News

Deze slechte gewoonte is juist hartstikke goed voor je

Aan puistjes zitten, met je handen continu door je haren gaan, te pas en te onpas nagelbijten… Stuk voor stuk gewoontes die in de categorie ‘slecht’ worden geplaatst. Iedereen weet dat je met slechte gewoontes eigenlijk moet stoppen, maar wist je dat de slechte gewoontes die we zojuist hebben benoemd eigenlijk helemaal niet slecht zijn…?

De wetenschap toont aan slechte gewoontes die op je lichaam gefocust zijn helemaal niet zo slecht voor je hoeven te zijn. Laten we weer aan je gezicht krabben, aan je haar pulken en nagelbijten als voorbeeld nemen. Mensen noemen dit al snel een slechte gewoonte, terwijl de wetenschap daar iets anders tegenaan kijkt. Als je deze dingen vaak doet blijkt namelijk dat je perfectionistische eigenschappen hebt.

En eerlijk, is perfectionistisch zijn per se iets wat slecht is? Nee toch? Onderzoekers van de Universiteit van Montreal tonen met hun onderzoek aan dat eerder genoemde slechte gewoontes juist een ‘bijwerking’ aangeven: je bent snel verveeld. Eén van de onderzoekers legt uit dat individuen die dit gedrag vertonen perfectionistisch kunnen zijn en daardoor moeilijk kunnen ontspannen als iets niet snel genoeg gaat. Daardoor voelen zij zich ongeduldig, gefrustreerd en ontevreden als zij bepaalde doelen niet halen. Bovendien speelt verveling hier een grote rol bij.

Daarmee concluderen ze dat een slechte gewoonte als nagelbijten juist een vorm van voldoening geeft waardoor je je ‘verzadigd’ voelt. Het is als een soort beloning. Stress voelen of zenuwachtig zijn is daarom niet per se een oorzaak van deze slechte gewoontes.

Welke slechte gewoontes heb jij? Wat vind je van het onderzoek?

Bron

Must reads 👀