Lifestyle

9 tips voor een Scandinavisch interieur

Wie houdt er niet van Scandinavië? Het is de geboorteplaats van H&M, veel mooie mannen en zelfs IKEA. Maar, interieurfreaks opgelet: de Scandinavische look is op dit moment heel populair en een enorme bron van inspiratie. Als je van pasteltinten, koper, zachte materialen en aparte kussens houdt, is dit de stijl voor jou. Girlscene heeft daarom 9 dingen op een rij gezet die bij zo’n interieur horen, zodat je je kamer of huis een Scandinavische make-over kunt geven.

1. Pastelkleuren
Pastelkleuren zijn vrolijk, girly en onmisbaar in een Scandinavisch interieur. Kies voor rustige basiskleuren als wit en grijs en voeg hier lichtblauw, roze, groen of geel aan toe in de vorm van bijvoorbeeld kaarshouders of een kleed. Klein detail, groot effect! Leuk om te weten: Pantone – trendspotter op het gebied van kleuren – heeft babyblauw en rozenkwarts-roze uitgeroepen tot de kleuren van 2016. Verwacht deze kleuren dus steeds vaker te zien als je interieurspullen bij elkaar gaat shoppen.

2. Koper
Koper is nog steeds hot. Heb jij ook niet de verleiding kunnen weerstaan om die roségouden accessoires aan te schaffen? Dan sluit deze trend perfect aan bij jouw behoeften, namelijk: zoveel mogelijk koper in je leven. Omdat Scandinavische interieurs vaak koele kleuren hebben en strak zijn, voegen koperen lampen, kaarshouders of sieradendoosjes precies de juiste hoeveelheid warmte toe. Bovendien kun je dan matchen met je interieur, altijd leuk.

3. Cactussen
Het noorden staat bekend om koude weersomstandigheden, wat bepaalde plantensoorten per definitie uitsluit, zoals de cactus. Toch is dit geen probleem voor veel Scandinaviërs, die dit meestal als nummer 1 plant in huis hebben. Neem een kijkje rond op een willekeurig Scandi-blog en je ziet dat het van de cactussen barst. Niks mis mee eigenlijk: ze zijn goedkoop, makkelijk te verzorgen en geven je kamer gelijk een stoerdere look.

4. Wit
Misschien komt het omdat ze zo gewend zijn aan sneeuw, maar Scandinaviërs zijn dol op de kleur wit. Omdat het een kalmerend effect heeft, kan deze kleur je creativiteit en focus stimuleren – perfect voor je bureau of een studieomgeving dus.

5. Zwart-wit
Als je op zoek bent naar iets leuks om aan je muur te hangen, is het Scandinavische antwoord: iets zwart-wits. Omdat het goed afsteekt tussen alle lichte kleuren en de pasteltinten, komen prints in deze twee kleuren perfect tot hun recht. Bovendien is dit een goede reden om die inspirerende tekst eindelijk eens aan de muur te hangen.

7. Kussens
Als je een voorliefde hebt voor kussens, komt deze nu goed van pas. Scandinaviërs leven zich namelijk vaak uit met hun kussen-keuze en hebben de meest eye-catching exemplaren in hun huis staan. Kies voor gewaagdere kleuren dan in de rest van je kamer, zoals mosterd-geel of donkerblauw en experimenteer met vorm, stiksels, gebreide stoffen en patronen.

7. Schapenvacht
“It’s so fluffy I’m gonna die!” Zachte kleedjes die doen denken aan de vacht van een schaap of iets anders aaibaars ontbreken niet in een Scandinavisch interieur – en dus ook niet in jouw kamer. Bovendien super gezellig en knus voor in de winter.

8. Tent
Je kunt verrassend veel dingen met een tent doen. Sommige Scandinaviërs hebben er een in hun slaap- of woonkamer en het is een leuke manier om een filmavond met popcorn iets specialer te maken.

9. Kaarsen
Een laatste tip: kaarsen – ze zorgen voor ontspanning, gezelligheid en met geurkaarsen kan je bovendien een persoonlijke stempel op je kamer drukken.

 
Schapenvacht  /  Rustieke kaars

Wil jij ook een Scandinavisch interieur?

Must reads 👀