Lifestyle

Acne tijdens je menstruatie? Dit doe je eraan!

Acne is nooit fijn, maar is het je wel eens opgevallen dat het vaak op bepaalde momenten heel heftig is? Acne tijdens je menstruatie is een veelvoorkomend probleem. Rode plekken, puistjes en andere onzuiverheden. Het liefst ga je gewoon altijd met een zuivere huid door het leven, maar met deze tips kom je ook een heel eind.

Ongeveer twee weken voor je menstruatie, maakt je lichaam meer oestrogeen en progesteron aan. Dit zijn stofjes die er onder andere voor zorgen dat je huid meer talg aanmaakt. De kans op puistjes en onzuiverheden is dus een stuk groter vlak voor en tijdens je menstruatie. Wat kun je hier nu het beste tegen doen? Al deze tips kun je trouwens altijd opvolgen, niet alleen tijdens je menstruatie. 😉

1. Probeer de anticonceptiepil
De pil zorgt voor minder aanmaak van oestrogeen en progesteron vlak voor je ongesteld wordt. Hierdoor is de kans ook kleiner dat je last krijgt van puistjes omdat je huid minder talg aanmaakt. Dit is niet bij alle vrouwen het geval. Bij sommige vrouwen werkt de pil heel goed, maar bij andere helemaal niet.

2. Blijf van je gezicht af
En dan bedoelen we niet eens zo zeer dat je je puistjes niet uit mag knijpen. Het gaat er ook om dat je gedurende de dag je gezicht zo min mogelijk aanraakt. Je komt met allerlei bacteriën in aanraking en die komen allemaal op je gezicht terecht als je je gezicht steeds aanraakt. Misschien leun jij wel de hele dag met je hoofd op je hand. Niet meer doen! Dit kan echt een groot verschil maken.

3. Maak je telefoon eens schoon
Heb jij ook vaak puistjes op of rondom je kaaklijn? Dit zou best wel eens de schuld van je telefoon kunnen zijn. Veel meiden realiseren zich niet hoeveel bacteriën er wel niet op je telefoon zitten. Wanneer je je telefoon naast je oor houdt, komen al deze bacteriën op je gezicht terecht. Bah!

4. Douche meteen na het sporten
Zweet, bacteriën en olie blijven achter op je gezicht na het sporten. Je wil dit het liefst zo snel mogelijk weg hebben, dus stap direct onder de douche na het sporten. Dit geldt overigens niet alleen voor acne op je gezicht, maar ook voor op je rug.

5. Gebruik retinol crème
Retinol wordt door veel vrouwen gebruikt als crème om er jonger uit te zien. Het verjongt je uit en het maakt je huid ook vrij van dode huicellen. Retinol zit in veel verzorgingsproducten verwerkt, maar veel retinol producten kun je alleen op doktersadvies krijgen. 

6. Drink veel water en let op je voeding
Zorg dat je huid goed gehydrateerd is en drink voldoende water. Probeer vet eten en suikerrijk eten ook zoveel mogelijk te vermijden. Eet veel groente en verse producten. 

7. Ga naar de huisarts
Wanneer je echt heel erg veel last hebt van acne tijdens je menstruatie of altijd, ga dan naar de huisarts. De huisarts kan je dan eventueel roacctuane voorschrijven. Dit is een redelijk aggresief medicijn. Het is niet zomaar een medicijn en daarom moet je ook naar de huisarts om dit eventueel te krijgen. Probeer eerst de andere tips uit en als die niet werken dan kun je altijd nog naar de huisarts gaan.

8. Heb geduld
Over het algemeen wordt acne minder naarmate je ouder wordt. Dus één van de makkelijkste oplossingen is: ouder worden. Hier heb je wel veel geduld voor nodig en daar heb je waarschijnlijk niet zo heel veel zin in. Maar het is wel een oplossing. 😉

Heb jij veel last van acne tijdens je menstruatie? Wat doe jij hier tegen?

Bron, bron

Beeld: iStock