13 dingen die je moet weten over de eerste keer seks

Lifestyle door Redactie

Seks. Voor sommige meiden is dit iets waar zij liever niet over praten. Er zijn heel veel meiden die al eens seks hebben gehad, maar er zijn ook genoeg meiden die nog maagd zijn. Voor de eerste keer seks hebben is best wel spannend. Wat kun je verwachten? Doet het pijn? Wat moet ik wel en niet doen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de eerste keer.

Het allerbelangrijkste is dat het totaal niet uitmaakt hoe oud je bent wanneer je voor het eerst seks hebt. Of je nu 14 of 24 bent: het gaat erom dat je het zeker weet. Sommige meiden zijn er al vroeg bij, terwijl andere meiden er pas op veel latere leeftijd aan toe zijn. Dit is voor iedereen persoonlijk! Laat je nooit overhalen tot seks, heb alleen seks als je dit zelf wil en als je ook zeker weet dat je het met deze persoon wil doen. 

# Doe het veilig
Veilige seks is super belangrijk. Het beschermt je niet alleen tegen een zwangerschap, maar ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's). Zorg ervoor dat je vriendje altijd een condoom draagt, zelfs als jij de pil slikt. Wees ook open naar elkaar en vertel hem waarom je wil dat hij een condoom draagt. Je kunt achteraf spijt krijgen als hij geen condoom droeg, dus zorg dat je dit voorkomt.

via GIPHY

# Het hoeft niet per se pijn te doen
Ja, het kan even pijnlijk zijn, maar het is echt niet zo dat de pijn ondraagbaar is. Als dit wel het geval is, dan kan er iets anders aan de hand zijn en dan is het misschien verstandig om even langs de huisarts te gaan. Je leest horrorverhalen over het maagdenvlies dat scheurt wanneer je voor de eerste keer seks hebt. Veel meiden hebben hier helemaal geen last van. Vaak is je maagdenvlies al 'gescheurd' door het gebruik van tampons, masturbatie of sporten en sommige meiden hebben niet eens een maagdenvlies. Wees hier dus niet bang voor!

# Verwacht niet té veel
Je kunt er omheen draaien, maar je eerste keer wordt gewoon klungelig. Misschien is je partner geen maagd meer en heeft hij/zij meer ervaring: voor jou is het allemaal heel onwennig. De kans is groot dat je je nog niet helemaal kunt ontspannen, maar dit is helemaal niet erg. Naarmate je meer seks hebt met je partner, leren jullie elkaars lichamen beter kennen en wordt de seks ongetwijfeld beter. Én minder klungelig. ;-)

# Ga er niet vanuit dat je partner de expert is
Wanneer je partner al seks heeft gehad, betekent dit niet dat hij/zij ook een expert is. Hij/zij vindt het net zo spannend als jij. Ieder lichaam is anders en dat maakt seks ook zo bijzonder.

# Blijf ademen
Hoe moeilijk het misschien ook is: blijf ademen en probeer te ontspannen. Seks kan bij sommige meiden pijn doen, helemaal de eerste keer. Het is belangrijk dat je rustig blijft en dat je goed door blijft ademen. Vertel ook tegen je partner dat je het moeilijk vindt om te ontspannen en dat je zenuwachtig bent als dit het geval is. Hij/zij houdt hier dan rekening mee zodat de ervaring prettig wordt. Als je zelfverzekerd bent, ben je vaak ook minder zenuwachtig. Trek mooie lingerie aan en laat jezelf zien!

# Sla het voorspel niet over
Zoenen, elkaar aanraken, orale seks: het zijn allemaal dingen die bij seks horen. Seks is niet alleen de penetratie, dus probeer ook van het voorspel te genieten. Tegelijkertijd is het voorspel een goede manier om opgewonden te raken. Wanneer je opgewonden raakt wordt je vagina natter en zo doet de seks minder pijn. Als je niet snel of niet goed nat wordt kun je een glijmiddel gebruiken. Als je te 'droog' bent kan het condoom scheuren, dus wees hier voorzichtig mee!

# Wees niet stil
Laat je partner weten wat je fijn vindt en wat je totaal niet fijn vindt. Als je dit van elkaar weet houd je hier rekening mee tijdens de seks. Sommige mannen hebben af en toe wat sturing nodig en er is niks mis mee als jij hierbij helpt.

# Ontdek het hele lichaam
Een jongen heeft niet alleen een penis en een vrouw niet alleen borsten en een vagina. Verwen tijdens de seks het hele lichaam. Probeer niet alleen zelf actief of juist inactief te zijn. Probeer je partner zoveel mogelijk te verwennen, maar laat je ook verwennen door je partner! 

# Neem iniatief
Het is natuurlijk je eerste keer, dus het is niet zo dat jij continu de touwtjes in handen moet nemen. Maar misschien vind je partner het wel heel aantrekkelijk en opwindend als je dit op een gegeven moment wel doet. Nu is het jouw tijd om bovenop te gaan als je wil. ;-)

via GIPHY

# Verwacht geen orgasme
Veel meiden denken bij goede seks direct aan een orgasme. Zo zou de seks pas goed zijn als je een orgasme hebt. Nou, de meeste meiden krijgen de eerste keren helemaal geen orgasme. Een orgasme krijg je vaak pas als jij en je partner elkaar 100% aanvoelen en wanneer jullie elkaar volledig vertrouwen. Je kunt natuurlijk een orgasme krijgen tijdens je eerste keer, maar wees niet teleurgesteld als dit niet het geval is. Probeer gewoon lekker te genieten, want dat is het belangrijkse

# Hij kan ook zijn probleempjes hebben
Veel jongens komen tijdens de eerste keer te vroeg klaar of ze hebben moeite met het krijgen van een erectie. Maak hier geen groot probleem van. Jongens zijn vaak net zo onzeker als meiden. Help elkaar en als het echt niet lukt proberen jullie het later gewoon nog eens.

Don't fake it
Een orgasme faken is echt not done. Als je tijdens je eerste keer geen orgasme krijgt dan vind je dit misschien jammer, maar ga zeker niet doen alsof je wel bent klaargekomen.

# Geniet
Dit is misschien wel het allerbelangrijkste van de eerste keer: probeer te genieten. Seks is iets heel erg moois en het is heel mooi om dit samen met je partner te ervaren. Laat de zenuwen en onzekerheid los en geniet!

Herkenbare dingen tijdens jullie eerste keer seks? Je leest ze in dit artikel.

Heb jij nog tips voor de eerste keer?