Lifestyle

Waarom lijstjes maken hartstikke nuttig (en leuk) kan zijn

Het maken van to-do lijstjes is een bezigheid die niet alleen is weggelegd voor controlfreaks. Het is namelijk bewezen dat het werken aan lijstjes een positief effect heeft op je gezondheid en veel aspecten van je leven een stuk aangenamer maakt. Lees snel verder als je meer wilt weten over de voordelen die lijstjes met zich meebrengen en hoe je ervoor kan zorgen dat het leuk wordt om ze te maken.

Lijstjes zorgen voor minder stress
Het is makkelijk om paniekerig te worden van het idee dat je nog zoveel moet doen, terwijl je niet weet hoe of wanneer je dit allemaal gedaan zult krijgen. Een lijstje helpt hierbij. Zodra je dingen op papier (of in je telefoon) hebt gezet, heb je gelijk wat meer overzicht en ruimte in je hoofd. Bovendien ontspan je meer naarmate je ziet dat je meer dingen hebt afgevinkt. Je kunt jezelf ook steeds belonen door iets leuks te gaan doen als je tevreden bent over je vooruitgang. Meer gedaan krijgen, meer rust en meer leuke breaks (of excuses om naar de Starbucks te gaan) dus.

Lijstjes zorgen voor een goed gevoel
Als je steeds meer dingen van je lijstje kunt afstrepen, krijg je het positieve gevoel dat je productief bent: je voelt direct meer controle over je eigen leven. Hoe meer positieve gevoelens, hoe beter!

Lijstjes leren je prioriteiten stellen
Door lijstjes te maken zie je in een oogopslag wat er allemaal gedaan moet worden, waardoor je beter wordt in het stellen van prioriteiten. Het kan zijn dat je bureau opruimen bijvoorbeeld tijdelijk op de tweede plaats komt te staan, waardoor je ruimte vrijmaakt voor iets wat nog belangrijker is (en waar je misschien blijer van wordt).

Lijstjes geven je een IQ-boost
Als je een lijstje maakt, gebruik je delen van je hersenen die normaal niet actief zijn. Je wordt van lijstjes maken dus niet alleen efficiënter, maar waarschijnlijk ook slimmer!

Lijstjes geven je zelfvertrouwen
Een van de beloningen die je krijgt als iets van een to-do lijstje afstreept, is een enorm gevoel van voldoening. Hoe meer je merkt dat het je lukt om te bereiken wat je voor ogen had, hoe meer je zelfvertrouwen groeit. Een valkuil kan misschien zijn dat je hierdoor lijstjes steeds meer vol gaat proppen, maar dat werkt averechts. Altijd productief zijn is ook niet alles; het is een goed idee om af en toe ook gewoon heel zen te zijn en van het moment te genieten.

Lijstjes kunnen ook leuk zijn
Vergeet niet om het leuk te maken om een to-do lijst te schrijven: zo kun je je er makkelijker aan houden. Plan niet alleen praktische, maar ook genoeg leuke dingen in, zoals thee met een vriendin, een leuk telefoontje of een strandwandeling. Wees ook kieskeurig met de dingen die op je lijstje staan en doe eerst de dingen waar je het meeste zin in hebt. Wees creatief met je to-do lijst en zorg ervoor dat hij er leuk uitziet: dit zorgt voor extra motivatie en door middel van kleuren of labels weet je in een oogopslag wat je te doen staat. Als je een speciaal dag- of notitieboek aanschaft voor al je lijstjes, heb je iets waar je op terug kan vallen. Ook kan zien welke dingen je makkelijker afgaan dan anderen. Je kunt hem ook gerust laten rondslingeren, want to-do lijstjes hoeven over het algemeen geen groot bewaarde geheimen te zijn.

Hoe goed gaat het maken van to-do lijstjes jou af?

Door: Eugenia