Lifestyle

Examenkandidaten opgelet: deze gedachtes herken jij sowieso tijdens het leren voor je Nederlands examen

Eindexamens... Helaas moet iedereen in zijn leven er een keer aan geloven. Het leren stel je het liefst tot het laatste moment uit, maar nu de examens zijn begonnen heb je geen excuses meer. En wat je moet onthouden: Je staat er niet alleen voor, er zijn duizenden leerlingen die nu examen moeten doen. Daarom heeft Girlscene 11 herkenbare gedachtes die je krijgt tijdens het leren op een rijtje gezet. En om je verder te helpen geven we je ook nog wat goede tips, zodat jij je Nederlands examen gaat rocken ;).

#1. Wat is ook alweer een lijdend voorwerp?

#2. Deze tekst is zooooó lang, hoe ga ik dit ooit onthouden.

#3. Ik smurf, hij smurft, wij smurfen. Dit kan ik.

#4. Is het nou bekent of bekend? 

#5. Moet hier nou wel of geen komma? Oké ik doe het gewoon wel, ziet er wel logisch uit. 

#6. Hoeveel woorden moet ik nog?

#7. Shit, nu heb ik weer te veel woorden.

#8. *Spelt 't kofschip in hoofd* Ja toch wel een 't'. 

#9. Groen gras, is dit nou een pleonasme of tautologie? Waarom lijkt alles zo op elkaar?

#10. Yes! Precies genoeg woorden, dit is de beste samenvatting ooit.

#11. Bijvoeglijke bepaling? What the hell?

Heb je een beetje stress voor je examen Nederlands? Met deze 5 tips ga je met een gerust hart je examen in: 

Tip 1: Lees nauwkeurig
Voordat je aan de opdrachten begint is het slim om de tekst eerst nauwkeurig te lezen. Markeer de hoofdgedachte van de tekst en bepaal het onderwerp. Let goed op signaalwoorden, deze geven structuur en daarmee de belangrijkste onderdelen van de tekst aan. Tijdens het maken van je examen kun je de hoofdgedachte per alinea markeren of apart op een blaadje schrijven. Zorg ervoor dat je deze zinnen in ieder geval in je samenvatting verwerkt. Niet letterlijk overgenomen natuurlijk ;).

Tip 2: Heel veel oefenen
Oefening baart kunst. Zorg dat je veel oefent met het lezen en maken van teksten. Zorg dat je veel verschillende soorten teksten leest, lees bijvoorbeeld een tekst uit de Volkskrant, NRC en een artikel uit een tijdschrift. Het lezen van verschillende teksten helpt ook dat je tekstbegrip een stuk beter wordt. Ga ook vooral veel oude examens oefenen, dan weet je al een beetje hoe ze de vragen gaan stellen.

via GIPHY

Tip 3: Maak een samenvatting
Markeer tijdens het lezen van de tekst van iedere alinea de belangrijkste zin. Dit helpt je als je daarna iets wilt terugvinden in zo'n lange tekst. Verwerk deze zinnen in een samenvatting. Het is slim om je samenvatting eerst in klad te schrijven, dan kun je tenminste fouten maken.

Tip 4: Overschrijven
Helemaal klaar met je samenvatting? Overschrijven maar! Kijk nog even goed of je geen grammaticafouten hebt gemaakt en of je alinea's in logische volgorde staan. Daarna ga je je aantal woorden tellen. Doe dit nauwkeurig, want te veel fouten wordt afgestraft en deze fouten kan je makkelijk voorkomen. Lees de samenvatting nog een keer door van onder naar boven om te checken op spelfouten. Waarom van onder naar boven? Je kent zelf je samenvatting het beste, waardoor je makkelijk over foutjes heen kijkt. Als je van onder naar boven leest haal je een trucje uit met je eigen brein, zo spoor je weer extra foutje op. 

Tip 5: Spelling oefenen
Oefen ook goed met werkwoordspelling. Spelfouten worden namelijk hard aangepakt bij het nakijken van je examen. Je kan hier genoeg oefeningen vinden op internet om hiermee te oefenen. Zorg ook dat je weet hoe je citeert, zodat je hier geen punten op verliest.

Heel veel succes met de examens allemaal lieve girls. You can do this! Wisten jullie dat je met slecht weer beter scoort op je examen? Dus laat het maar regenen met goeie cijfers ;).

Bron: examenoverzicht.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
6 meiden hebben deze blog geloved