Lifestyle

8 feiten over slapen die je nog niet wist

Of het nu 's ochtends, 's middags of 's avonds is: in principe kun je op ieder tijdstip wel een reden vinden om even een dutje te doen of om simpelweg in slaap te vallen. Maar er zijn tegenwoordig nogal wat onwaarheden over slapen de wereld in geholpen. Tijd om eens de feiten op een rij te zetten als het om slapen gaat! Lees snel verder.

1. Door dutjes kun je je suf voelen
Wow, surprise: je wordt duf na een dutje. ;-) Maar het hoeft niet! Word je niet lekker wakker na een dutje en voel je je zelfs een beetje chagrijnig? Dat kan, maar dat betekent niet dat automatisch dat een nap slecht voor je is. Je voelt je duf als je langer slaapt dan 20 à 30 minuten. Als je het houdt bij maximaal een half uur slaap voel je jezelf juist een stuk alerter.

2. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt verandert niet als je ouder wordt
Sommigen denken dat je minder slaap nodig hebt als je ouder wordt. Ja, een tiener hoort tussen de 8 en 10 uur per nacht te slapen en volwassen persoon tussen de 7 en 9 uur, maar tijdens je volwassen jaren verandert dat niet. Het kan wel zijn dat je 's nachts minder goed slaapt als je oud bent, maar dat halen ouderen vaak overdag weer in met een dutje.

3. Dutjes zijn niet alleen voor luie mensen
Mocht je het nog niet weten: dutjes zijn hartstikke goed voor je als je het bij die 20-30 minuten per keer houdt. Waarom? Het verbetert je immuniteit, humeur én alertheid. Het betekent dus niet dat alleen luie mensen toe zijn aan even slapen. ;-)


4. Obesitas is gelinkt aan slecht slapen

Slaap je slecht? Dan is de kans op obesitas groter. Te weinig slaap zorgt ervoor dat je een hormoon aanmaakt dat gelinkt is aan obesitas. Hoe meer het hormoon wordt aangemaakt, hoe groter de kans op gewichtstoename.

5. Je brein rust helemaal niet als je slaapt
Misschien denk je dat je van top tot teen rust als je in slaap bent gevallen, maar niets is minder waar. Tijdens je slaap gaat je brein namelijk hard aan het werk. Zo moet het er onder andere voor zorgen dat je gewoon blijft doorademen. ;-) Bovendien moet je brein er ook voor zorgen dat je je weer opgeladen voelt als je wakker wordt. Met andere woorden: je brein moet flink aan de bak als je lichaam rust.

6. Door sporten slaap je beter
Wist je dat je beter slaapt als je regelmatig sport? Heb je toch een goede reden om naar buiten te gaan als je stiekem geen zin hebt. ;-) Je valt namelijk makkelijker in slaap en de kwaliteit van je slaap verbetert als je voldoende beweegt. Weinig sporten of juist vlak voor het slapen sporten is minder bevordelijk voor een goede nachtrust.

7. Je hoort 7 tot 9 uur te slapen
Het is hierboven al eens benoemd, maar je hebt vast weleens gelezen dat je 8 uur moet slapen per nacht. Dat klopt in grote lijnen, maar als je 7 tot 9 uur aanhoudt zit je goed. Sterker nog, waarschijnlijk héb je ook 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Kom er zelf achter hoeveel uur voor jou het beste werkt, je hoeft je namelijk niet per se aan precies 8 uur vast te houden.

8. Je kunt prima cafeïne drinken voor een dutje
Misschien hoor je weleens dat je geen cafeïne moet drinken voor het slapen. Oké, voor het slapen is het misschien geen probleem, maar bij een dutje kan het best goed uitkomen. Waarom? De cafeïne kickt ongeveer na 30 minuten in. En dan? Als je na die 30 minuten wakker wordt, word je schijnbaar veel makkelijker wakker door die cafeïne. Score.

Welke feiten kende jij nog niet?

Bron, bron en bron

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved