Lifestyle

6 tips waardoor je leert omgaan met kritiek

Iedereen heeft er mee te maken: kritiek. Of het nu positief of negatief is, soms is het best lastig om te gaan met de mening van een ander. In hoeverre moet je je iets aantrekken van wat een ander te zeggen heeft? En hoe zorg ervoor dat je niet wakker ligt van het commentaar van anderen? Leren omgaan met kritiek kun je gelukkig leren!

Maak onderscheid
Het is belangrijk om positieve kritiek te scheiden van negatieve kritiek. Negatieve kritiek is lastig, hier kun je immers niet altijd iets mee. Probeer voor jezelf te onderscheiden of het zinvolle kritiek is of niet. Heb je iets verkeerd gedaan en is iemand daar boos over? Of uit iemand kritiek op iets waar je niks aan kunt doen? Gemene opmerking over je uiterlijk bijvoorbeeld, daar kun je niets mee. Met positieve kritiek kun je bijna altijd wel iets omdat het opbouwend bedoeld is. Dit onderscheid is belangrijk en dit moet je ook onthouden. Het geeft geen zin om wakker te liggen om iets waar je toch niks aan kunt veranderen. 

Wees eerlijk
Goed, je hebt kritiek gekregen waar je iets mee kan. Vraag jezelf af of je het ermee eens bent. Stel, je krijgt kritiek op je aandeel binnen een project. Wees eerlijk tegen jezelf: heb je echt 100% je best gedaan? Of had je er meer aan kunnen doen? Zo ja, hoe ga je het volgende keer anders doen? Waar is het misgegaan? Als je wel het gevoel hebt dat je er alles aan hebt gedaan, kun je dit ook aangeven. Wat wil die ander dat jij voortaan anders doet? Duidelijke communicatie kan een hoop problemen oplossen.

Vraag door
Jij denkt dat je het goed hebt gedaan, maar uiteindelijk blijkt het niet zo te zijn. Goed, dat kan gebeuren. Maar wat heb je nu precies verkeerd gedaan? Als je nog steeds niet weet waar je de mist in bent gegaan kun je het ook moeilijk veranderen, dit leidt alleen maar tot piekeren. Daarnaast geef je met doorvragen aan dat je de mening van de ander respecteert. Ga dus vooral het gesprek aan en vraag om raad of advies. Kritiek gaat vaak om iets wat je doet en niet om wie je bent. Probeer dingen niet te persoonlijk op te vatten en bedenk hoe je iets beter zou kunnen doen. 

Stop met piekeren
Het stomme is dat we vaak piekeren over kritiek waar we niks mee kunnen. Dat is lastig en zinloos. Slapeloze nachten om een opmerking waar je niks mee kunt en die een ander allang weer is vergeten: zonde! Probeer het zo veel mogelijk los te laten en als je hier heel erg moeite mee hebt ontspan dan zo bewust mogelijk. Masseer je nek met een ontspannende olie en neem een warme douche. Kruip je bed in met een goed boek en breng jezelf zo op andere gedachten. Als je hier echt moeite hebt kun je je eens verdiepen in mindfulness

Niet ik, maar jij
De meeste mensen hebben de neiging om dingen meteen op zichzelf te betrekken, maar dat is niet altijd nodig. Als je een rotopmerking krijgt van iemand kan het net zo goed aan de ander liggen. Iedereen is weleens moe of chagrijnig en is dan kortaf. Het hoeft niet altijd aan jou te liggen, onthoud dat. 

Wees positief
Probeer een positieve mindset te hebben. Zo trek je positieve mensen aan die het beste met jou voor hebben. Daarnaast zijn positieve mensen vaak oplossingsgericht en willen ze je daadwerkelijk helpen om beter te worden. En dat is wat je wil hebben natuurlijk!

Hoe ga jij om met kritiek?

Bron,  bron
Beeld: Istock