5 redenen waarom je meer pindakaas moet eten

Food door Maudy

Een lekkere dikke laag pindakaas op je brood, yam! Smeer vandaag maar een extra dikke laag, want het is pindakaas dag! Maar, pindakaas is toch ongezond? Helemaal niet! Pindakaas is juist super gezond. Niet voor niets zie je steeds vaker bij alle fitgirls pindakaas voorbijkomen. Pindakaas zit vol goede vetten en helpt je met afvallen. Pindakaas heeft nog veel meer voordelen, Girlscene zet ze onder elkaar!

1. Pindakaas zorgt ervoor dat je hongergevoel minder wordt, score! Pindakaas bevat aardig wat calorieën, ongeveer 650 calorieën per 100 gram. Aardig wat, maar toch heeft onderzoek bewezen dat de eiwitrijke pinda's in de pindakaas juist ervoor zorgen dat je minder calorieën gaat eten. Deze theorie is getest op een aantal proefpersonen en wat bleek, de proefpersonen die pinda's en pindakaas aten veranderden automatisch hun calorie-inname. Zo nam dus hun totale calorie-inname af. Kom maar op met die pot pindakaas ;-)!

2. Daarnaast bevat pindakaas een samenstelling van goede vetzuren. Pindakaas bestaat uit ongeveer 45% vet met de volgende verhouding: 56% enkelvoudig onverzadigde vetzuren, 23% meervoudige onverzadigde vetzuren en 21% verzadigde vetzuren. Maar wat betekenen die procenten precies? Eigenlijk komt het hier op neer: enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren zijn zeer gezond ;-). Ook met verzadigde vetzuren is opzich niets mis, mits je niet dagelijks meerdere potten pindakaas leeg eet. De vetten in de pindakaas helpen dus om gezond te blijven.

3. Je ziet niet voor niets alle healthy fitgirls pindakaas eten, pindakaas helpt namelijk om gewicht te verliezen. De onverzadigde vetten in pindakaas zorgen dat de opbouw van het lichaamsvet minder wordt en ze zorgen dat het lichaam gemakkelijker vet verbrandt. Win-win situatie! 


4. Pindakaas helpt ook nog eens om spieren te kweken, want zelfs als je wilt afvallen moet je zorgen dat je spieren krijgt. Hoe meer spierweefsel je bezit, hoe meer calorieën en vetten je verbrandt. Pindakaas bevat veel eiwitten en dit zorgt dat de bloedtoevoer naar de spieren efficiënt verloopt. Alleen maar voordelen dus, zo'n pot pindakaas!

5. Ook bevat pindakaas nog eens heel veel vitamine 'E'. Een boterham met pindakaas bevat al 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine 'E' is heel belangrijk omdat dit helpt bij de opbouw en bescherming van de spieren, daarnaast helpt het bij de stofwisseling en het immuunsysteem.

Maar hoe zit het dan met light pindakaas? De Technische Universiteit in Delft heeft de voedingswaarden van de light pindakaas ook getest en is tot de conclusie gekomen dat de hoeveelheid koolhydraten van 9,9 naar 30 gram is gestegen. Dit is een toename van 200%, wow! De hoeveelheid suikers is toegenomen met 72%. Daarnaast zit er 4 gram minder eiwit in light pindakaas dan in gewone pindakaas. Ook de vitame 'E' is een stuk lager. Het aantal calorieën is slechts met 11% verminderd, dit is het dus zeker niet waard. Je kunt dan beter kiezen voor gewone pindakaas.

Een lekker recept nodig met pindakaas? Probeer dan een deze heerlijke pannenkoekjes! 

Eet jij vaak pindakaas? 

Bron, bron