Food

Dit wist jij nog niet over kaas

Wij Nederlanders zijn echte kaaskoppen, we zijn er dol op #guilty! Zo doen we kaas op brood, over de pasta, op de pizza, bovenop nacho’s of gewoon naast een plakje leverworst. Niet zo gek dat wij Nederlanders zoveel kaas eten, per jaar produceren wij namelijk meer dan 650 miljoen (!) kilo kaas. Wow! Hiermee zijn wij de vier na grootste kaasproducent ter wereld. Best knap van zo’n klein landje! En dat mag wel eens gezegd worden, vooral op ‘cheese lovers day’. Maar weet je dit al over kaas…?

Wist je dat…

…in Nederland ruim 16 miljoen inwoners wonen en dat er in Nederland 1,5 miljoen melkkoeien zijn?

…koeien tenminste 120 dagen per jaar in een melkweide staan?

…er op dit moment op 300 boerderijen kaas wordt gemaakt?

…je voor één kilo kaas 10 liter koeienmelk, 9,5 liter geitenmelk of 6 liter schapenmelk nodig hebt?

…de melk van koeien die uien hebben gegeten wordt afgekeurd om kaas te maken?

…kaas op houten planken wordt bewaard, omdat hout vocht opneemt van zwetende kaas?

…hoe langer de rijping, hoe intenser de smaak is van blauwe kaas?

…gatenkaas ontstaat door gasvorming in de kaas onder invloed van specifieke melkzuurbacteriën?

…het Latijnse woord voor kaas caseus is?

…de smaak van kaas wordt bepaald door wat koeien eten?

…Nederlanders gemiddeld 17 kilo kaas eten per jaar?

…kaas een ‘levend’ voedsel wordt genoemd omdat er miljoenen bacteriën in leven en vaak ook schimmels?

…kaas het meest wordt gegeten op brood?

…kaas eten je tanden beschermt door de eiwitten en calcium die in de kaas zit?

…de eerste melk van de koe boordevol antistoffen zit die helpen bij immuniteit?

…de periode van graskaas in april en mei is?

…16 kaassoorten van Nederlandse afkomst zijn?

…het vetgehalte van kaas wordt aangegeven met een plusteken en een cijfer, zoals 20+?

…kazen tot 20+ mager zijn en kazen van 20+ tot 40+ minder vet zijn?

Ben jij dol op kaas?

bron, bron

Must reads 👀