producten zitten. Als je vegetarisch vegan eet, of wanneer je toch benieuwd bent naar de producten waar dierlijke ingrediënten in zitten dan is dit een interessant artikel voor jou. Wij zetten een aantal dierlijke ingrediënten op een rijtje en ook vertellen wij waar dit meestal in zit. 

Twijfel je over een product? Check dan altijd even de ingrediënten.

Gelatine
Voor degenen die het nog niet wisten: gelatine is een dierlijk product dat in heel veel andere producten voorkomt. Het is een doorzichtige gel en het wordt voornamelijk gebruikt als verdikkingsmiddel. Gelatine komt uit de huiden en beenderen van voornamelijk koeien en varkens. Als er dus ergens gelatine in zit, is dit product niet 100% vega(n). 

Gelatine komt vooral voor in drop, toetjes(pudding), zacht snoep zoals colaflesjes of teddybeertjes.

Colloïdaal proteïne
Hier gaat het vaak om eiwitten die zich in vloeistoffen bevinden. Het zijn bijna altijd bloedeiwitten van een varken. Waarom is dit dan niet vegetarisch? Bloed hoort bij slachtproducten en het is ook afkomstig van een dier. 

Colloïdaal proteïne vind je voornamelijk in de goedkopere dropsoorten. Het wordt vaak gebruikt als vervanger van gelatine. 

E-nummers 
Lang niet alle E-nummers bevatten dierlijke stoffen, maar het kan zeker wel het geval zijn. De Vegetariërsbond heeft op haar website een lijst staan met zo'n 45 e-nummers die zij verdenken dierlijk te zijn. Van lang niet alle e-nummers is het 100% zeker of er inderdaad dierlijke stoffen in zitten. Twijfel je? Kies dan voor een product zonder e-nummers.

Dierlijke vetten
De naam zegt het eigenlijk al. Als het dierlijke vetten zijn, dan komen die ongetwijfeld ook van een dier. Met dierlijk vet wordt altijd slachtvet bedoeld. 

Dierlijke vetten kun je in bijna alle producten vinden waar vet aan toe is gevoegd. Een alternatief is plantaardige vetten. Als er plantaardige vetten in zitten in plaats van dierlijke vetten, kun je dit lezen op het etiket.

Weipoeder en lactose
Wei is het vocht dat overblijft tijdens het bereiden van kaas. Nou, dan weet je eigenlijk al genoeg toch? De wei is in contact geweest met dierlijke producten. Lactose wordt weer uit die wei gehaald. Het ligt eraan of je dit wel of niet wil eten. Veel vegetariërs eten dit namelijk wel gewoon.

Wei(poeder) en lactose vind je in ontzettend veel producten. Denk bijvoorbeeld aan Rivella, cup-a-soup, Pringles, allerlei soorten koekjes, margarine en brood. 

Het is natuurlijk voor elke vegetariër persoonlijk wat je wel en niet wil eten. Sommige vegetariërs willen geen vlees, vis en gevogelte eten, maar andere vegetariërs willen helemaal geen dierlijke producten. Dit artikel is er puur om voor sommige meiden wat opheldering te geven!

Wist jij dat er in zoveel producten toch nog dierlijke stoffen zitten?

Bron, bron

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

16 reacties

 • 3 jaar geleden Verena

  Echt super dat jullie hieraan aandacht geven Girlscene, ga zo door!! Xxxx

 • 3 jaar geleden Liwenna

  Ik kan er zo niet tegen dat mensen denken dat een vegetariër een veganist is. Dat is een groot verschil, een vegetariër eet geen vlees en soms ook geen vis en een veganist eet geen vlees,vis of iets dierlijks maar dragen ook geen dierlijke producten zoals leer.

 • 3 jaar geleden Lobke Florussen

  er is een groot verschil tussen een vegetarier en een veganist

  een vegetarier eet geen vlees en vis

  een veganist eet geen dierlijke producten

 • 3 jaar geleden Peace.

  @zinzustarflower

  Het ligt er natuurlijk aan hoe streng je vegetariër bent, maar in principe eten vegetariërs alleen geen vlees. Ze eten wel andere dierlijke producten, waaronder ei en melk zoals bij velen bekend. Ben zelf jaren vegetarisch geweest en dan droeg ik bijvoorbeeld ook leer en at inderdaad gelatine, wetende dat dit komt van dieren. Het komt zoals in jouw artikel beschreven van de botten/huiden en is het dus geen vlees. Maar daar valt lang over te discussiëren, evenals over de definitie van een vegetariër. Zolang iemand zelf maar weet wat hij of zij eet en wil eten en zich er goed bij voelt. Ik denk dat je vegetariër echt wel op je eigen manier kunt zijn, waarbij de basis ligt bij het niet eten van vlees.

 • 3 jaar geleden Anahit

  Kaas is ook een twijfel geval van vegetariërs, vanwege stremsel. Ik kies zelf altijd voor microbieel (vegetarisch) stremsel. Verder kun je bij de kruidvat enzo ook zien of je snoepjes gelatine bevatten. Vegetarisch zijn is niet zo moeilijk, gewoon goed lezen en er blijft alsnog veel te vreten. Ik eet trouwens wel vis, iedereen heeft zijn eigen manier van vegetarisch zijn.

 • 3 jaar geleden QueenDia

  Als iemand nou helemaal niks van dieren wil eten dan is diegene Vegan niet vegetarisch.

 • 3 jaar geleden zinzustarflower

  @demi sorry demi je slaat hier volledig de plank mis. Gelatine is absoluut niet vegetarisch. Het wordt gemaakt van slachtafval en is dus alles behalve vegetarisch.

  https://www.vegetariers.nl/bewust/veelgestelde-vragen/wat-is-gelatine-en-waarin-zit-gelatine

 • 3 jaar geleden Isis

  Stel , ik zo een vegatariër worden dan zou ik er voor kiezen om echt alleen geen ''Vlees en vis'' te eten. Het lijkt er zo op dat je bekant niks meer kan eten

 • 3 jaar geleden Demi

  Vegetarisch en veganistisch is wel iets anders. Gelatine is wel vegetarisch, maar niet veganistisch. Misschien handig dat verschil duidelijk te maken in plaats van volledig los te laten.

 • 3 jaar geleden Hartje<3

  Volgens mij kan je vegetariër zijn op allerlei manieren, dus alleen geen vlees eten of ook geen producten waarvoor het dier dood moet. In de tweede alinea staat wel 'als je vegetarisch bent', misschien even veranderen naar vegetariër? Het eten kan wel vegetarisch zijn maar jij niet ik ben een grammar nazi

 • 3 jaar geleden Cookiedough

  Als je vegetariër bent eet je geen vlees (koe, varken, gevogelte, soms geen vis) al de bovenstaande dingen mogen vegetariërs gewoon eten, veganisten niet. Veganisten eten geen dierlijke producten... Maar dit zal een eeuwige discussie blijven...

 • 3 jaar geleden Neggelswokkel

  Interessant artikel. Ik probeer te minderen met het gebruik van dierlijke producten of producten waar dierlijk leed aan gekoppeld is (zoals in cosmetica) maar soms is het enorm moeilijk om te ontdekken wanneer iets wel of niet veganistisch is!

 • 3 jaar geleden Anna

  Ik had trouwens ook nog wel stremsel in dit lijstje verwacht.

 • 3 jaar geleden Anna

  Wei is een bijproduct bij het maken van kaas. En in de meeste gevallen zal dat gaan om kaas met gewoon stremsel (niet de 'vegetarische' variant van stremsel bedoel ik). Stremsel komt uit de maag van een kalf (een dode, dus daarom is het niet vegetarisch). En als je heel strikt wil zijn, is dan wei dus eigenlijk ook niet vegetarisch. Maar ik heb eigenlijk nog nooit een vegetariër ontmoet die geen wei eet.

 • 3 jaar geleden kaassausje

  ''

  Nee weipoeder is echt niet vegetarisch. Het staat hier wat raar maar er worden koeienmagen gebruikt en daar zat hij toch voor dood moeten.

 • 3 jaar geleden SpencerBlueCavanaughDiCaprio

  Vegetariërs eten Alleen geen vlees en soms Ook geen vis, Maar verder wel dierlijke producten. Als Je Ook geen andere dierlijke producten Eet Ben Je veganist. (Het stukje over Weipoeder en lactose en het slot)

 1. 1