Lifestyle

11 herkenbare gedachtes tijdens het leren van je wiskunde-examen + tips!

8

Eindexamens... Iedereen maakt het mee in het leven en je kunt er niet onderuit komen. De gedachtes die jij hebt tijdens het leren van de examens zullen dan ook voor veel mensen herkenbaar zijn! Girlscene zet 11 herkenbare gedachtes voor iedereen die aan het leren is voor zijn examens op een rijtje. En we geven je tips hoe je het vak het beste kunt leren! Vandaag aan de beurt: wiskunde.

1. O mijn god, rustig rustig, ik kan dit wel.
2. Wat? Wanneer ga ik dit dan gebruiken later? 
3. Mocht ik dit nou optellen? Of mocht dat juist niet? Hmm ik doe het gewoon.
4. De kans op 6 is dan... 40? 40? Dit kan niet kloppen, shit.
5. Waar ging het mis??
6. Hij komt uit! Yes! Einstein, move over, ik ben het volgende wiskunde-genie.
7. Straks gaat mijn rekenmachine leeg tijdens het examen, niet mijn extra batterijen vergeten.
8. Maar straks gaan mijn extra batterijen ook leeg. Het hele pak meenemen dan maar.
9. Deze grafiek is echt zo mooi gelukt, jammer dat ik niet begrijp wat hij nou eigenlijk betekent. 
10. Hoeveel kleurtjes zal ik meenemen naar het examen? 
11. Wie verzint die gekke namen in de opgaven?

wiskunde

Maak stappenplannen
Veel wiskundige problemen moet je oplossen door bepaalde stappen te nemen in de juiste volgorde. Door de stress kan het soms zijn dat je tijdens je examen stukjes vergeet of de boel door elkaar gooit. Daarom is het handig om tijdens het oefenen voor je examen voor ieder probleem een stappenplan te maken. Als je dan op je examen helemaal de kluts kwijt bent en niet meer weet wat je moet doen kun je terug denken aan je stappenplannen. Zo vind je hopelijk weer wat houvast. 

Oefening baart kunst
Bij ieder vak moet je natuurlijk oefenen, maar bij vakken als wiskunde kun je eigenlijk alleen maar oefenen. Doe dit dus ook! Koop een examenbundel en oefen examens van voorgaande jaren tot je erbij neervalt. 
Als je de examens nakijkt moet je vooral in de gaten houden of je op één bepaald onderdeel meer fouten maakt dan op de andere onderdelen. Voor dat onderdeel kun je dan extra uitleg vragen bij een vriendin of een docent. Als je denkt klaar te zijn met oefenen kun je een examen-setting voor jezelf creëren. Print een oud examen, maak hem binnen de tijd en laat hem nakijken door iemand anders. Zo krijg je een realistisch beeld van wat je tot nu toe beheerst.

Plan een wiskunde date
Roep je vriendinnen bij elkaar, haal lekkers in huis en zet een flinke pot thee. Zorg voor extra veel oefeningen en ga zelfstandig aan de slag. Als iedereen de opgave af heeft ga je hem stap voor stap met elkaar bespreken. Hier leer je super veel van! Als je vriendinnen beter zijn dan kunnen ze jou helpen, maar andersom leer je er ook heel veel van als je een opgave aan een ander uitlegt. Win-win situatie! Let wel op: het is verleidelijk om na een halve opgave met elkaar te gaan zitten kletsen. Maak dus van tevoren afspraken: na een uurtje werken mogen jullie een kwartier kletsen bijvoorbeeld. 

Tijdens je examen
Zorg dat je de opgave goed leest. Blijf rustig, niet gelijk in de paniek schieten als je op het eerste gezicht niet weet wat je moet doen. Schrijf desnoods de opgave over in je eigen woorden. Check welke gegevens je hebt en welke gegevens je nodig hebt. Werk rustig en in stapjes, zo komt de oplossing vanzelf in zicht. 
Loop je vast? Eet en drink wat, haal een paar keer diep adem en probeer het nogmaals. Lukt het echt niet? Ga door naar de volgende opgave, misschien kom je later op de goede oplossing. Markeer wel duidelijk welke vragen je overslaat, want het zou zonde zijn als je ze later vergeet te maken.

Beeld: Unsplash

LOVE dit artikel
3 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

8 reacties

 • 3 jaar geleden Hanna G.

  @ junaax WHAHAH ik zit ook in de 2e en sta nu een 3,3 voor wiskunde en een 4,9 is het beste punt wat ik dit jaar heb gehaald dus bij mij is het ook zeker een grote flop!

 • 3 jaar geleden xsanne

  Wiskunde gaat bij mij echt niet goed! Ik had een 3,8 voor mijn oefenexamen iemand nog tips please!?!?!

 • 3 jaar geleden Cherryblossom

  @Meredith, nope donderdag it is. Weet ook niet waarom verder.

 • 3 jaar geleden PaperTown

  Zit pas in de 2e.. (Yup een veertien-jarige hiero hehe) maar wiskunde is bij mij echt gewoon een no-go. Stond een 3,6 totdat ik eindelijk een 8 haalde en nu sta ik een 4,5 die wordt afgerond op een 5! Super overbodig verhaal tho maar wiskunde is gewoon een flop bij mij klaar

 • 3 jaar geleden 2Pretty4U

  bij mij beginnen de examens maandag al.. bij wiskude, ALTIJD elke stap kwa berekening neerzetten, zonder berekening.. min een punt. En schrijf alles op n kwad. voor als je alles weer vergeet. en schets dingen.. zoals n driehoek of n gekke vorm waar je vormen uit kan kan halen. Dan zie je beter wat je doet en waarmee je bezig bent. Het kan een vuilnis bak zijn maar ook een rechthoek+driehoek.

 • 3 jaar geleden Roses

  @Cherryblossom, volgende week donderdag pas? Beginnen ze niet maandag al, lijkt mij ten minste. Ik heb vorig jaar al mijn examens gehad XD

 • 3 jaar geleden xsannefr

  handig en leuk artikel!

 • 3 jaar geleden Cherryblossom

  Leuk en handig deze examen artikelen. Gaan jullie ze voor elk vak posten? De examens beginnen komende donderdag al dus misschien iets sneller online zetten? Juist omdat ze handig zijn!

 1. 1