Lifestyle

Geld terugvragen? Zo doe je belastingaangifte 2015

Lunchen met vriendinnen, shopsessies die soms uit de hand lopen en even bijkomen met een jaarlijkse zonvakantie. De meeste meiden moeten keihard werken om deze leuke dingen te kunnen bekostigen. Niks fijner dan je eigen geld verdienen om jezelf vervolgens te belonen! Maar wist je dat je waarschijnlijk recht hebt op meer geld? Jongeren laten jaarlijks miljoenen euro’s liggen, zonde! Daarom leggen we je uit hoe je dat geld terug kunt krijgen, namelijk door belastingaangifte 2015 te doen!

Als je werkt dan betaal je hierover belasting. Dit wordt vaak automatisch ingehouden door je werkgever op je loon. Maar wat de meeste meiden niet weten, is dat de belasting vaak teveel inhoudt op je loon. Dat betekent dat je elk jaar een bedrag terug kunt krijgen! Helaas zijn veel jongeren zich hier niet van bewust of doen ze het niet omdat ze niet weten hoe het werkt, maar dat is zo zonde! Jaarlijks laten jongeren tientallen miljoenen euro’s liggen bij de belastingdienst. Laten we dit jaar allemaal belastingaangifte 2015 doen!

Moet ik belastingaangifte 2015 doen?
Je kunt belastingaangifte 2015 doen als je in loondienst bent. Werk je als freelancer (als je jouw eigen krantenwijk hebt bijvoorbeeld), dan werkt het weer anders. Als de belastingdienst teveel belasting heeft ingehouden dan kun je dat terugvragen door aangifte te doen. Als je een brief hebt gekregen dan moet je sowieso belastingaangifte 2015 doen.

Hoeveel geld krijg ik terug als ik belastingaangifte 2015 doe?
Het bedrag verschilt per persoon en het is niet zeker of je überhaupt recht hebt om geld terug te krijgen. Dat moet je eerst checken. De makkelijkste manier om te zien of je geld terugkrijgt, is met de aangifte inkomstenbelasting. Je ziet dan meteen hoeveel je terugkrijgt of moet betalen. Maar áls je geld terugkrijgt dan kan het oplopen tot honderden euro’s. Het is dus echt de moeite waard!

Hoe doe ik belastingaangifte 2015?
Je kunt aangifte doen met de aangifte-app, de online aangifte of het aangifteprogramma. Het aangifteprogramma leidt je vanzelf langs alle vragen. Ook staat er bij elke vraag uitleg over de vraag. Bezoek de website van de Belastingdienst om aangifte te doen.

Wat heb ik nodig om belastingaangifte 2015 te doen?
– Je burgerservicenummer: dit vind je onder andere op je loonstrookje, rijbewijs of verzekeringsbewijs.
– Je jaaropgaaf: deze krijg je van je werkgever, in januari of februari. Je kunt ook je laatste loonstrook gebruiken.
– Je DigiD: hiermee onderteken je je aangifte. Heb je nog geen DigiD? Vraag hem dan aan op digid.nl/aanvragen.
– En eventueel: je reiskosten en je studiekosten.

Wat als ik meerdere bijbaantjes heb?
Heb je meerdere bijbaantjes, zorg dan dat je alle jaaropgaven van al je (stage)werkgevers hebt wanneer je belastingaangifte 2015 doet.

Telt studiefinanciering als inkomen?
Voor de belastingaangifte 2015 moet je jouw inkomen opgeven. Studiefinanciering telt niet mee als inkomen! Houd hier dus rekening mee, anders loop je veel geld mis.

Tot wanneer kan ik belastingaangifte doen?
Je kunt tot 5 jaar na afloop van een jaar aangifte doen. Als je nog nooit belastingaangifte hebt gedaan, maar wel al een (paar) jaar aan het werk bent dan kun je ook nog aangifte doen! En belastingaangifte 2015 kun je dus tot 2021 doen, maar dat raden we je niet aan. Van uitstel komt afstel ;-).

Waar heb ik nog meer recht op?
Heb je reiskosten? Als je geen reiskostenvergoeding krijgt om naar je werk te gaan dan kun je deze kosten misschien aftrekken in je aangifte. Heb je studiekosten? Als je studiekosten hebt gemaakt en deze niet (helemaal) vergoed hebt gekregen, dan kun je ook deze kosten misschien aftrekken.
Het is dus goed om na te gaan of je nog meer kosten hebt voor je belastingaangifte 2015 doet!

Het is dus heel belangrijk om belastingaangifte 2015 te doen! Als je een bijbaantje hebt of stage loopt, heb je bijna altijd recht om meer geld terug te krijgen. En ja, wie wil er nou niet meer geld? 😉 Het is misschien even uitvogelen hoe het werkt, maar als je er eenmaal mee bezig bent valt het reuze mee. En dan weet je voor volgend jaar al hoe het werkt! Kortom: doe belastingaangifte 2015 :-).

Ga jij belastingaangifte 2015 doen?

Must reads 👀