Lifestyle

Dit moet je weten over lactose-intolerantie

Milkshakes, koekjes, pizza, brood: lactose zit bijna overal in verwerkt. Het is dus extra vervelend en lastig wanneer je intolerant, ook wel overgevoelig, bent voor lactose. Je hoort vaak dat jonge kinderen lactose-intolerant zijn en dat ze er als het ware overheen groeien, maar het kan ook zo zijn dat het blijft of dat je het pas op een latere leeftijd krijgt. Wil jij meer weten over lactose-intolerantie? Lees dan snel verder.

Lactose is een suiker die in melk en melkproducten voorkomt. Lactose wordt daarom ook wel een melksuiker genoemd. Om lactose te kunnen verteren heb je het enzym lactase nodig. Wanneer je lichaam niet genoeg lactase aanmaakt, kan je lichaam de lactose dus niet (goed) verteren. Eigenlijk is dus het tekort aan lactase de oorzaak van een lactose-intolerantie.

Een allergie of een intolerantie?
Het is heel belangrijk om deze twee niet door elkaar heen te halen. Een intolerantie betekent dat een stof niet goed verdragen wordt, in dit geval dus de lactose. Bij een allergie gaat het om een heel heftige reactie op een bepaalde stof. Bij een allergie moet al het contact met de bepaalde stof worden vermeden. Wanneer je een intolerantie hebt dan kun je vaak kleine hoeveelheden van de stof nog verdragen.

Wat zijn de klachten?
– Een opgeblazen gevoel
– (Heftige) buikpijn
– Diarree
– Winderigheid
– Overgeven

Zoals je al kunt lezen zijn het hele vervelende klachten. De klachten kunnen plots ontstaan en meteen heel hevig zijn, maar het kan ook dat ze langzaamaan op komen zetten en steeds heviger worden.

Hoe weet ik of ik lactose intolerantie heb?
Online is er een test te doen. Je kunt hier dan bij de verschillende symptomen aanklikken of je hier wel of geen last van hebt. Je ziet dan meteen de uitslag. Liever een wat meer betrouwbare test? Je kunt onder andere een ademtest laten doen. De waterstof in je adem wordt dan getest voor en na het drinken van een suikeroplossing met lactose. Dit is één van de makkelijkste manieren om erachter te komen of je lactose-intolerantie hebt. Je kunt het natuurlijk ook heel gemakkelijk zelf testen. Dit doe je door een bepaalde periode lactosevrij te eten en drinken. Doe dit wel voor een langere periode zodat je het goed kunt vergelijken. Lijken je klachten minder te worden of lijken ze helemaal te verdwijnen? Dan heb jij misschien wel lactose-intolerantie.

Wat te doen bij lactose-intolerantie?
Wanneer je lactose-intolerant bent hoef je niet per sé alles waar lactose in zit te schrappen. Kleine hoeveelheden lactose geven namelijk heel weinig of helemaal geen klachten. Als je rekening wilt houden met je voeding moet je de volgende producten proberen te vermijden:
– gewone melk, chocolademelk of melk met smaakjes
– roomijs
– zuivelfrisdranken zoals Rivella
– slagroom, roomboter etc.
– smeerkaas en smeltkaas
– vla, pudding en andere zoete zuiveltoetjes

Vergeet niet dat lactose ook voor kan komen in andere producten. Als je het zeker wil weten moet je altijd even het label lezen. Gewone yoghurt en harde kaas zijn producten die je dan weer wel kunt eten. Deze producten bevatten bijna geen lactose. Tegenwoordig bestaan er ook lactosevrije zuivelproducten zoals lactosevrije melk. Je kunt ook bepaalde pilletjes nemen. Deze kunnen de klachten verminderen.

Wat kan ik als vervanging eten?
Een goede vervanger is soja. Er zijn veel producten waar soja in wordt gebruikt in plaats van melk(lactose). Je kunt soja melkkopen, met verschillende smaken, maar ook vla en yoghurt van soja. Er zijn ook steeds meer bedrijven die hun producten in een lactosevrije variant uitgeven. Zo heeft Ben & Jerry zelfs zuivelvrije ijssoorten. Deze zijn helaas nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar wie weet komt dit nog wel. Er is al wel soja ijs verkrijgbaar in diverse supermarkten.

Heb jij lactose-intolerantie of ken je iemand die er last van heeft?

Bron, bron

Must reads 👀