Lifestyle

Dit is dé reden waarom we carnaval vieren

Alaaf! Voor sommige meiden onder ons is de mooiste tijd van het jaar weer aangebroken: carnaval! Haal daarom snel de confetti, glitters, schmink en pruiken van zolder en trek je mooiste carnavalspakje aan. Dit jaar vieren we carnaval van zes tot en met negen februari. Vooral in het zuiden van ons land is carnaval een hele happening, maar in het noorden van het land weten de meesten eigenlijk niet zo goed wat carnaval is… Daarom legt Girlscene het eventjes uit.

Laten we even terug in de tijd gaan met een lesje geschiedenis. Officieel wordt carnaval de “Vastenavond” genoemd en is het van oorsprong een katholiek feest. Dit feest werd gevierd in de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Vanaf de Vastenavond tot aan Pasen zit precies veertig dagen. In deze veertig dagen moest men vasten. Carnaval was daarom vroeger vooral een eetfestijn, het was namelijk de laatste kans om flink te eten voor de vastentijd. Dit vasten werd gedaan ter herdenking van de veertig dagen (tot aan Pasen) die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte. Snap je het nog een beetje…?

Carnaval heeft dus van oorsprong vooral veel met de katholieke kerk te maken. Omdat het zuiden van het land een katholieke achtergrond heeft, wordt in het zuiden meer carnaval gevierd. De betekenis van het woord “carnaval” is niet helemaal zeker. Waarschijnlijk is het ontstaan uit het Latijnse woord voor vlees (carne) en vaarwel (vale). Tijdens de vastenperiode werd namelijk geen vlees gegeten.

Allemaal leuk en aardig, maar wat doen we anno 2016 nog met carnaval? De carnavalgekte begint al op elf november, dit wordt de elfde van de elfde genoemd. Op deze “gekkendag” wordt de nieuwe Prins Carnaval officeel benoemd en wordt het motto bekend gemaakt. Nog even wat geschiedenis, elf heeft binnen het katholieke geloof een bijzondere betekenis. Elf komt namelijk voor het heilige getal twaalf (dûh). Daarom staat het symbool voor imperfectie en wordt in de carnaval gezien als “gek”.

Traditioneel gezien begint het echte carnavalsfeest de zondag voor het vasten, dit wordt gedaan met een machtsoverdracht. Hierbij wordt symbolisch de sleutel van de stad overgedragen aan Prins Carnaval. Prins Carnaval heeft een raad om zich heen, dit is de Raad van Elf.

Daarnaast wordt er tijdens carnaval optochten gehouden met praalwagens. De optochten worden georganiseerd en gemaakt door de carnavalsvereniging. Aan deze optochten liggen vaak prijzen verbonden. Daarnaast is carnaval één groot feest dat de mensen samenbrengt (na wat biertjes…) ;-). Tot slot wordt er vlak voor carnaval vaak een Schlagerfestival georganiseerd waar de carnavalsvereniging carnaval schlagers zingen. Carnaval is daarom veel veel bier en gezelligheid.

Maar waarom verkleden we ons eigenlijk met carnaval? Onherkenbaar zijn is van belang met carnaval, maar waarom eigenlijk? Helemaal duidelijk is dit niet, wat we wel weten is dat onze voorouders zich onherkenbaar maakte voor de katholieke autoriteiten die de carnavalsgebruiken verboden. Daarnaast dienden maskers in Keulen (Duitsland) als vermomming voor burgers om overheerser belachelijk te maken zonder herkend te worden.

Nu we al deze informatie rijker zijn wordt het tijd om te bepalen wat aan te trekken tijdens deze dagen. Gelukkig is niets te gek! Geen inspiratie? Girlscene zet een aantal leuke ideetjes op een rijtje! Natuurlijk vieren wij carnaval en geen Halloween, maar deze ideeën kun je zeker gebruiken!

Watch on YouTube

Watch on YouTube

Watch on YouTube

Must reads 👀