Dit is de reden dat mensen popcorn eten tijdens de film

Food door Jasmijn

Wij van Girlscene houden er van om naar de bioscoop te gaan en dan tijdens de film lekker in de stoel weg te kruipen met een grote bak popcorn. Maar daar blijft onze liefde voor de zoet of zout gepofte maïs niet bij. Ook wanneer wij thuis genieten van een Netflix & chill sessie doen we niets liever dan onze handen regelmatig in een bak popcorn steken. Daarom vroegen wij ons af: Hoe komt het eigenlijk dat mensen popcorn eten bij het kijken van een film?

Vandaag de dag verdienen bioscopen een groot deel van hun omzet met de verkoop van popcorn, maar dit was niet altijd het geval. Om er achter te komen hoe deze super lekkere traditie precies tot stand is gekomen moeten we een klein reisje terug in de tijd maken. Gaan jullie mee?

Popcorn werd voor het eerst gemaakt rond 1848 in, hoe kan het ook anders, de Verenigde Staten. De Amerikanen vonden het poppen van corn niet alleen lekker maar ook nog eens onwijs leuk om naar te kijken. Daarom werd dit vaak op plekken gedaan als circussen en markten. Mensen keken dan hoe de mais letterlijk explodeerde en vonden dit fantastisch om te zien. In 1885 werd de eerste popcornmachine uitgevonden. Dit was een stoommachine gemaakt door Charles Cretor. Thank you Charles! Dankzij deze machine werd het makkelijk om popcorn op locatie te maken en vervolgens mee te nemen als snack. Overal popten de popcornmachines op. (Zie je ons woordgrapjeJ) Ook handig was dat er van popcorn snel een enorme hoeveelheid gemaakt kon worden en de geur van popcorn is natuurlijk ook redelijk onweerstaanbaar. Zo verscheen er bij elk circus, sportevenement of markt wel iemand met een popcornmachine.

We horen je denken. Leuk verhaal, maar hoe kwam die popcorn dan uiteindelijk in de bioscoop terecht? Filmtheaters wilden zoveel mogelijk op echte theaters lijken. De bioscopen vroeger zagen er dus mega chic uit en waren vaak voorzien van tapijt en stoelen met bekleding. Plakkerige popcorn en tapijt gaat nu eenmaal niet heel goed samen en daarbij popcorn is een goedkope snack. Popcorn kanen was toch een beetje armoedig en niet bepaald elegant om in je baljurk met hele handen in een kartonnen bak ontplofte graan te graaien.

De chique theaters waren niet de enige reden dat het verboden was om te eten in de bioscoop. Doordat er vroeger nog geen geluid bij de film zat was kraken tijdens de film behoorlijk storend. In 1927 kwam de eerste geluidsfilm en werd het ook goedkoper om naar de bioscoop te gaan. Drie jaar later kwamen er al negentig miljoen Amerikanen per week naar de film. Door de Grote Depressie zochten de mensen afleiding en gingen zij vaker naar de bioscoop. De Amerikanen zochten goedkoop vermaak en de theater eigenaren naar een manier om geld te verdienen. Voor vijf tot tien cent konden mensen een enorme bak popcorn kopen, lekker genieten en even hun zorgen vergeten. Was de bioscoop zelf niet zo slim om een popcornmachine aan te schaffen dan stonden er op straat stalletjes waar de gepofte corn gekocht kon worden.

In de jaren ’50 liep het bioscoopbezoek door de komst van de televisie terug. Doordat de mensen voor de buis bleven hangen werd er minder popcorn gegeten. Popcorn zonder machine was namelijk helemaal niet zo lekker te maken als in de bioscoop. Als land van de geniale snacks en fastfood kun je het wel aan de Amerikanen overlaten daar iets op te verzinnen. Zo ontstond er een compleet containertje dat je zo in het fornuis kon stoppen. De olie, boter, zout en alle andere ingrediënten waren door de geniale bedenkers al aan het containertje toegevoegd. In de jaren ’70 met de komst van de magnetron werd het thuis poppen nog een stukje simpeler en dankzij de Gizzys popcorn is gezond popcorn maken nu helemaal gemakkelijk. Doe maiskorrels in de cup en laat de Gizzys popcorn het werk doen. Doordat je zelf de hoeveelheid zout, suiker of welke smaakmaker dan ook kunt toevoegen is deze popcorn een stuk gezonder!

template girlsceneKoopjes ontbreekt

Eet jij liever popcorn in de bioscoop of thuis voor de buis?

Bron