Lifestyle

Zo blijf je gemotiveerd tijdens het thuiswerken

Of je nu werkt of studeert, het kan weleens gebeuren dat je thuis moet werken. Misschien werk je wel elke week meerdere dagen thuis, maar het kan ook zijn dat je door allerlei omstandigheden verplicht bent om thuis te werken. Thuiswerken kan natuurlijk heel fijn zijn, maar tegelijkertijd kan het ook afleidend en demotiverend werken. In dit artikel geven wij jou tips hoe je gemotiveerd blijft zodat je alsnog al je taken kunt voltooien.

Thuiswerken is iets wat steeds vaker voorkomt. Soms kan je niet anders als je bijvoorbeeld ziek bent of het openbaar vervoer je in de steek laat. Thuiswerken kan ook een goede oplossing zijn voor wanneer je (tijdelijk) niet in staat bent om naar school of kantoor te gaan. Alleen zitten er ook wel weer nadelen aan thuiswerken. Er zijn zoveel afleidingen en je kan snel gedemotiveerd raken. Dus doe die badjas uit, zet die televisie uit en ga met de volgende tips aan de slag!

1. Zorg voor een routine
Probeer zoveel mogelijk om elke dag op dezelfde tijd op te staan, dezelfde tijd te gaan slapen, dezelfde tijden te eten en dezelfde tijden te werken. Je lichaam heeft behoefte aan regelmaat en dit kan je productiviteit ook naar boven halen. Als je bijvoorbeeld elke dag op dezelfde tijd opstaat gaat je lichaam hier na een tijdje aan wennen. Sowieso dat het opstaan je dan ook een stuk gemakkelijker afgaat.

2. Neem een douche en kleed je aan
Het is heel verleidelijk om lekker je pyjama aan te houden wanneer je thuiswerkt, maar je hebt vast weleens gehoord over jezelf kleden voor de baan die je wilt. Kleed je nu eens naar de dag die je wilt! Dus neem een lekkere warme douche en kleed je aan zoals je ook zou doen wanneer je naar school of werk zou gaan. Dit zal je productiviteit ongetwijfeld goed doen.

via GIPHY

3. Ga eens thuiswerken buiten je huis
Vind je achtergrondgeluiden fijn tijdens het werken? Ga dan eens ergens anders thuiswerken. Zoek een leuk koffietentje uit en ga hier zitten. Wil je de achtergrondgeluiden juist vermijden? Misschien is de bibliotheek dan een goede plek om te werken. Veel bibliotheken hebben extra stiltezones waar het nog stiller moet zijn dan dat het evengoed al moet zijn. 😉

4. Neem een lunchbreak
Een lunchbreak is ten eerste heel belangrijk. Je moet soms even weg bij je computer of boeken en even rustig eten. Ten tweede is het iets wat lekker je dag breekt en je kunt er ‘s ochtends al naar uitkijken. Plan dus ‘s ochtends al een moment wanneer je lekker even die break neemt. Je kan er ook voor kiezen om een extra koffiebreak te nemen in de ochtend en in de (na)middag. 

5. Bepaal of je achtergrondgeluiden wilt 
Misschien ben je wel veel productiever wanneer er geluid op de achtergrond is. Een idee is dan om de televisie aan te zetten, maar het geluid zo zachtjes te zetten dat je eigenlijk niet kunt volgen wat er gezegd wordt. Vind je achtergrondgeluiden juist totaal afleidend? Zorg dan voor absolute stilte en probeer radio’s en televisies te vermijden. Wees jezelf ervan bewust wat je wel en niet fijn vindt zodat je irritaties tijdens het werken of studeren voorkomt.

6. Als de mogelijkheid er is, zorg dan voor een werkcomputer of tablet
Oké, deze optie is waarschijnlijk voor bijna niemand weggelegd, maar het zou wel ideaal zijn. Een computer waar je alleen werkgerelateerde dingen op kan doen. Dus weg met de afleidingen door Facebook, Twitter en andere interessante websites. Als je niet de mogelijkheid hebt om een speciale werkcomputer of tablet aan te schaffen, probeer dan de social media zoveel mogelijk te vermijden en bewaar dit voor je breaks. Dit kan meteen een extra stimulans zijn om écht die breaks te nemen. 😉

7. Vermijd sommige plekken om te werken
Ga jij altijd op bed liggen om te werken of om te studeren? Niet doen! Het is natuurlijk heel verleidelijk om lekker op bed te gaan liggen, maar je lichaam reageert hier op een verkeerde manier op. Wanneer jij bijvoorbeeld op je bed gaat liggen, gaat je lichaam automatisch in de slaapmodus. Dit wil je waarschijnlijk niet, dus zorg ervoor dat je ergens gaat zitten waar je ook echt gaat werken. Een bureau of een (eet)tafel lijkt de beste plek.

8. Begin op tijd zodat je ook op tijd klaar bent
Dit heeft deels ook te maken met de routine die je zou moeten hebben. Het heeft geen zin om je werk continu uit te stellen tot later op de dag. Zet je wekker mooi op tijd en begin met werken op een tijd dat je normaal ook zou werken. Wanneer je je werk uit gaat stellen kan het zijn dat je er alleen maar meer tegenop gaat zien.

9. Gun jezelf dat extra beetje slaap
En met ‘extra beetje’ bedoelen wij ook echt een extra beetje en niet een paar uur. Wanneer je er ‘s ochtends altijd heel vroeg uit moet in verband met reistijd, dan kan het lekker zijn om op je thuiswerkdag iets langer te blijven liggen. Probeer dit echter wel te beperken tot maximaal een half uurtje. Denk aan de routine! 😉

10. Beloon jezelf
Heb je een vreselijke off day en moet je moeite doen om je taken te voltooien? Werk dan met een beloning voor jezelf. Zorg bijvoorbeeld dat je 45 minuten hard en goed werkt en beloon jezelf hierna met 15 minuten ontspanning. Let er wel op dat je ook een limiet hebt voor je beloning, pas op dat je niet te lang afgeleid bent en dat je niet blijft hangen in deze afleiding.

Wil jij met meer plezier naar je werk gaan? Lees dan eens dit artikel met een aantal tips. Praat ook mee op het Girlscene forum!

Wat doe jij om gemotiveerd te zijn tijdens het thuiswerken?

Bron, bron