Beauty

6 redenen waarom je last hebt van haaruitval

Kijk, dat iedereen last heeft van haaruitval is geen geheim. Op een dag verlies je zelfs meer haren dan je denkt, omdat het vaak voorkomt op momenten dat je het niet doorhebt. Dat hoort erbij! Maar als je merkt dat je veel haar verliest en het idee hebt dat het niet klopt is het tijd om naar de oorzaak te kijken. De volgende zes dingen zijn misschien wel de boosdoener.

Haaruitval is niet iets wat je zo moet negeren. Als je merkt dat je wel erg veel haar verliest is het verstandig om langs de huisarts te gaan.

1. Stress
Je weet vast wel dat stress niet goed voor je is. Ieder lichaam reageert er weer anders op, maar het kan zijn dat je haar uitvalt om deze reden. Als je continu stress ervaart heeft het een negatief effect op de haargroeicyclus. Haarverlies is dus niet per definitie iets wat voorkomt bij ouderen. Net klaar zijn met studeren en voor het eerst gaan werken in combinatie met struggles van je persoonlijke leven kunnen namelijk al de nodige stress (en dus haarverlies) opleveren.

2. Anticonceptie
Anticonceptie heeft meerdere bijwerkingen, waarvan haaruitval er één is. Of laten we het zo zeggen: kan zijn. Als je anticonceptie gebruikt betekent het namelijk niet automatisch dat je minder haar op je hoofd hebt. Niet iedereen vindt in één keer de juiste match wat anticonceptie betreft, wat in sommige gevallen weldegelijk haaruitval betekent. Anticonceptie kan zo’n invloed hebben dat het bijdraagt aan haaruitval en in dat geval kun je het beste meteen teruggaan naar de huisarts.

3. Haarverzorging
Soms is haaruitval genetisch bepaald, soms ligt het aan je haarverzorging. Het komt niet altijd van binnenuit! Wees zo lief voor je haren als je maar kunt zijn. Dat betekent maximaal eens per dag borstelen met een goede borstel (of Tangle Teezer), je haar niet te vaak en niet te heet wassen en je haren nooit strak vastzetten. Draag je bijvoorbeeld graag een hoge, strakke paardenstaart? Dan vraagt dat nogal wat van je haren, waardoor het sneller afbreekt.

4. Proteïne
Uit onderzoek blijkt dat je haaruitval optreedt als je al twee tot drie maanden te weinig proteïne binnenkrijgt. Je lichaam zorgt er dan voor dat je haargroei vermindert. Wat doe je ertegen? Zorg dat je genoeg proteïnen binnenkrijgt door bijvoorbeeld eieren, vis en vlees te eten. 

5. Gewichtsverlies
Plotseling veel gewicht verliezen leidt in sommige gevallen ook tot haaruitval. Het maakt niet uit of het inderdaad gezond is om gewicht te verliezen of niet, overigens. Het gewichtsverlies zelf is soms zo stressvol voor het lichaam dat het als een soort schok ervaren wordt. En dat zorgt er dus voor dat je haar uitvalt. Ben je dus afgevallen? Zorg dan dat je gezond eet en de nodige vitamines binnenkrijgt evenals proteïne zoals hierboven beschreven is.

6. Trichotillomanie
Trichotillomanie is een ander woord voor dwangmatig aan je haar trekken. Dit pulken is niet zo best voor je haar, maar het is voor mensen vaak moeilijk om te stoppen omdat het een soort tic is. Door aan je haren te trekken en door er continu mee te spelen strip je je hoofd van hetgeen dat belangrijk is: het haar. Kun je echt niet van je haar afblijven? Zorg dan dat je er niet aan kunt zitten door het in een losse knot te doen.

Wat is volgens jou een oorzaak van haaruitval?

Bron en bron

Beeld: iStock