Lifestyle

7 onmisbare tips voor de juiste studiekeuze

Heb je ein-de-lijk je diploma in de pocket, loop je alweer tegen het volgende obstakel aan: het kiezen van een studie. Ineens verander je van een jeugdige middelbare scholier in een volwassen vrouw die verstandige keuzes moet maken. Want ja, je wilt het liefste meteen de juiste studie kiezen. Dat bespaart je behoorlijk wat tijd en geld! Omdat iedereen wel wat hulp kan gebruiken bij het kiezen van een studie, heeft Girlscene een aantal tips op een rij gezet.

Vraag je familie en vrienden om hulp
Niet om je te vertellen welke studie je zou moeten kiezen, dat moet echt je eigen keuze zijn, maar om je te helpen om jezelf beter te leren kennen. Het is namelijk best moeilijk om van jezelf te zeggen waar je goed in bent. Vraag je vrienden en familie om bepaalde eigenschappen van jou te noemen. Dit kan je helpen om jouw eigenschappen te koppelen aan een studie waarbij ze goed van pas komen. Ook kunnen ze je goed vertellen of een studie bij je past of dat het toch niks voor je is.

Ga naar de open dag
De gouden tip van Girlscene’s Renée is om de open dag te bezoeken: “Toen ik de open dag bezocht voelde ik mij er meteen thuis. Dat gaf voor mij de doorslag om voor die studie te kiezen en ik heb er geen dag spijt van gehad.” De open dag geeft een goed beeld van hoe de studie is – wat voor mensen erop zitten en hoe de sfeer is – en bovendien is er de gelegenheid om alle vragen te stellen die je hebt.

Ga naar een meeloopdag
Nog niet genoeg aan een open dag gehad? Tegenwoordig heb je ook meeloopdagen. Dan volg je lessen van de studie en kun je erachter komen of je het interessant vindt of niet. We raden je wel aan om meerdere meeloopdagen te doen, dan heb je vergelijkingsmateriaal.

Doe een studiekeuzetest
Op internet heb je zowel betaalde als gratis studiekeuzetesten. De betaalde testen zijn natuurlijk wel iets nauwkeurig, maar het kan nooit kwaad. Doe zoveel mogelijk testen om erachter te komen welke studie bij jou past. Kies niet alleen voor testen met een bepaalde studie als uitkomst, maar doe ook testen waarin jouw sterke en zwakke punten naar voren komen.

Vraag een gesprek aan met je mentor
Hij of zij kent jou als geen ander en kan je goed vertellen welke studies volgens hem of haar bij jou passen. Ook is een mentor op de hoogte van de studies die worden aangeboden en kan hij of zij je vertellen over studies waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestonden.

Doe wat je leuk vindt
De tante van Girlscene’s Emma heeft haar altijd één tip meegegeven: “Doe een studie die je leuk vindt, je krijgt er tenslotte je hele leven mee te maken”, en dat heeft ze altijd in haar oren geknoopt. Met een economische studie kun je later misschien veel geld verdienen, maar als je niks met getallen hebt dan zal je er niet gelukkig van worden. Je moet nog je hele leven werken, dus kies iets waar je blij van wordt. Dat zal je studie ook een heel stuk makkelijker en leuker maken!

Volg je hart
Een studie kiezen is absoluut niet makkelijk, maar gelukkig kun je altijd rekenen op je intuïtie. Kies de studie waar jij je het beste bij voelt, dan zit je eigenlijk altijd goed.

Een studie kiezen blijft altijd een gok. Je kunt van tevoren nooit 100% weten of een studie echt goed bij jou past, maar dat is niet erg. Mocht je erachter komen dat een studie toch niet de juiste voor je is, dan kun je gelukkig altijd een andere kiezen!

Wat wil jij studeren?

Bedankt voor de tip, Manon!