News

Waarom je nooit je plas moet inhouden

Soms is het gewoon niet het juiste moment. Je ligt heerlijk in je bed met een serie, een kop thee en iets lekkers. En dan moet je ineens plassen. No way dat jij je warme nestje verlaat, je houdt het wel gewoon in. Dat moet je in het vervolg niet meer doen! Dokters waarschuwen voor de gevolgen die deze slechte gewoonte kan hebben… Volgende keer maar gewoon opstaan! 

Of je nou te lui bent om op te staan (geef toe: dat ben jij ook weleens!) of je in situaties bent waarin je écht niet kan plassen (je ligt in de tandartsstoel, bent voor het eerst op bezoek bij je schoonouders etc.), we houden allemaal weleens onze plas in. Kan vast geen kwaad, toch? Nou, wel dus! Je moet meteen naar de wc als je de drang voelt, want anders kun je last krijgen van vervelende kwaaltjes. 

Als je de gewoonte hebt ontwikkeld om je plas in te houden -dan spreken we over jaren- dan heb je kans op blaasontstekingen en zelfs urineretentie, wat betekent dat je jouw blaas nooit helemaal kunt legen. Urologisch onderzoeker Gerald Timm legt uit dat bacteriën zich opbouwen wanneer je jouw plas inhoudt waardoor je veel kans hebt op blaasinfecties. En als je weleens een blaasontsteking hebt gehad dan weet je hoe vervelend het is om iets aan je blaas te hebben…

Voortaan toch gewoon maar opstaan en naar de wc!

Schrik jij hiervan? Of had je wel gedacht dat het gevaarlijk is om je blaas in te houden? 

Bron